Hra se skleněnými perlami přehled

Hermann Hesse

Poslední a nejrozsáhlejší román Hermanna Hesseho se stal epilogem a vyvrcholením celého jeho díla. Vyšel v době druhé světové války a „navzdory odporně se šklebící skutečnosti“ se zabývá Hesseho stálým tématem: problémem duchovního života v moderní době. Román líčí utopický budoucí svět, v němž se kulturní elita uzavře do vzdělanecké provincie a pěstuje vědění i kulturu jako hru. Tato hra však postrádá kontakty se skutečným životem, bez nichž ztrácí smysl a bez nichž nemůže existovat ani pravá duchovnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , Argo
Originální název: Das Glasperlenspiel, 1943

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hra se skleněnými perlami. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

JakeTheDog
03.02.2025

Kastálie je odpovědí na dlouhotrvající období celospolečenského duševního úpadku. Je to řád sdružující ty nejelitnější učence, jejichž cílem je udržovat lidské vědění a povznášet lidského ducha. Posláním Kastálie je předávat své myšlenky obyčejným lidem a tím vést celou společnost k obrodě. Největším duševním vlastnictvím Kastálie je Hra se skleněnými perlami, jež je snahou o propojení všech vědních a kulturních disciplín v jeden harmonický celek. Do tohoto prostředí přichází velmi nadaný mladík Josef Knecht, který Kastálii jako první konfrontuje s její rostoucí sebezahleděností a vzdalováním od původního poslání.

Kniha je koncipována jako fiktivní biografie zmíněného Josefa Knechta. Ta slouží především jako kostra, na kterou Hesse nabaluje své úvahy. Kostra je to ovšem trochu vachrlatá a sama o sobě stát nedokáže. Stejně jako u jiných Hesseho knih je i zde děj podružný a rozhodně není důvodem k četbě. Tím, co v Hesseho knihách hraje prim, jsou myšlenky a pocity.

Hra se skleněnými perlami je jeho nejrozsáhlejším dílem, ve kterém shrnuje všechny své myšlenky z předchozích knih do jednoho celku. Zkoumá napětí mezi čistě duševním životem a smyslovou realitou, přičemž varuje před nebezpečím odtržení od skutečného světa ve jménu intelektuálního elitarismu. Hesse velebí lidského ducha, zdůrazňuje význam harmonického propojení ducha a smyslů, také ale poukazuje na důležitost střední cesty a vyvážení. Tyto myšlenky však podává na zbytečně velké ploše 600 stran, zároveň se ale nedostává do takové hloubky jako v jeho předchozích knihách a v kontextu celého svého díla nepřináší téměř nic nového. Nabízí především trochu jiný pohled na své tradiční myšlenky, který ale bohužel není tak inovativní, aby obhájil svůj velký rozsah.

Hesseho knihy zbožňuju a proto mě mrzí, že jeho největší dílo vnímám zároveň jako to nejméně zajímavé. Nechci být ale pouze negativní. Vždy mi působí radost číst Hesseho nádherný, květnatý styl, který ve mně pokaždé vyvolá nadšení z četby. U četby jeho knih mám také pocit jakéhosi duševního povznesení, což rozhodně platí i zde. Hra se skleněnými perlami by byla úžasná, pokud by ovšem Hesse nenapsal předchozí, mnohem úžasnější knihy.

3/5

všech 17 komentářů

Související novinky - Hra se skleněnými perlami (0)

Kniha Hra se skleněnými perlami v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně113x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Hermann Hesse také napsal(a)

Hermann Hesse
německá, 1877 - 1962