Ledová sfinga přehled

Ledová sfinga https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44605/ledova-sfinga-44605.jpg 4 200 200

Příběh je vyprávěn americkým cestovatelelm Joerlinkem, který se v srpnu roku 1839 na Kerguelenových ostrovech nalodí na loď Halbrane kapitána Lena Guye. Cestou na Falklandy zjistí, že kapitán Guy je přesvědčen o tom, že Poeův román je založen na pravdivých skutečnostech a že loď je na výpravě do Antarktidy, aby zachránila zbytek posádky goelety Jana, na které se Pym plavil, a jejíž kapitán William Guy je bratrem kapitána Lena Guye. Joerlink se nakonec k záchrané výpravě přidá. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Le Sphinx des glaces , 1897


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ledová sfinga. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

PastorMal13
12.02.2024 4 z 5

Verne navázal na Poeho a dokončil příběh Arthura Pryma. Verneho jsem četl poprvé za deset let a alespoň malinko nostalgicky zavzpomínal na dětská léta. Musím ale říci, že toto dílo určitě nepatří k jeho nejlepším.

PS - Četl jsem vydání z roku 1992 a nevkusnější obálku jsem dlouho neviděl...

nai.ivka
20.02.2023 3 z 5

Knížka byla pro mě snesitelná a docela i zajímavá díky audio podání. Brala jsem ji jako fantasy. Což šlo snadno díky tomu, že o jižních teritoriích mám chabé znalosti a utorovi jsem dost odpouštěla. Nalákala mě však na Příběhy Arthura Gordona Pyma.


former3980
15.08.2022 2 z 5

ANTARKTÍDA + PRIĽAHLÉ JUŽNÉ TERITÓRIA. Za mňa slabá kniha. Vyslovene som sa s ňou trápil a mal som ju problém dočítať. Dal som si ju ako ďalšiu "polárnu" - po severných tentokrát z južných oblastí. Ale na rozdiel od Kožušín či Hatterasa (ktoré sa čítajú jedným dychom), toto bol len slabý odvar. Hlavne, celé je to postavené na nejakej fantazmagorickej poviedke, ktorá sa nakoniec ukáže ako reálna a oni z nej idú hľadať stroskotancov. Nesympatické, ťažko uveriteľné postavy, občas s nepochopiteľným správaním. Loď, ktorú naberie na svoju "palubu" ľadovec, magnetická sfinga, ktorá "vyzlečie" z lode všetko kovové, miešanec - miesiželezo, ktorý sa s nikým nebaví, ale vyťahuje z vody poloutopencov a holými rukami aj čln z rozbúreného mora, zelený ostrov Tsalal v oblasti polárnych krýh... No, mám pocit, že toto majstrovi Verneovi až tak nevyšlo... za mňa ledva 50 percent. (Na chvíľu mám aj vďaka tejto knihe lodí a mora plné zuby a dám si radšej niečo iné. Už ovládam všetky typy plachiet - od kosatky až po košovú, ale načo mi to bude, neviem...)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ledová sfinga v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených285x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech3x