Na ceste přehled

Na ceste
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246684/na-ceste-246684.JPG 4 2181 2181

Román Na ceste je základným literárnym odkazom bítnického hnutia, generačnou výpoveďou príslušníka tej skupiny mládeže, ktorá po svojom reagovala na situáciu koncom štyridsiatych a začiatkom päťdesiatych rokov, keď Amerika prechádzala štádiom vrcholnej hospodárskej stability, ale začínali sa prejavovať choroby toľko vychvaľovanej americkej civilizácie. Bítnici odmietli ideál mladého úspešného Američana s jeho nalinajkovaným a pevným cieľom a dali sa cestou protestu, úteku od civilizačných vymožeností smerom k akémusi modernému primitivizmu. Istotu budúcnosti nahrádzali zintenzívneným prežívaním prítomnosti. Týmto sú poznamenané aj cesty hrdinu po USA, tvoriace hlavnú líniu rozprávania. Do extázy vyvolanej novými zážitkami sa však mieša aj nostalgia spôsobená uvedomovaním si bezvýchodiskovosti takéhoto úteku. V autobiografickej výpovedi vystupuje Allen Ginsberg ako Carlo Marx, William Burroughs ako Bull Lee, John Clellon Holmes ako Tom Saybrook, Herbert Huncke ako Elmer Hassel, Neal Cassady ako Dean Moriarty.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

On the Road , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na ceste. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (271)

ondra295
01.06.2024 5 z 5

V této knize nejde ani tak o děj a ani o postavy, ale spíš o celkový dojem, který chtěl Kerouac vytvořit. Samotný děj totiž nijak zajímavý není a jde o nikdy nekončící pendlování několika mladých lidí napříč Státy, postavy kromě toho ani nejsou nijak sympatické a chovají se tak, že se s nimi nelze ztotožnit. Přesto dokázal Kerouac podat svědectví o celé generaci těchto trochu ztracených lidí a vytvořit atmosféru jisté volnosti promíchané se zmarem a ztracenými příležitostmi. Z každé stránky knihy to naprosto dýchá a ačkoliv text samotný je koncipovaný občas nelogicky, tak nějak se to do celého konceptu hodí a přidává to dílu na autentičnosti. Stojí za přečtení už jenom proto, že nám to pomůže pochopit kulturu, která je většině z nás úplně cizí.

dzejkbeltygros
19.05.2024 2 z 5

Poslouchala jsem to jako audioknihu - slovensky. Namluveno to bylo skvěle, ale i tak jsem se v postavách ztrácela. Dobrodruzi byli chvíli tam, chvíli tady. Neměla jsem moc jasno jaké mezi sebou měli vztahy. Ale o tom ta kniha vlastně byla, ne? Věřím, že pro spoustu lidí to je poklad, ale moje kategorie to zrovna není.


pavel.2
18.04.2024 4 z 5

Vyslechnuto jako audiokniha - skvěle zpracováno.
Samotný obsah je velmi poutavý, i když chápu, že způsob života hlavních postav asi ledackomu nesedne... každopádně žijí svobodným, bezuzdným (a nezodpovědným) životem a romantika i dobrudružství čiší z každé strany. A to já rád.
Po posledních zkušenostech netradičně dodám, že kniha je psána dobře - příběh má nějaké začátek, střed i konec, věci na sebe navazují atd. (což jsem dřív považoval za samozřejmost...)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na ceste v seznamech

v Právě čtených99x
v Přečtených3 469x
ve Čtenářské výzvě137x
v Doporučených215x
v Knihotéce712x
v Chystám se číst1 024x
v Chci si koupit156x
v dalších seznamech43x