Jizva přehled

Jizva
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477557/bmid_jizva-mMv-477557.jpg 4 476 476

Katarzyně je něco přes čtyřicet a za celý život nevytáhla paty z rodného Polska. Teď však má pro svou firmu otevřít novou pobočku v Ostravě. Od studenta Martina, kterého zaměstná jako tlumočníka, se dozví o tragické historii blízké vesnice Životice: v srpnu 1944 zde nacisté v odvetě za partyzánský útok na příslušníky gestapa zastřelili během jednoho nedělního rána třicet šest mužů. Katarzyna dojde k názoru, že dávný nacistický masakr může mít spojitost s její devadesátiletou tchyní. Na vlastní pěst rozjede pátrání – netuší ale, že pro vztahy v její rodině to může mít osudové následky. Upřímně vítám, že prostřednictvím románu Danuty Chlupové znovu vstupuje do veřejného prostoru téma životické tragédie, které uplynulá desetiletí odsunula do trestuhodného zapomnění. Karin Lednická, autorka románové kroniky Šikmý kostel... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Blizna, 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jizva. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (138)

ma_Run_ka
16.09.2024 4 z 5

Román je zasazen opět do česko-polského pohraničí, do mého rodného kraje. Snad proto mi bylo vyprávění blízké, stejně jako kniha "Varhaník z mrtvé vesnice". Autorka odkrývá životní příběhy obyčejných lidí. Vyprávění je vedeno ve dvou časových liniích - v době druhé světové války (1944) a v současnosti. Otevírá tematiku česko-polských vztahů a do děje nenásilnou formou také vstupuje (polozapomenutá) životická tragédie.
V začátku se mi trošku pletly postavy, ale postupně mě vyprávění vtáhlo do děje. Ráda čtu i mezi řádky a zamýšlím se nad otázkami života. Je lehké někoho odsoudit na základě nepodložených vyprávění, je lehké člověku ublížit... a toto by si měli lidé často připomínat a nesoudit.

konicekbily
13.09.2024 3 z 5

Dvě linky vyprávění: ta ze současnosti je určena pro polského čtenáře na seznámení s realitou v Ostravě a okolí a ta druhá je z druhé světové války- jako fikce na skutečnou historickou událost. Spojení obou dějů je podle mne průměrné. Vítám ale oživení vzpomínek na Životice 1944!


huhuhu
06.09.2024 4 z 5

Román volně inspirovaný skutečnými událostmi je velmi čtivý a zajímavý (líbilo se mi, jak mě autorka zavedla na falešnou stopu), nicméně trochu klouže po povrchu a pár věcí mi tam nesedlo, resp. mi přišlo málo uvěřitelných.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021


Knižní novinky (38. týden)

19.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jizva v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených642x
ve Čtenářské výzvě112x
v Doporučených31x
v Knihotéce171x
v Chystám se číst367x
v Chci si koupit62x
v dalších seznamech3x