Nebeské komando

Nebeské komando https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401420/mid_nebeske-komando-WMZ-401420.jpg 4 35 18

Slovo parchant pochopí Gustav až později. Utíká z domu, toulá se, a proto ho pošlou na převýchovu do ochranovny. Zde prožívá paradoxně nejhezčí roky svého života. Po skončení učňovských let ho německá policie přivede k odvodu, kde Gustav zjistí, že ho poručník přihlásil k německé národnosti. A tak je během druhé světové války poslán bojovat za Říši na loď, ze které se málokdo vrací živý…... celý text

Přidat komentář

simca9342
07.04.2024 3 z 5

Přečteno před lety. 

Gustav si toho v životě zažil už docela dost. V dětství to bylo úmrtí matky , nenávist od macechy, od které utíkal z domu až skončil v pasťáku.
V dospělosti: nečekaný a nechtěný nástup na vojnu , ale tam jeho životní zkušenost teprve začíná... vidí mrtvé kamarády vojáky, slyší příběhy lidí- příbuzných a rodin vojáků, kteří už nežijí a krčí se v zákopech při zvuků padajících granátů, výkřiků bolesti dalších stovek vojáků a lítajících šrapnelů a broků všude kolem.
Hodnocení : 3/5
Proč nízké hodnocení , i když je to beletrie z druhé světové války? Četla jsem mnohem drsnější příběhy- jak vzpomínky a autentická svědectví pamětníků tak faktografickou beletrii se zrovna ne moc veselymi ilustracemi.

bábuška
18.07.2023 5 z 5

Velice krásně napsaný příběh malého Gusty, který postupně prošel smutným osudem brzké ztráty maminky, posléze nevlastního otce, až do roků dospívání v nejhorších možných letech. Přichází válka a Gusta postupně slouží jako voják wehrmachtu na minolovkách, po útěku najde na francouzském území nové přátele mezi partyzány a dál se různými cestičkami dostane až do Anglie. Tam po výcviku projde dobýváním Dunkerku, kde ztratí spoustu nových přátel. Tato kapitola je popsána paní autorkou přesně a pečlivě, i když ukončení války podepsáním kapitulace nepřináší ani po odchodu Němců z pohraničí žádné jistoty o šťastných nastávajících dnech. Je to kniha opravdu poctivá a díky za ní.


Knihomolka506
22.06.2021 3 z 5

Gustav nebyl za války jedinný , kdo si prošel peklem...

orinka3
26.07.2020 1 z 5

Není to moc dobré. Celkově ploché, připadá mi to spíš jako školní úloha, popis situace. Nedočítám, nic to nepřinese.

marcela8908
13.06.2020 3 z 5

Tak trochu bláznivý příběh, těžké dětství a válečná pouť se zdá až neuvěřitelné. Pokud je opravdu podle skutečné události, pak je dalším příběhem i naší ostudné minulosti. Styl psaní je opravdu velmi jednoduchý, ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Ani hlavní hrdina není žádný intelektuál, takže to beru jako jeho vyprávění.

ManitraM
22.03.2020 3 z 5

Zajímavé, ale nijak "strhující". V klidu jsem odložila a vrátila se ke knize až po dvou týdnech... V době nouzového stavu se hodí téměř jakékoliv čtení, ale určitě se dá najít spousta lepšího...

stju
26.01.2020 3 z 5

Nechci se opakovat, takže stejný dojem z knihy jako DominaCZ a Josh. Co ale zopakovat musím, opravdu mi nepřipadá - cituji z obalu knihy, že "...vypraví autorka v tak strhujícím tempu, jako by se vám před očima odehrával napínavý film." Nebyl to nezajímavý příběh, ale tento pocit opravdu ne.

Josh
04.11.2019 3 z 5

Příběh Gustava dle skutečnosti je opravdu podivný, možná až neuvěřitelný - Čech vs Němec, od wehrmachtu přes partyzána až po americkou armádu.

