Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu přehled

Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343626/mid_kapesni-pruvodce-inteligentni-zeny--JAo-343626.png 5 216 216

Po třináct večerů se setkává mladá žena Lucie, která přicestovala k Jaderskému moři na dovolenou z totalitního Československa, s vypravěčem knihy, mužem, který žije v emigraci v Paříži. Kniha je záznamem fiktivního rozhovoru o politických a sociálních poměrech v komunistickém Československu, ale dotýká se i dějinných momentů předcházejících.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Rilian
12.05.2024 4 z 5

Knihu je zapotřebí číst skrze autora, jelikož se nejedná o odbornou syntézu dějin, ale autorův subjektivní výklad. Text navíc vznikl v exilu, kde Pavel Tigrid logicky neměl přístup k pramenům. Pokud nebudeme v knize hledat chyby nebo autorovy závěry považovat za absolutní pravdu, pak nám zbyde velice poutavé čtení napsané krásným jazykem.
Při četbě mě mimo jiné zaujaly Tigridovy názory na osobu Alexandera Dubčeka a Edvarda Beneše, jemuž autor vytýká skutečně mnohé. Doporučuji si všímat spíše autorových shrnujících komentářů jednotlivých historických jevů. Za příklad bych uvedl Tigridův popis normalizační mládeže a téměř klinické smrti občanské společnosti po roce 1968.

Standa24
22.12.2023 5 z 5

Historie dějin Československa podaná velmi poutavým způsobem. Líbí se mi, že Pavel Tigrid události jen nepopisuje, ale nebojí se také některé kroky a rozhodnutí vrcholných představitelů První republiky kritizovat.
Jsem rád, že po tom co jsem navštívil několik přednášek věnovaných P. Tigridovi, tak jsem si přečetl i jeho nejslavnější knihu.


blackholesun32
28.11.2023 5 z 5

At uz jde o subjektivizovane pojeti nasich dejin, ci ne, pro me plno poutavych faktu a syntetizujiciho mysleni autora, ktere mi dava smysl a tak nejak ukazuje jaci jsme a proc jsme stale stejni. Kniha tezce aktuelni a mnohe v dnesku vysvetlujici! Rozhodne za pet hvezd.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených298x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených35x
v Knihotéce231x
v Chystám se číst275x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech4x