Leo Berlin

Leo Berlin https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506361/bmid_leo-berlin-wKi-506361.jpg 4 30 6

Leo Wechsler série

1. díl >

Berlín 1922. Inflace nabírá na obrátkách, Německo je politicky rozvrácené a lidé po prohrané válce nemohou najít klid. Detektiv inspektor Leo Wechsler, ovdovělý otec dvou dětí, je konfrontován se záhadnou vraždou. Zázračný léčitel, jehož pacientky pocházely z vyšších společenských vrstev, byl ubit k smrti figurkou Buddhy. Neexistují žádní svědci, žádné stopy. O něco později dojde k vraždě prostitutky. Mohou tyto případy nějak souviset? Pátrání, které inspektora Wechslera zavede do elegantních sídel, chudinských čtvrtí, kokainových doupat i čtvrtí červených luceren, navíc komplikuje také Wechslerův kolega von Malchow, který se otevřeně hlásí k pravicově nacionalistickým názorům…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Leo Berlin: Ein Fall für Leo Wechsler , 2005


více info...

Přidat komentář

jennefer
02.01.2024 3 z 5

Pro mě příjemné překvapení. Zajímavé je časové zasazení děje, komisař má svoje kouzlo a děj i informace jsou dávkovány plynule a tak akorát. Lepší 3*, přečtu si i další dily, styl autorky se mi líbil.

alzbeta4340
19.12.2023 5 z 5

Tuto detektivku jsem nějakou dobu odkládala kvůli nedostatku času a jinému čtení - ale nakonec se mi hodně líbila. Jedná se o v dobrém smyslu jednoduchý příběh, vyšetřování vraždy léčitele, který je přehledný a logický. Zajímavé je také prostředí, Berlín 20. let minulého století a rodinné zázemí vyšetřujícího inspektora Leo Wechslera.


SBH
19.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Obálka je povedená a navozuje náladu této detektivky klasického střihu. Meziválečný Berlín ze stránek úplně dýchá, nepokoje, bída, smrtící inflace, a zároveň snaha běžného občana žít normální život. Vždyť ono bude líp.
Pro Berlín mám slabost, to určitě ovlivnilo můj úsudek. Pak mi byl sympatický hlavní hrdina Leo včetně své lehké bezohlednosti a workoholismu. Ale jeho rodinné trable zvyšovaly uvěřitelnost a jemný, jiskrný humor byl osvěžující. Zmínka o Sherlocku Holmesovi mě rozesmála nahlas. Komplikovaný případ beze stop řešil s důvtipem a urputností, nikde mi nevystrkovaly růžky nelogičnosti či nedotažené dějové kličky. Ohledně příběhu jsem spokojená. Jo, na konci bych uvítala teatrálnější zúčtování s frajerem von Malchowem, ale snad se objeví v dalších dílech a dostane víc na frak.
Četlo se to hladce, vyprávění v er-formě způsobu vyšetřování slušelo. Autorce ale vytýkám stručný, téměř heslovitý způsob vyprávění. Ano, děj pádil kupředu, nic ho nezdržovalo, ale trocha složených souvětí a detailů z prostředí či děje by nikoho nezabilo. A práce nakladatelství? Hrůza jako obvykle, korektora bych poslala čistit latríny. V textu bylo lze natrefit na perly tohoto typu: „Leo si vzpomněl, co mu Leo včera říkal.“ Hm, fakt.
Vzhledem ke strohému způsobu vyjadřování byly ale postavy vykresleny nadmíru přesvědčivě a plasticky a určitě bych si užila, kdyby jim bylo věnováno víc prostoru, viz kritika přehnané stručnosti.
Zápletka byla neotřelá a vyvolávala znepokojující otázky, v závěru zodpovězené nesympatickou postavou, kdo je vlastně ústředním viníkem. Neboli díky bohu a siru Flemingovi za antibiotika.
Celkově líbilo moc a jdu na druhý díl. Ta jedna hvězda jde dolů za přehnanou stručnost. Když už se mi kniha líbí, chci si ji pořádně užít.

milary
10.09.2023 4 z 5

1. díl série s inspektorem Leo Wechslerem vyšel autorce v němčině r. 2005, tedy o dva roky dřív, než Kutscherovi jeho první komisař Rath.
Goga jej situuje do Berlína ve dvaadvacátém, s Rathem se prvně setkáváme r. 1929. Politicky rozvrácené a inflací decimované Německo tvoří pozadí obou sérií a nadřízeným obou vyšetřovatelů je proslulý šéf berlínské kriminálky Ernst Gennat.
Tím ale podobnost končí.
Také Suzanne Goga umí dobře vyprávět a vylíčit postavy i prostředí, ale zajímavý případ připomíná zpracováním spíš detektivku na způsob Hříšných lidí a "galerku" staré Prahy.
(Nějak se mi tam vytratily počáteční okolnosti kolem jednoho podstatného usvědčujícího důkazu, ale třeba to byla jen moje nepozornost; je to asi to jediné, co bych momentálně vytkla).
Bavilo mě to a těším se na další díl. Uvidíme, kolik nám jich MOBA dopřeje. :)

moni.ka
19.04.2023 2 z 5

Tak tohle byl omyl. Asi mě nalákal Berlín. Detektivku ani napětí nečekejte, historický román taky ne. Možná kdyby existoval žánr detektivková červená knihovna? Knihu bych doporučila pro věkovou kategorii 80+ pro vzpomínání na staré dobré časy u šálku čaje.

encyklopedie
28.03.2023 5 z 5

...nezklamalo, žádný sadismus ...pokračování holmesiády... sem tam bacení po hlavě, sem tam nějaké to škrtítko, nějakej pianěrkij nožík v chrbtě... zkrátka rok 1922
...a jede se pěkně po schodečku, až na vršku ho chytíme ....
Čtení na jedno posezení
100%