Na vlnách Orinoka přehled

Na vlnách Orinoka
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463016/mid_na-vlnach-orinoka-WQQ-463016.png 4 130 130

Na vlnách Orinoka : román / Jules Verne ; přel. J.V. Sterzinger. Lipská vazba. V Praze : Jos. R. Vilímek, [mezi 1906 a 1925].

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Le superbe Orénoque , 1898


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na vlnách Orinoka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

ludek.n
07.09.2022 3 z 5

Hledat ztraceného otce ve venezuelském vnitrozemí by nebylo snadné ani pro zkušené a ostřílené dobrodruhy, což teprve pro něžnou dívku. Nebezpečí číhá na všech stranách, nejen od strašlivých bouří, migrujících želv či divokých šelem, ale i od lidí, kteří se touží pomstít. Na vlnách Orinoka začíná urputným vědeckým sporem a končí romantickou červenou knihovnou. Mezitím si užijeme podrobného cestopisného vyprávění o venezuelském veletoku, pramenícího kdesi v pohoří Parima a ústícího po dva a půl tisících kilometrech do Atlantického oceánu. Přestože se tato obsáhlá „mezihra“ snaží tvářit dobrodružně a napínavě, jedná se v podstatě o faktografický místopis, sem tam ozvláštněný nějakou tou dramatickou vsuvkou, která ovšem žádnou díru do světa neudělá. Celé povídání se nese v poklidném, až ospalém tempu, z něhož čtenáře vytrhne jen máloco. Střihačské nůžky by románu rozhodně neuškodily a možná by příběh trochu oživily a zahustily. Úsměvný je také archaický překlad některých výrazů, které unikly ostřížímu zraku korektora (ministr školství je tu vydáván za ministra vyučování apod.).

kacaabba
13.08.2022 3 z 5

Čteno kvůli letošnímu letnímu dětskému táboru. Vyhledával jsem si místa popisovaná v knize a často i našel. Ale proč autor uvádí, že Orinoko pramení v pohoří Roraimy, to jsem nepochopil. I na mapce, jež je součástí knihy, je jasně vidět, že k Roraimě je to ještě hodně a hodně kilometrů.


Killer77
16.07.2022 5 z 5

Vynikající.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na vlnách Orinoka v seznamech

v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce152x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x