Na útěku přehled

Na útěku
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365591/bmid_na-uteku-bFJ-365591.jpg 4 75 75

Vyprahlá, opuštěná, sluncem rozžhavená pláň a uprostřed ní malý osamělý chlapec zoufale se snažící uniknout smečce pronásledovatelů i vzpomínkám na vlastní minulost. Jedné noci se jeho kroky zkříží s kroky stařičkého pastevce. Osudové setkání promění neúprosnou štvanici v zápas o holý život a o zachování posledních známek lidství v krajině, kterou ovládlo násilí a zmar. Carraskův hutný, svou jednoduchostí téměř příběh se odehrává v jakémsi bezčasí, v neurčitém, odlidštěném prostoru, jehož předobraz můžeme hledat v drsné oblasti Extremadury, krajiny ležící na pomezí Španělska a Portugalska. Syrové a zároveň zvláštním lyrismem překypující vyprávění je podobenstvím o archetypálním střetu dobra a zla, v němž nakonec lidská důstojnost přece jen zvítězí nad zvůlí a krutostí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Akropolis
Originální název:

Intemperie , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na útěku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Jizi
03.10.2023 4 z 5

Na pláních je vedro, nateklý jazyk se lepí na vyprahlé patro, hlava se motá, slunce spaluje a cesta vede dál...

Intenzivní, bolestný příběh plný zoufalství a utrpení o tichém přátelství mezi malým chlapcem a starým pasákem koz skutečně připomene Cormaca McCartyho, na jeho cestě člověka mohlo ale alespoň trochu utěšovat vědomí, že krajina, jíž oba putují, ještě není tou naší, jednou možná bude, ale možná taky ne. Carrascova krajina naší je a zrůdy, před nimiž chlapec prchá a které mu nepřestávají dýchat na záda, žijí mezi námi.

Zoufale jsem chtěla přestat utíkat, nechtěla jsem číst dál, nechtěla jsem vědět, co přijde, protože to, co přišlo, přijít muselo, ale jazyk vyprávění mě držel pevně a odmítal mě pustit. "Budeš se dívat!" říkal a já se dívala.

Jack Bauer
16.05.2023 4 z 5

Vcelku velmi zdařilý příběh přátelství chlapce na útěku a starce, který hned vtáhne do děje, aniž by bylo vysvětleno jak starý je chlapec, před čím a proč utíká, v kterém roce se to odehrává. Ke konci je náznakově vysvětleno proč chlapec utíkal před rychtářem, ale na to jak je příběh krátký je vše zdlouhavě a dopodrobna rozepisováno, až to chvílemi nudí. Zakončení takové nijaké. Ještě zhlédnu film.


Acamar
08.02.2022 3 z 5

Kluk na útěku před všemocnou zvůlí jednoho místního mocipána a zbytkem ochotných přisluhovačů. Beznaděj psance zdatně přiživována vysídleným a krajně nehostinným prostředím, jednoduchým a strohým jazykem i syrovostí dění. Kniha s výraznou atmosférou, až působí jako filmový scénář... přesto pro mne, pro svou černobílost a předvídatelnost, na vrcholná díla svého žánru nedosahuje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na útěku v seznamech

v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených8x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x