Dle obálky strhující tempo to nebylo. Pokud však takto na někoho působí krátké věty, často jen slovo za slovem, pak ano. Na styl se dá zvyknout. Možná i na otrlost, sebestřednost, někdy až bezohlednost (užít si!) hrdiny k jiným, jakkoli je kamarádský a nápomocný. Jakoby 2 v 1. Kdo ale někdy nejsme :o)) A to jeho štěstí !! i když dle před/poslední věty nevím nevím.... Nejen kvůli ní stojí knihu přečíst od začátku.

denisa7430
26.09.2019 3 z 5

Román Nebeské komando líčí osud nejmladšího ze šesti dětí, čtyřletého Gustava, který špatně snáší ztrátu maminky, na kterou byl velmi fixovaný. Jako jediná z rodiny mu ukázala, co znamená láska, pohlazení, políbení a objetí. Proč byl zbytku rodiny téměř lhostejný, se dovídá až mnohem později.

Greenfingers
05.09.2019 3 z 5

Kniha mě ničím neuchvátila, ale ani vysloveně nezklamala. Příběh byl rozhodně zajímavý, avšak styl autorčina psaní mi příliš nevyhovoval. Pokud bych měl srovnávat s Alenou Mornštajnovou, hodnotil bych román jako slabší odvar.

DominaCZ
07.08.2019 2 z 5

Jedna hvězda za přebal.
Druhá za první chvíle, kdy je dítětem a žije "doma".
Poté, co je v tý polepšovně, to jde do kytek.
O místech, kde je na lodičce a vaří tam klukům, ani nemluvím.
Tohle by měl být samostatný příběh.
Mě ten kluk nějak citově nezaujal, protože on citovej sám není.
("strach mi stahoval žaludek i prdelku" - tahle hláška je tam víckrát a jako slova je to jednak otravné a druhak u jedenáctiletýho kluka dost trapné.)

Bobina74
05.07.2019 2 z 5

Knize se nedá upřít jistá čtivost, na dlouhé rozvláčné popisy až tolik nenarazíte a autorka vám nabídne všechny důležité momenty. Škoda, že kniha nemá doslov, z kterého byste se dozvěděli více informací. Navíc je kniha napsána zvláštní formou - věty jsou krátké, široko daleko žádné rozvětvené, větší souvětí, takže to trochu připomíná telegrafickou zprávu. Přečetla jsem to, ale nadšená rozhodně nejsem...

Corrina
29.04.2019 5 z 5

Krásně napsaná kniha☺

cori
19.04.2019 4 z 5

Velice zajímavě podaný příběh nemanželského Gusty se odehrává od roku 1927, kdy mu jako čtyřletému zemřela matka, až do roku 1947, kdy se oženil. Autorka vychází ze skutečného příběhu Čecha, který byl odveden do wehrmachtu (přesněji na minolovku), odkud utekl k francouzským partyzánům a nakonec vstoupil do čs. obrněné brigády, s níž se na konci války účastnil bojů u Dunkerku.

Márinka
11.04.2019 5 z 5

Anna Strnadová napsala poutavý román o osudech mužů, kteří se ne vlastní vinou ocitli v uniformě Wehrmachtu. I když se příběh odehrává v průběhu téměř dvou desítek let, děj plyne velmi rychle. Autorka dokázala najít správný poměr mezi popisem válečných akcí a osobními prožitky hlavního hrdiny. Příběh člověka, který si svou identitu musel vybojovat, vřele doporučuji.

Renatecka
06.03.2019 4 z 5

Líbila se mi. Sice mě trochu nebraly popisy z vojenského prostředí, ale příběh byl velmi povedený a hlavní hrdina dítě štěstěny - však si to taky náležitě užil...

Jirkson
04.03.2019 5 z 5

Tak tohle se paní Strnadové povedlo, byla to akční a napínavá jízda, bez zbytečného zdržování, takovéto, pojď můj čtenáři, nenechám tě vydechnout. Takže za mě 10 z 10 a poklona autorce :)

Rubyn
13.02.2019 5 z 5

Zajímavý a napínavý příběh. Určitě stojí za přečtení.