Kráľ tmy přehled

Kráľ tmy
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387370/bmid_kral-tmy-EPq-387370.jpg 4 40 40

Autor ponúka čitatelovi životný príbeh Abela Tiffaugea, odohrávajúci sa v polovici dvadsiateho storočia. Tiffauges, frustrovaný a ponižovaný človek, nenávidí spoločnosť, v ktorej je nútený žiť, a vytvára si svoj vlastný svet a systém životnej filozofie. Istá epizóda zo školských rokov ho presvedčí o tom, že existuje spojitosť medzi osudovým behom vecí a jeho osobným životným údelom. Počas druhej svetovej vojny sa ocitne ako zajatec vo Východnom Prusku a tu sa v ňom uvoľní a realizuje dlho potláčaný mechanizmus zvráteného myslenia. Tournier cez príbeh negatívnej literárnej postavy rekonštruuje filozofiu fašizmu a obraz nacistického Nemecka, majstrovsky spája polohy mýtu, rozprávky a krutej dejinnej skutočnosti. Príbeh, ktorý miestami hraničí s absurditou, je svojím posolstvom výsostne aktuálny aj dnes.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Causa editio
Originální název:

Le Roi des aulnes , 1970


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kráľ tmy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

netopýr088
16.06.2022 5 z 5

Pred nedávnou dobou som zhliadol rovnomenný film (orig. Der Unhold) od Volkera Schlöndorffa s Johnom Malkovichom, a musím povedať, že až prečítanie knihy mi ozrejmilo význam v ňom použitých symbolov, ktoré v knihe autor do poslednej strany neprestáva vŕšiť na seba ako dobošový rez, výsledkom je chutné sústo kvalitnej literatúry. Užívateľ(ka) bookemma to vystihl/a podobne, ako to cítim ja! Nebudem opakovať už povedané!

Pablo70
26.04.2021 5 z 5

Je to trochu obskurní příběh, ale za války se daly prožít neuvěřitelné věci. Lidé a jejich osudy se promísily jako nikdy! Je zde zase tajemný starý pruský hrad pro výchovu mladých SS (jako v knize Jsou světla, která nevidíme), indoktrinace a germánská mystika.
Autor v příběhu filozoficky zpracovává fašismus/nacismus ve vzorcích a premisách výchovy mladé generace:
Principy:
život = dědičnost + prostředí
bytí = čas + prostor
dědičnost + čas = hitlerismus
prostředí + prostor = bolševismus
Premisy a hesla, rasové instinkty:
Blut und Boden = krev a půda
Fascinace smrtí a sloužení Vlasti
Krev – špatná krev se nedá změnit ani vychovat – musíte ji zničit!
Germánské dítě podřimuje a naslouchá přitom útrobnímu hukotu, který stoupá z prazákladu (UNGRUND) jeho bytosti, a který mu diktuje, jak se má chovat. Nikdo jiný nemá takový smysl pro černé prameny, které tajně napájejí šťávami kořeny věcí, jako ho má Němec. Tento prainstinkt (URINSTINKT) z něho dělá po většinu času dřímající zvíře schopné nejhoršího pobloudění, někdy však z něho vydá díla nesrovnatelných hodnot!
Pokud jste k vypjaté mystice III. říše přičichli jen trošku, tady chytíte pořádnou pecku! Doplňková četba: Jsou světla, která nevidíme, Plechový bubínek nebo Při loupání cibule, Krev zmizelého… doplňte další...


bookemma
14.04.2021 4 z 5

(SPOILER) "Aby se nám něco jevilo zajímavé, stačí dlouho to pozorovat."

Uvažuji o Abelově smrti. Skutečně to pro něj byla taková inverze? Skutečně došel tam, kam už měl?
Vývoj hlavního hrdiny byl zajímavý, od nešťastného Francouze až do součást nacistického soukolí, které ho vlastně nezajímalo. Nebo právě naopak?

Phorie, které nás ovlivňují, obsese, které máme, očištění...?

A kapesní absolutno... o lalá... to jen celý svět se točí. A my s ním. Je to soukolí, soukolí, co nás vleče.

Michel Tournier je právem jedním z největších romanopisců 20. století, jeho styl je krásný, ale zároveň velmi složitý, kniha je nacpaná symboly od začátku až na konec, žádná věta tam není náhodou, žádný symbol se neobjevil jen tak.
Christophorus, který nese dítě přes řeku se cyklicky vrací na konci, kdy Abel nese Efraima přes vřesoviště, phorie na druhou, když na koni nesete dítě, štvaný jelen, kterému se ihned po smrti musí vyříznout varlata, se mění v štvaného chlapce, který je před svou sexualitou zavřen ke 400 dalším chlapcům no zrůdné Napole, toť dovršení zhoubné inverze.
Symbol obětí na erbu, a tři chlapci nabodnuti na kopí jako dovršení svátosti obětní.
Lidožrouti a jejich vyobrazení, lidožrout Göring, lidožrout Abel, lidožrout Nestor...

Mýtus moderní je jen pohádkou, základním stavebním kamenem, na který se vrší události současného světa a jejich motivy se pokaždé vrací, protože nejen život literárních směrů je cyklický, ale i život pozemský je možná cyklický, ač my, tak krátký úsek, nedokážeme tuto cykličnost vstřebat. Vždyť co jiného je neustále se otáčející země, my, kteří se neustále otáčíme s ní a možná, že někde v kapse, či večer v posteli svíráme někomu ruku a děláme z něj svůj osobní gyroskop...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1970 - Goncourtova cena


Kniha Kráľ tmy v seznamech

v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených11x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x