Jeden den přehled

Jeden den
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67765/bmid_jeden-den-mTO-67765.png 4 948 948

„Přátelství je někdy míň než láska“ Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let – od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času – i když nepřiměřeně dlouhého – než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře. Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická \"lovestory\" stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

One Day , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeden den. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (222)

Rozari
10.07.2024 3 z 5

Nerada odkládám nedočtené knihy, tak jsem se tou tlustou bichlí prokousala až do konce. Možná už jsem na podobný typ knih stará, ale mně to přišlo vcelku o ničem. Něco jako trochu jinak podaný Deník Bridget Jones, až na ten závěr (a ten mě teda nebavil už vůbec).

Dexter po většinu života na přesdržku a Emma vlastně taky - pokud si po vysoké škole nebyla schopná najít normální práci (opravdu nepovažuju za normální s VŠ vzděláním pracovat ve fastfoodu, když to není moje volba) a do 35 let partnera a mít rodinu, tak s ní něco nebylo v pořádku. Vlastně nebylo, chtěla Dextera a promrhala mládí, protože pro to nic neudělala.

Dexterova matka umřela dle příběhu ve 49 letech a jeho sestra v té době měla 34, to ji vážně měla v 15?
Slovem nehýtky byly myšleny nehtíky, bylo tam pár dalších podobných specialitek.
Jinak průměrný, místy až špatný překlad a nedostatečná redakce/korektura mě u tohoto nakladatelství, které považuji za záruku kvality, celkem nemile překvapily.

Markéta_Jeffi
06.06.2024 5 z 5

Tato bichle se mi dostala do ruky až po shlédnutí stejnojmenného filmu. Zaujal mě způsob vyprávění skrz konkrétní den, rok po roce, který kupodivu autorovi dovoloval i určitou pružnost a možnost postupného objevování osobních tajemství i chvil podstatných pro celistvost románu. Příběh mě natolik uhranul, že mi stálo za to prokousat se 400 stranami, přestože jsem věděla, co se na nich zhruba bude dít.
A jsem ráda, že jsem knihu dočetla až do konce. Pochopila jsem díky tomu hlavní postavy, jejichž jednání, zasazené do širšího kontextu děje, charakterových vlastností a vnitřních pohnutek, najednou dávalo smysl. Dokonale to rozbilo ve filmu naznačenou černobílost hlavních hrdinů. V některých jejich prožitcích jsem teď zahlédla otisky těch mých, z doby kolem dvaceti let. A napadalo mě, kolik chyb a blbin je možné za život udělat, ale že je to zároveň normální, lidské, někdy i nevyhnutelné. Nakonec stejně nejvíc záleží na tom, jestli si dokážeme své slabiny uvědomit a jak se potom postavíme ke každému novému dni.

Autor se velmi poctivě snažil zachytit komplikované, až protichůdné dojmy a emoce, které daly jeho postavám i příběhu hloubku a uvěřitelnost. Navíc je mistrně dávkoval v tu pravou chvíli, aby to nejdůležitější ještě muselo čekat na rozkrytí (podobně, jako si v životě to opravdu podstatné někdy uvědomíme až po delším odstupu). Zároveň mě udivovalo, jak si dokázal držet linku vtipnosti i tam, kde objektivně moc vtipu hledat nešlo. Pomohlo to čtivosti i stravitelnosti knihy.
Během čtení mi v hlavě občas zněla filmová hudba od Rachel Portman nebo přicházely emoce úplně opačné, než měla určitá pasáž vyvolat - s vědomím dalšího vývoje příběhu všechno dostalo hutnější a osobnější nádech. Dočítala jsem s těžkým srdcem, protože jsem měla pocit, jako by Dexter a Emma byli mí blízcí přátelé, jako bychom se znali osobně a s poslední stranou knihy se museli rozloučit.


Lienilda
03.06.2024 5 z 5

Dex a Em. Em a Dex. S hlavními hrdiny prožíváme vždy jen 15. červenec každého roku. Neskutečný a autentický hořkosladký příběh, vtipné rozhovory, blbosti mládí, zklidnění ve středním věku, škoda jen té nečekané rány. Ale i takový je život.

Edit: že existuje nový seriál na Netflixu jsem už někde zahlédla. Ale z komentářů ostatních čtenářů se teď dozvídám, že je i film z roku 2011 s Anne Hathaway. Jak mi tohle mohlo uniknout? Noo, mám co napravovat :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (2)

2010 - British Book Awards (Popular Fiction Book of the Year)
2010 - British Book Awards (Book of the Year)


Zfilmováno

Jeden den (2002)


Kniha Jeden den v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených1 333x
ve Čtenářské výzvě103x
v Doporučených135x
v Knihotéce416x
v Chystám se číst727x
v Chci si koupit119x
v dalších seznamech6x