Marx na Hradčanech přehled

Marx na Hradčanech https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233384/marx-na-hradcanech-ff0-233384.jpg 4 3 3

Studie "Marx na Hradčanech" analyzuje vývoj ideologie a politiky Komunistické strany Československa po Únoru 1948 a v průběhu 50. let. Sleduje dopad komunistické politiky na život v Českoslovenku i na jeho zahraniční politiku. Práce "Leninské dobrodružství skončilo. Co začíná?", uveřejněná v létě 1989 v časopise Svědectví, rozebírá vnitropolitickou situaci Československa a dalších socialistických států v roce 1988 a na počátku roku 1989 a předpovídá rozpad evropské socialistické soustavy. Kniha je uvedena rozhovorem editora obou studií s jejich autorem o Tigridových životních osudech.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marx na Hradčanech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

1amu
27.07.2019 4 z 5

Rád se seznamuji s myšlením a názory moudrého člověka, jakým pan Tigrid byl. Jak říká v počátečním rozhovoru v této knize, měl i "životní kliku", když se mu podařilo v létech 1939 a 1948 z domova uprchnout a v cizině nalézt existenční zajištění v práci, které rozuměl.
Je samozřejmé, že jej komunisté nesnesli. Jako jeden z mála reagoval na projev poslance Gottwalda v parlamentu ČSR, který pravil: "Vytýkáte nám, že se jezdíme učit do SSSR . Ano jezdíme tam učit se jak vám zakroutit krkem" ! Jak věštecká slova. Špatný truhlář a ještě k tomu politik, v praxi následně realizoval se svou kamarilou tato slova v národní apokalypse po roce 1948. Z knihy jsem si odnesl nové (dosud nezmíněné) myšlenky - jak soudruzi pod vedením sovětské KGB připravili "pečlivě" později obří proces proti Slánskému a spol.
Nejdříve bylo nutno reagovat na špatnou hospodářskou situaci doma. Kdo za to může ? Židé na ministerstvu zahraničního obchodu. Poté se vyrovnali s klikou v Brně, vedenou mladým Otou Šlingem, razící heslo "Mládí vpřed !", no říkejte to starším páprdům, že jol A k tomu ho ještě podporuje vdova po národním hrdinovi, soudružka Švermová. Ta dokonce sdělila vyšetřujícím, že s.Šling mluvil ve všem pravdivě (?) - šups s ní mimo ! To ona byla tou druhou za generálním tajemníkem KSČ R.Slánským. A soudruzi se činili. Sehnali vhodnou kreaturu pro proces. Prokurátora Urválka a už to frčelo. Výsledek je známý. Jako u nacistů (v jednom šiku) sionistický proces. Pověšenci spáleni (kdesi) a jejich popel rozmetán kdesi po silnici. Charašo ! Eto vaše dělo továrišči, zněla pochvala od Stalina a KGB v čele s Berijou.
Kdo si tuto story přečte, podiví se, že mimo skalní voliče KSČ, typu Semelové, či Ondráčka, může této partě vůbec dát svůj hlas ve volbách. I o tom vypráví tato kniha . O to více jsem byl udiven, když autor přijal místo ministra ve vládě vedené V.Klausem. Stálo mu to za to ?


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Marx na Hradčanech v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit2x