Smrt v modré

Smrt v modré https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517062/bmid_smrt-v-modre-64719b6918f13.jpg 4 13 4

Leo Wechsler série

< 2. díl >

Malíř Arnold Wegner zachycuje svoji dobu za pomoci ostrých kontrastů – chudoba a přepych, válka a požitkářství. Jeho obrazy, v nichž provokativně zobrazuje společnost a nedávnou minulost za první světové války, vyvolávají obdiv i znechucení, ale nikoho nenechávají chladným. Když je umělec nalezen ve svém ateliéru mrtvý, první stopa zavede kriminálního komisaře Leo Wechslera k radikální pravicové skupině Asgard, k níž se hlásí mnoho bývalých vojenských důstojníků. Vyšetřování se nevyvíjí vůbec dobře, ovšem pak Leo Wechsler dostane tip od avantgardní tanečnice They Pabstové a přijde na to, že vyšetřovaný zločin měl svědka. Jenže ten se usilovně vyhýbá jakémukoli kontaktu s policií...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Tod in Blau , 2007


více info...

Přidat komentář

jennefer
02.01.2024 3 z 5

Stejně příjemná kniha jako předchozí. Ano, ještě jedna lépe placená korektura by byla zapotřebí, ale děj opět plynul a bylo to napínavé a zajímavé. Zase lepší 3* a koukám, že letos budu číst i další díl! Paráda, jsem zvědavá na pokračování komisařova soukromého života.

SBH
20.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Komisař Leo Wechsler je takový sympaťák, že utáhne i různé nepřehlédnutelné závady knihy. Jako první a nejhorší musím zmínit klasickou soudobou bolest – mizerné korektury. Chybějící slova ve větách, pravopisné chyby či překlepy se nacházely prakticky v každé větě a působily úmorně. Kdo konečně božstvům v nakladatelstvích vysvětlí, že by měli dát přednost kvalitě před kvantitou?
Jako druhá věc, která mi zpočátku hodně vadila, byl stručný až strohý způsob zápisu. Minimálně celou první kapitolu jsem měla dojem, že čtu monitorovací zprávu k projektu z peněz EU. Čestně ovšem přiznám, že postupem doby mi daná záležitost přestala vadit a naopak mi sedla k příběhu a atmosféře Berlína dvacátých let, smrtící inflaci, bídě a špíně a zároveň hektickému ruchu a inspirativnímu uměleckému prostředí.
Vyšetřování případu se mi líbilo, klasická detektivní práce, prvek napětí mi bohatě stačil v obavách o Paulův osud. Této lince musím vytknout akorát fakt, že nebyl vyřešen případ utonulého v kanálu a v nejasných mlhách se ztratil i nápadník sestry Ilsy. Na druhou stranu toho jsem podezírala od začátku.
Dvě nejsilnější stránky autorky jsou jednak skvěle vystižená dobová atmosféra. Přes zmíněnou stručnost jsem se na místě ocitla, potácela se po prošlapaných schodech laciných činžáků, obdivovala rázovité moderní obrazy, kuckala v oblacích cigaretového kouře.
A jako druhou, ovšem pro mě nejdůležitější stránku zmíním perfektní vykreslení postav. Chtěla jsem napsat, že žádná není černobílá, ovšem na Muchlowovi bych kladnou vlastnost hledala obtížně a na členech Asgardské společnosti asi taky, ačkoli ti se jenom mihli na pozadí. Ale třeba Leo je spravedlivý policista, soucitný občan a milující otec, ale zároveň i trochu bezohledný workoholik. Podobnou charakteristiku bych dala dohromady v případě všech důležitějších postav včetně zavražděného.
Rozhodně doporučuji a těším se na další díl.


mnohoknih
13.12.2023 3 z 5

Za knihu k recenzi děkuji @nakladatelstvimoba.
Z knihy mám velice rozporuplné pocity. Obálka se moc povedla. S anotací si velmi rozumí. A vlastně i s příběhem, který se odehrává ve 20.letech 20.století v Berlíně. Ale ten, kdo kontroloval text, si s tím moc práce nedal. Tolik překlepů jsem dlouho neviděla, bývají místo bývalí? Mu místo má? Taky autorka mi bránila v pořádném začtení se do knížky od samého začátku. Já vím, že Německo, ale to se opravdu tři nejdůležitější postavy musí jmenovat Wegner, Wechsler a Walther? Vždyť je to autorčina druhá kniha, tak už by mohla mít nějakou zkušenost. Čili prvních sto stran bylo spíše peklem než požitkem. Ale i v tom pekle autorka nahodila udičku, takže jsem si řekla, že to dám, že mě opravdu zajímá, proč byl malíř Wegner zabit. Ačkoliv policie tápe po motivu, pozornému čtenáři je jasný. Wegner maloval hodně kontroverzní obrazy a tak se nejspíš někdo hodně naštval. Kriminální komisař Leo Wechsler je naštěstí člověk s buldočí povahou, nenechá se odradit ani politickou situací ani chybějícím motivem. Jeho postava je uvěřitelná a jeho tápání v lásce sympatické. Protože ano, okrajově je tu i romantická linka. Nejspíš proto, abychom si uvědomili, že všechno souvisí se vším a jedno nevhodné rozhodnutí z mládí nám může zkazit zbytek života. Pokud se tomu nepostavíme čelem. Nejdůležitější postavou je však Paul Görlich. Malý, lehce zaostalý chlapec, kterého doma v nejlepším případě přehlížejí, v tom horším bijí. Ač je to překvapivé, s malířem byl kamarád, navštěvoval ho v ateliéru a malíř byl za jeho přítomnost rád. I když sám děti nechtěl. Že by vraždila manželka, která děti chtěla? Malířova manželka je další pěkně popsaná postava. I když zde nemá moc prostoru, užijeme si její postupný vývoj. Co je v knize velmi dobře popsáno, je situace po první světové válce. Peníze nemají téměř žádnou hodnotu. Staré garnitury odmítají přijmout demokracii. Není práce, z chudých se stávají ještě chudší. A nesmím opomenout, že se děj odehrává v zimě a horká čokoláda zde má svoji roli. Takže pokud vás zajímají německé dějiny a máte rádi detektivky, nenechte se odradit opravdu příšerným začátkem. Jakmile Leo začne shromažďovat důkazy, děj se rozběhne a vezme vás s sebou.

soukroma
26.10.2023 2 z 5

Nepodařilo se mi začíst, takže po 100 stranách musím vzdát. Doba a místo - Berlín 1922 - jsou teď populárnější než kdy dřív v knihách, ale tady mne to nějak neoslovilo.
A pokud autorka navíc nemá soudnost ani slitování se čtenářem a používá vedle sebe vícero velice podobných jmen, jako příklad z mnoha hlavní skupinu tvoří Wechsler, Walther, Wegner (tak nějak si to pamatuji, ale nejsem schopna rozlišit, kdo je kdo), pak nemám slitování s ní ani já jako nespokojený čtenář.

Autorovy další knížky

Susanne Goga
německá, 1967
2023  75%Leo Berlin
2023  71%Smrt v modré
2024  87%Mrtvá z Charlottenburgu

Kniha Smrt v modré je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst21x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x