Lucemburská zahrada přehled

Lucemburská zahrada
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462745/mid_lucemburska-zahrada-Cog-462745.jpg 4 298 298

Filozofické podobenství se sci-fi prvky vypráví příběh dramatických zvratů během jednoho léta v životě pařížského profesora. Profesor filozofie Paul cosi hledá na internetu a omylem napíše zadání s překlepem. Na takto vzniklé nesmyslné slovo objeví jediný odkaz, který ze zvědavosti prozkoumá. Jde o fragment fantasy románu s dlouhými pasážemi v neexistující řeči, jehož autorem je podivínský americký matematik. Umělý jazyk v sobě nese zvláštní magii, která promění Paulovo vnímání. Prochází pařížskou Lucemburskou zahradou a vše jako by náhle viděl jinýma očima. Náhodou zahlédnutý text za výkladem ho svede dohromady se studentkou Claire, s níž podivnou proměnu sdílí, a vzniklý vztah roztočí zběsilý kolotoč poloskutečných událostí, který hrdiny zavádí do Ameriky, Moskvy i Karibiku. Všude tam se opakují fantastické variace na téma falešných realit a umělých světů, a tak se rozvíjí jakási mysticko-filozofická alegorie na téma vnímání a významu vnímaného. Autor připojil i náznak slovníku oné umělé řeči.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lucemburská zahrada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (55)

peeetta
17.06.2024 2 z 5

Zpočátku jsem u knihy usínala, trvalo mi poměrně dlouho ji přečíst. Vymyšlený jazyk jsem přeskakovala, byly tam zbytečně dlouhé pasáže. Ke konci vše trochu začalo dávat smysl. Tento typ knih mě neoslovuje.

miša63
15.05.2024 1 z 5

Dočetla jsem do konce, ale nezaujalo mě to.


babicka_amalka
07.01.2024 3 z 5

Bohužel další - a opět nepříliš úspěšný - pokus o četbu současného českého autora, dokonce ověnčeného literárními cenami.
Příliš dlouhá souvětí, byť kraťounké rozsahem, neskutečně rozvleklé. Opravdu mě to neoslovilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2012 - Magnesia Litera (Kniha roku)


Kniha Lucemburská zahrada v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených424x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených11x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst94x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x