Nebeské komando přehled

Nebeské komando
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401420/mid_nebeske-komando-WMZ-401420.jpg 4 35 35

Slovo parchant pochopí Gustav až později. Utíká z domu, toulá se, a proto ho pošlou na převýchovu do ochranovny. Zde prožívá paradoxně nejhezčí roky svého života. Po skončení učňovských let ho německá policie přivede k odvodu, kde Gustav zjistí, že ho poručník přihlásil k německé národnosti. A tak je během druhé světové války poslán bojovat za Říši na loď, ze které se málokdo vrací živý…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebeské komando. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

simca9342
07.04.2024 3 z 5

Přečteno před lety. 

Gustav si toho v životě zažil už docela dost. V dětství to bylo úmrtí matky , nenávist od macechy, od které utíkal z domu až skončil v pasťáku.
V dospělosti: nečekaný a nechtěný nástup na vojnu , ale tam jeho životní zkušenost teprve začíná... vidí mrtvé kamarády vojáky, slyší příběhy lidí- příbuzných a rodin vojáků, kteří už nežijí a krčí se v zákopech při zvuků padajících granátů, výkřiků bolesti dalších stovek vojáků a lítajících šrapnelů a broků všude kolem.
Hodnocení : 3/5
Proč nízké hodnocení , i když je to beletrie z druhé světové války? Četla jsem mnohem drsnější příběhy- jak vzpomínky a autentická svědectví pamětníků tak faktografickou beletrii se zrovna ne moc veselymi ilustracemi.

bábuška
18.07.2023 5 z 5

Velice krásně napsaný příběh malého Gusty, který postupně prošel smutným osudem brzké ztráty maminky, posléze nevlastního otce, až do roků dospívání v nejhorších možných letech. Přichází válka a Gusta postupně slouží jako voják wehrmachtu na minolovkách, po útěku najde na francouzském území nové přátele mezi partyzány a dál se různými cestičkami dostane až do Anglie. Tam po výcviku projde dobýváním Dunkerku, kde ztratí spoustu nových přátel. Tato kapitola je popsána paní autorkou přesně a pečlivě, i když ukončení války podepsáním kapitulace nepřináší ani po odchodu Němců z pohraničí žádné jistoty o šťastných nastávajících dnech. Je to kniha opravdu poctivá a díky za ní.


Knihomolka506
22.06.2021 3 z 5

Gustav nebyl za války jedinný , kdo si prošel peklem...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (6. týden)

03.02.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebeské komando v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x