Smrt v modré přehled

Smrt v modré https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517062/bmid_smrt-v-modre-64719b6918f13.jpg 4 14 14

Leo Wechsler série

< 2. díl >

Malíř Arnold Wegner zachycuje svoji dobu za pomoci ostrých kontrastů – chudoba a přepych, válka a požitkářství. Jeho obrazy, v nichž provokativně zobrazuje společnost a nedávnou minulost za první světové války, vyvolávají obdiv i znechucení, ale nikoho nenechávají chladným. Když je umělec nalezen ve svém ateliéru mrtvý, první stopa zavede kriminálního komisaře Leo Wechslera k radikální pravicové skupině Asgard, k níž se hlásí mnoho bývalých vojenských důstojníků. Vyšetřování se nevyvíjí vůbec dobře, ovšem pak Leo Wechsler dostane tip od avantgardní tanečnice They Pabstové a přijde na to, že vyšetřovaný zločin měl svědka. Jenže ten se usilovně vyhýbá jakémukoli kontaktu s policií...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Tod in Blau , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt v modré. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

alzbeta4340
01.05.2024 5 z 5

Přidaná hodnota této detektivky je plastický popis doby a společenské atmosféry - zde konkrétně v Berlíně 1922. Nebyl tam tehdy lehký život a navíc ty vznikající společenské kroužky plné rádoby vlastenců...
Detektivní linka mě bavila, přestože úplně vše vysvětleno k mé spokojenosti nebylo.
Ovšem i tak jsem byla na konci spokojená, nejspíš jsem se nějak mimoděk stala fanynkou této historické kriminální série, a to se cení.

jennefer
02.01.2024 3 z 5

Stejně příjemná kniha jako předchozí. Ano, ještě jedna lépe placená korektura by byla zapotřebí, ale děj opět plynul a bylo to napínavé a zajímavé. Zase lepší 3* a koukám, že letos budu číst i další díl! Paráda, jsem zvědavá na pokračování komisařova soukromého života.


SBH
20.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Komisař Leo Wechsler je takový sympaťák, že utáhne i různé nepřehlédnutelné závady knihy. Jako první a nejhorší musím zmínit klasickou soudobou bolest – mizerné korektury. Chybějící slova ve větách, pravopisné chyby či překlepy se nacházely prakticky v každé větě a působily úmorně. Kdo konečně božstvům v nakladatelstvích vysvětlí, že by měli dát přednost kvalitě před kvantitou?
Jako druhá věc, která mi zpočátku hodně vadila, byl stručný až strohý způsob zápisu. Minimálně celou první kapitolu jsem měla dojem, že čtu monitorovací zprávu k projektu z peněz EU. Čestně ovšem přiznám, že postupem doby mi daná záležitost přestala vadit a naopak mi sedla k příběhu a atmosféře Berlína dvacátých let, smrtící inflaci, bídě a špíně a zároveň hektickému ruchu a inspirativnímu uměleckému prostředí.
Vyšetřování případu se mi líbilo, klasická detektivní práce, prvek napětí mi bohatě stačil v obavách o Paulův osud. Této lince musím vytknout akorát fakt, že nebyl vyřešen případ utonulého v kanálu a v nejasných mlhách se ztratil i nápadník sestry Ilsy. Na druhou stranu toho jsem podezírala od začátku.
Dvě nejsilnější stránky autorky jsou jednak skvěle vystižená dobová atmosféra. Přes zmíněnou stručnost jsem se na místě ocitla, potácela se po prošlapaných schodech laciných činžáků, obdivovala rázovité moderní obrazy, kuckala v oblacích cigaretového kouře.
A jako druhou, ovšem pro mě nejdůležitější stránku zmíním perfektní vykreslení postav. Chtěla jsem napsat, že žádná není černobílá, ovšem na Muchlowovi bych kladnou vlastnost hledala obtížně a na členech Asgardské společnosti asi taky, ačkoli ti se jenom mihli na pozadí. Ale třeba Leo je spravedlivý policista, soucitný občan a milující otec, ale zároveň i trochu bezohledný workoholik. Podobnou charakteristiku bych dala dohromady v případě všech důležitějších postav včetně zavražděného.
Rozhodně doporučuji a těším se na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tajemství domu Thornů, Botanik a další knižní novinky (41. týden)

08.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smrt v modré v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Susanne Goga
německá, 1967
2023  75%Leo Berlin
2023  73%Smrt v modré
2024  89%Mrtvá z Charlottenburgu