Můj chlapec a já přehled

Můj chlapec a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297184/mid_muj-chlapec-a-ja-xFG-297184.jpg 4 22 22

Dějovým půdorysem tohoto románu je vnější svět nově narozeného dítěte, vedle něhož si vypravěčka uvědomuje své vlastní mládí a ve volném sledu jednotlivých příběhů v nejrůznějších časových rovinách podává zároveň obraz života chudé holčičky z pražské kolonie, obklopené chudými příbuznými, navíc pak vzpomínající na ještě ubožejší své předky. Jako základní akord prochází celým románem umění spojovat nízké se vznešeným, dobývat poezii ze scén a okamžiků, jež povrchnímu pohledu připadají šedivé a všední; toto sbližování kontrastů dává dílu neopakovatelnou příchuť. Přitom autorka, která má pravý vypravěčský temperament, vychází z českého národního naturelu i z domácí literární tradice a nepotlačuje ani zvláštnosti ženského pohledu na svět. Už dávno se v naší literatuře neozval takový přirozený hlas, v pravém slova smyslu lidový, evokující život chudiny a kolize jejího společenského vzestupu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj chlapec a já. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

bookcase
26.07.2023 4 z 5

Člověk se do toho musí dostat, nasát tu úžasnou, moderní dobou nezkaženou češtinu a hlavně si udělat na četbu čas a soustředit se. Není to lehké čtení, autorce utíkají myšlenky všemi směry, současnost se prolíná s minulostí, vzpomínky autorka řadí nahodile, ale když do toho proniknete, dostanete zajímavý příběh o mateřství a rodině zasazený do druhé poloviny 20. století.

JankoStirbey
05.08.2022 5 z 5

Mňa na knihe nadchol práve ten "chaos". Ide o akúsi spleť asociácií. Aj nám sa bežne vynárajú spomienky pri pohľade na nejakú vec, započutí nejakého slova, návšteve nejakého miesta, prichádzajú náhle a vlastne neusporiadane, tak ako je to tu. Tým je táto kniha výnimočná, aj ja som sa v nej spočiatku strácal, no po začítaní sa som našiel jednotlivé dejové línie a vedel som kde sa s autorkou na jej ceste nachádzam, vlastne v jej spomienkach. A postrehy jej syna? Dávajú tomu akúsi dynamiku. Keby bol ten príbeh napísaný lineárne, bol by to len jeden z mnohých príbehov, takto toto dielo vyčnieva.


Marekh
24.08.2020 3 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Kniha byla přeložena do 4 jazyků.

Autorka o své knize píše: "Chtěla jsem ve své knize zachytit, jak se proplétá a splývá minulost, přítomnost i budoucnost, jak těsně jsou neviditelnými pouty spojeny různé generace, i když se někdy neuznávají, nechápou, a dokonce třeba ani neznají. Chtěla jsem ukázat, s jakými obtížemi je přenášen ohníček myšlenky na lepší uspořádání světa, jak těžké je přiblížit se k cíli a jaké štěstí pramení z toho, že člověk smí nést štafetu aspoň kousek cesty."

"Byla bych ráda, kdyby moji knihu četli mladí lidé, psala jsem ji hlavně pro ně. Pokoušela jsem se jim sdělit, že jejich problémy, trápení a deziluze prožívaly v jiné formě všechny generace a že je třeba jít a zpívat, jak říká v knize babička, až do samého konce jít a zpívat."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Můj chlapec a já v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst8x