Josef I., můj přítel přehled

Josef I., můj přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386624/bmid_josef-i-muj-pritel-No3-386624.jpg 4 15 15

Malý Josef, následník habsburského trůnu, je těžce nemocný. Vážnou chorobu nedokážou odvrátit ani modlitby, ani nejlepší lékaři. Tajně je tedy povolán šestiletý Fabian, nemanželský syn knížete Lobkowicze, který na smrt nemocného prince zázračně vyléčí pouhým dotykem. Nadpřirozené události, které se kolem malého Josefa, jeho zachránce Fabiana a jejich kamarádky Vilemíny dějí, tím však nekončí. Přečkají děti v pořádku turecké obléhání Vídně? A podaří se Fabianovi splnit úkol a ochránit prince?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Josef I., můj přítel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Galadwen
01.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, a přiznávám, že víc než druhý díl, který jsem četla jako první. Příběh je sevřenější a uvěřitelnější, postavy sympatičtější, s logičtějším chováním. Hodně mě potěšilo, že se autorka rozhodla věnovat obléhání Vídně Turky roku 1683, které jsem - vzdor obrovskému dramatickému potenciálu - v literatuře snad ještě nepotkala. Děti se chovají trochu přemoudřele, ale to může být dobovou výchovou. Epilog po deseti letech v podstatě končí tím, čím druhý díl začíná, a vlastně uzavírá dětství hrdinů.
Stejně jako u minulé knihy mi název nepřijde úplně vhodně zvolený - ne, že by Josef v knize vůbec nevystupoval, ale řekla bych, že jeho úloha ani vztah s oběma hlavními postavami není nijak zvlášť zásadní.

jindrich7442
17.10.2022 3 z 5

knihu jsem dostal jako "bonus" za nějaký větší nákup v knihikupectví. Ležela mi tu dlouho a nějak jsem se k ní neměl. Padla mi do oka náhodou, když jsem si uvědomil. že název neobsahuje "a" - motivace byla na světě.(čtenářská výzva 2022) :-D
Mysteriozně romantický začátek se celkem rychle překlopil v napínavý sled událostí obléhané Vídně. závěrečná část už byla de facto ryzí romantika. Výzva splněna cestou vlakem do Prahy a zpět... :)


Mary432
16.06.2021 4 z 5

První díl zamýšlené trilogie se věnuje podhoubí příběhu. Já jsem nejprve četla druhý díl U dvora římského krále, kde už jsou hrdinové starší. Asi jsem udělala dobře. Nevím, jestli by mě příběh o dětech hned bavil, ale takhle, kdy jsem si doplnila skládačku osudů hlavních hrdinů, mi to přišlo moc zajímavé. Císař Josef se zde vyskytuje jako dvou, později pětileté dítě. Okolnosti přátelství mezi ním, Fabiánem a Vilemínou byly popsány dobrodružně a uvěřitelně. Historicky vše sedí a nakonec mi ani nevadilo, že romantická linka začíná až úplně na konci. Tedy, ve skutečnosti tam ta romantika je od začátku. Kdybych nečetla nejprve druhý díl, říkala bych si, že bude zajímavé sledovat, mezi kterými dvěma z těch tří se rozvine láska. Po přečtení druhého dílu je jasné, že je to Fabian a Vilemína, ale! On je ten budoucí cisař Josef dost nevypočitatelný a emoce které vzbuzuje se dají pochopit. V knize se mi líbilo, že se drží historických událostí, které vlastně korespondují s naší dobou. Vilemina rozhodně není žádná superhrdinka a tak se s ni můžeme lehce ztotožnit. Z románů vime hodně o dvoře Ludvíka XIV a mě se líbí poznávat takové prostředí, které patří více k historii naší země. Za mě stojí za přečtení. Moc se těším na třetí díl, protože děj je super nastartovaný, ačkoliv vím, že pro okouzlujícího Josefa I. nebude končit moc šťastně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Josef I., můj přítel v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x