Muž, jenž se směje přehled

Muž, jenž se směje
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283502/bmid_muz-jenz-se-smeje-ZSU-283502.jpg 4 282 282

Široce koncipovaný historický román líčí jedno z nejtemnějších údobí anglických dějin, dobu vlády královny Anny na předělu 17. a 18. století.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mars
Originální název:

ĽHomme qui rit , 1869


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž, jenž se směje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

bleekemolen
19.11.2023 3 z 5

pardon [fr: par·dó] všem zapřísáhlým obhájcům romantismu.

tolik k úvodu.

Ano, nějakých 160 let nás dělí od sepsání tohoto románku. Zanedbatelně kratší časový úsek odděluje moje gymnaziální martyrium s povinným Chrámem m. b.

"Třeba jsem už k hUGOvi (taky si vždycky při vyslovení jeho jména vzpomenete na zeleninové smoothies a vice versa?) duševně a umělecky dospěl" pomyslel jsem si, se zamlženým pohledem upřeným do nekonečné dálavy, a pohazujíc si románem MKSS v ruce.

Jedna ze vzácných chvilek mojí pozornosti v hodinách literatury nastala v okamžiku popisu zápletky Muže, který se směje. Fantazie mého tehdejšího pubertálního já se při popisu uměleckých deformací obličeje probrala z letargie a tento román byl uložen do paměti.

Nastal čas tuto hodnotu vyjmout z paměťového slotu a pustit se do čtení. Bohužel, mohu konstatovat, že žádné pozitivní překvapení ani moje umělecké dospění se nekonalo. Stejně nudné, uměle vykonstruovaná záple(a)tka a jednotlivé charaktery tak, aby do sebe veškerý děj násilně zapadal. Chování, přímá řeč i motivy a city jednotlivých postav naprosto nereálné - pokud by byl Hugo průměrný minesänger, tak bych mu to vše odpustil. Jelikož bych ono dílko nečetl.
Pane Hugo, devatenácté století už není středověk!

Thalin
04.01.2023 4 z 5

Budu opakovat už stokrát řečené, ale knize by rozhodně prospělo ji osekat. Msty je to vážně zbytečně zdlouhavé a té omáčky kolem nebylo třeba tolik. Jinak je to ale skvělý, smutný a lidský příběh. Jen ten konec mi dlouho neseděl.


marcela3655
24.05.2022 4 z 5

Zbytečně dlouhé

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Tajemství je jako síť, jakmile povolí jedno oko, rozpáře se celá.


Kniha Muž, jenž se směje v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených425x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených35x
v Knihotéce314x
v Chystám se číst259x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech3x