Náhrdelník z motýlků přehled

Náhrdelník z motýlků https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193052/bmid_nahrdelnik-z-motylku-rZK-193052.jpg 4 5 5

Příběh mladé ženy, která po trpkých zážitcích z dětství a raného mládí nachází smysl života v umělecké tvorbě. Hlavní hrdinka vyjadřuje svůj vztah k světu i své pocity obrázky z krajek. Vychována u babičky v tvrdých podmínkách, těžko nachází své místo mezi lidmi, ale nakonec vítězí zájem o umění a usiluje o to, aby svůj talent mohla uplatnit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Náhrdelník z motýlků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

hrdlickova_61
12.04.2019 5 z 5

Nenápadná, sympatická knížka, tedy aspoň z mého pohledu. Hodně si z ní pamatuju, i když jsem ji četla už dávno. Půjčuju ji u nás v knihovně a líbí se : o)

BabaJaga11
18.01.2019 4 z 5

Na začátku jsem se na knihu nemohla pořádně naladit. Je taková zasněná a plná fantastických představ, popisuje pocity a myšlenky malé Klárky, jejích rodiče se rozvádějí a matka krátce poté předčasně umírá. Dívku vychovávají její prarodiče a babička, známá tvůrkyně obrázků z paličkované krajky, se snaží vnučce předat svoje řemeslo. Od té doby dívka vše, co prožívá a o čem přemýšlí, "chytá do vláken krajky". Dnes bychom řekli, že se nehodí pro praktický život. Když jsem přijala uvažování a snění hlavní postavy za vlastní, nemohla jsem se již od knihy odtrhnout. Kniha krásně odhaluje charakter jednotlivých postav, to, jak jsou ti, co vyčnívají z řady, tlačeni k tomu, aby byli "normální", i to, jak na to reaguje okolí. Příběh nakonec končí optimisticky, zdá se, že i bláznům bude dopřáno přežít, pokud mají kolem sebe dobré lidi. Zaujalo mě vnímání přírody očima hlavní hrdinky a překvapily podrobnosti o rostlinách a živočiších; to se v beletrii často nevidí. Ozřejmil mi to životopis autorky - vystudovala farmacii v Hradci Králové a žila v Podkrkonoší, tudíž se jí dotýkala i problematika ochrany přírody. Styl knihy mi tak trochu připomíná styl Bohumila Hrabala - byť hlavní hrdinky prochází těžkými zkouškami a ne každý ji chápe, spíše naopak, přesto o ostatních lidech mluví s laskavým porozuměním.


micha-ella
08.10.2017 4 z 5

Moc hezké.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Náhrdelník z motýlků v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x