Mezipřistání přehled

Mezipřistání https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453358/bmid_mezipristani-zNt-453358.jpg 4 115 115

Autor na sebe před několika lety upozornil prvotinou Pálenka, která se odehrává převážně na české vesnici v rumunském Banátu. Autobiografická kniha Mezipřistání je zasazena do reality tbiliského panelového sídliště. Nová cizina, nová bloudění, nová setkání; nová, nesrozumitelná řeč. A čím dál tím větší únava z šedi a chaosu velkoměsta, kterou se vypravěč snaží přehlušit občasnými útěky k Černému moři, na Kavkaz, na Moravu, do Čech, do dětství… Osudy postav, povětšinou tvrdé a trpké, se prolínají s osudy vypravěče a jsou zachyceny básnicky obraznou, rytmickou prózou. Matěj Hořava. Narozen 1980 v severních Čechách. Žil na Moravě, v Bavorsku, v Rumunsku. V současné době žije v Gruzii. Jeho prvotina Pálenka (prózy z Banátu) získala v roce 2015 cenu Magnesia Litera za Objev roku, cenu Česká kniha a byla dosud přeložena do pěti jazyků.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mezipřistání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Martin-M
04.04.2024 3 z 5

Matěj Hořava pokračuje po PÁLENKE vo svojom životnom putovaní (či úteku pred sebou samým ?) na stále podivnejšie miesta a v živom, rušnom hlavnom meste Gruzínska je rovnako melancholický ako v zapadnutých banátskych dedinkách... len, zdá sa, pije ešte omnoho viac než v Rumunsku... Impresie a silné ľudské príbehy, ktoré podáva a sprostredkováva, dýchajú človečinou a autentickosťou... ale z literárneho hľadiska je pre mňa poetika o dosť slabšia ako v jeho prvotine. Skôr to vnímam ako posun od úvahy a hlbokej poézie k náladovému záznamu a reportáži..

Knišíl
24.06.2023 5 z 5

Již prvotina Pálenka mě nesmírně upoutala, zůstala do mě vryta vůně moruší a nejedna scéna z rumunského Banátu. Hořava je silný v popisných pasáží míst až tak, že čtenář cítí vůně, slyší zvuky, vidí a ohmatává předměty, které vypravěč popisuje, velmi živě a plasticky. Ale není to jen dobře napsaný cestopis, to vůbec ne, zde je o více než o předměty viděné, slyšené, hmatané a cítěné. Jeho krátké úryvkovité prózy přesto zvláštním způsobem v celku jednotné mi připomínají Čepovy povídky. Jsou podobně existencionální, ale přes všechny životní těžkosti přece jen nadějeplné. Přemýšlel jsem o názvu, čím je myšleno ono mezipřistání? Propojím-li to s konceptem dvojího domova Jana Čepa, možná že my všichni tady na zemi prožíváme mezipřistání na tajuplné cestě Domů.


Ivule9
09.10.2022 4 z 5

Původně jsem měla od Matěje Hořavy spadeno na Pálenku, ale nakonec se ke mně dříve dostala jeho druhá kniha Mezipřistání.

Kniha má sice jen 131 stran, ale je to přesně ten typ textu, který se musí dávkovat po kouskách, aby se ve vás autorovy myšlenky, lyričnost a melancholie mohly usadit a jen tak neproletěly bez zadumání, to by totiž byla škoda.

Autor nás zavádí do Gruzie, kde žije, ale nečekejte cestopis, jedná se o soubor próz, jednotlivých zachvění a zamyšlení, autor se skrz zážitky se zajímavými postavami v Gruzii dostává v některých prózách i do vzpomínek na Česko. Nejvíce mě zaujaly části Racek, Andělský dům a Hapeikiki. Líbil se mi i velmi jemně vetkaný, občasný humor.

Doporučuji všem, kteří ocení básnicky obraznou prózu. Mě hodně zaujal výběr velmi zajímavých postav, se kterými nás autor seznámil.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mezipřistání v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených152x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených10x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst138x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x