Melmoth přehled

Melmoth https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495008/bmid_melmoth-qV0-495008.jpg 3 67 67

Helen Franklinová už pred mnohými rokmi odišla z Anglicka. V Prahe, kde pracuje ako prekladateľka, našla pokojné útočisko. To sa však zmení, keď jej priateľ Karel objaví v knižnici zvláštny list, spoveď a záhadné varovanie pred Melmoth, temnou bytosťou , ktorá sa objavuje v ľudových legendách a obskúrnych rozprávkach. Podľa povier Melmoth cestuje časom a ľudí, ktorých presvedčí, aby sa k nej pridali, uvrhne do večného zatratenia, túlavej samoty. Helen to spočiatku považuje len za výmysly, ľudové povery. No potom, keď kráča po pražských uliciach vydláždených kameňom, má zrazu pocit, že ju niekto sleduje. A potom sa jej priateľ stratí... Sarah Perryová v tomto majstrovsky napísanom románe spojila strašidelný hororový príbeh a filozofické úvahy o podstate slobodnej vôle a lásky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: ekniha , Lindeni
Originální název:

Melmoth , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Melmoth. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Lenka.Vílka
20.08.2023 5 z 5

Začnu netradičně: Po mně potopa, Melmoth, Nestvůra z Essexu.
Ale smysl to dává. Proč? Aby bylo jasné, proč se mi kniha Melmoth líbila. Protože jsem se hned po pár stránkách začetla do krásných slov autorky, jak skládá věty, jak stupňuje vyprávění, jak se "stará" o své postavy. Přesně jako v její prvotině, která pro mě bude asi už napořád pomyslný top její tvorby. Ale fajn by bylo, kdyby napsala něco nového :)

Tak jaká je tedy kniha Melmoth?

Šlo by to napsat jednoduše: skvělá kniha, kterou by si měl přečíst každý. Problém je v tom, že tímhle tvrzením se částečně sama stávám aktérem a přivádím na scestí, kde už čeká Melmoth, aby podala ruku.

Ano, největší sílou téhle knihy není příběh samotný. Ten je možná prostředek, kterým se jede, ale není řídič. Jde především o to, co si ze samotného příběhu odnese čtenář a jak se v něm vyprávění usídlí. Proto ty různé příběhy z různých dob a míst. Proto ty změny stylu vyprávění, někdy oddsobnělé, až to mrazí, někdy skoro až apelující na čtenáře, že tohle je skutečnost, které je součástí. Protože se vypráví o našem skutečném světě...

Melmoth (ať už kniha nebo Poutnice samotná) si hraje se čtenářem od začátku až do konce. A já si užívala právě to, jak je kniha zpracovaná a jak je napsaná. Jak mě nutí, abych jenom nečetla, ale celá se do příběhu ponořila. A přestože je celá kniha perfektní, jako vždy dá Sarah Perry na poslední stránce finální úder, který mě čtenářsky rozdrtí.

Takže opět děkuji, že tahle kniha byla napsaná a vydaná. Ať už autorkou nebo Melmoth. Přeci jen, na tom nezáleží. Záleží na něčem jiném. Zda máte připravenou prázdnou židli...

soukroma
16.06.2023 3 z 5

Příliš dlouho nejasno, oč vlastně vůbec jde a půjde. A mezitím autorka milující Prahu nám předkládala prostřednictvím textu různé cestopisné a historické střípky, což mne nijak neoslovovalo (z pera Angličanky).
Mnoho postav a jejich příběhů, více či spíš méně rozpracovaných, z minulosti. Většinou nejasné pointy. Postavy vesměs nesympatické a řešení viny zejména u hlavní hrdinky, šedé myši, dost nevěrohodné (svůj zločin, vlastně dva v jednom, odpíráním na své straně vůbec neřeší - navíc jí sebou naordinované strádání vlastně ani nevadí, takže o pokání ani v nejmenším nejde).
Závěr nejednoznačný, i když s ohledem na celou legendu o Melmoth je otevřenost vyústění v podstatě jedině uvěřitelná...


envoi
11.05.2022

Četla jsem po Nestvůře z Essexu, má očekávání byla vysoká.. kniha se mi líbila, nicméně, v některých dějových linkách jsem se ztrácela a připadala jsem si tak nějak ošizeně, něco mi tam chybělo. Ale jsem ráda, že jsem knihu přečetla, atmosféra knihy byla fajn.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Melmoth v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených3x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech3x