Knulp: Tri príbehy z Knulpovho života přehled

Knulp: Tri príbehy z Knulpovho života https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335358/bmid_knulp-tri-pribehy-z-knulpovho-zivot-hhn-335358.jpg 4 56 56

Hrdinom Hesseho románu je tulák a zároveň spevák Knulp, človek vykoľajený, ktorý sa k ničomu nedopracoval a nevie sa zaradiť do poriadku ostatných občanov. Tento romantický "simplicissimus", ktorý sa na svojich potulkách usiluje vyhrávaním a spevom urobiť radosť iným, skrýva vo svojej čistej a naivnej duši ešte iného Knulpa, samotára, človeka bez domova, ktorému bolo súdené túlať sa a nikde nezakotviť. Voľnosť a romantickú neviazanosť musel však draho zaplatiť - zrieknutím sa rodinného šťastia. Knulp nie je spokojný so svojím údelom. Tuláctvo zavinila nešťastná láska. Bieda a nedostatok mu podlomili zdravie. Ochorel na tuberkulózu na konci života, zoči voči smrti, keď v snehovej fujavici úplne vyčerpaný blúdil lesom, trápila ho už len otázka, či jeho život nebol predsa len omylom, ako mu to vraveli ostatní občania a počestní remeselníci. V postave Knulpa je obsiahnutá štipka samého autora. Hesse totiž nebol spokojný sa životom usadlíka v Gaienhofene. Necítil sa dobre v uzavretom rodinnom prostredí, a preto túžil po cestovaní, po poznaní nových krajín a nových ľudí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Knulp , 1915


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knulp: Tri príbehy z Knulpovho života. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

špulo
01.08.2023 5 z 5

Toto bola kedysi láska na všetky pohľady. A doživotná. Vlastne, by som tu mohol ocitovať vlastný komentár ku knihe "Dobrý človek ešte žije". Použijem len časť poslednej vety: Aby hlava dokázala snívať, srdce vnímať a.... myseľ dokázala mať nadhľad. No a ten úsmev samozrejme ;)).

ibáG
17.03.2021 4 z 5

Pro mě milá novelka, která ve mně podpořila svobodného ducha. To tulactví je mi něčím sympatické, ale pozor: není růže bez trnů, na což autor mimoděk upozorňuje. Jako by autor říkal, buď, a nebo. (V dnešní době je díky bohu možnost žít i něco mezi tím). Je tam i trochu filozofování a prostor pro vlastní úvahy čtenáře. Knulp si stojí za svým způsobem tuláckého života i přes závažné onemocnění až do jeho úplného konce.

Od tohoto autora první kniha, kterou jsem četla. A bylo to vydání z r. 1958 - Edice ilustrovaných novel. To se mi moc líbilo. Miluju ilustrace v knihách!

Osobní poznámka: Pro mě bylo fajn, že jsem to měla rychle prečtené vzhledem k tomu, že jsem předtím četla bichli o 700 stranách s náročným tématem:-).


douchová
04.08.2020 5 z 5

Opětné čtení po letech rozhodně nic neubralo na zážitku, spíše naopak, objevují se nové vrstvy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Knulp: Tri príbehy z Knulpovho života v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x