Jaro v domě přehled

Jaro v domě https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384759/mid_jaro-v-dome-mzM-384759.png 3 27 27

Jádrem novely je příběh o proletářské dívce Agátě, která je terčem záletů starších osamělých mužů. Dívka všem útokům odolává a zamiluje se mladého chlapce, který ji však opustí. Nakonec se stane manželskou obětí starého hodináře.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jaro v domě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Slon23
02.08.2022 3 z 5

Hned na začátku mě potěšila bravurně vylíčená charakteristika postav, díky které jsem se těšila, že budu klasicky vtažena do děje, jak to tak většinou u Havlíčkových děl mívám. Nicméně děj v mnohém pokulhával, většina postav mi přišla ve výsledku nepodstatná. Od půlky jsem se k novele vracela jen proto, abych knihu dočetla. Ale vzhledem k tomu, že jde o autorovu prvotinu, chápu jisté nedostatky a i přes ně jsem po přečtení z celkového příběhu cítila melancholickou atmosféru, kterou pak nalézáme v jeho pozdějších dílech. Těch 150 stran mi za přečtení stálo, ale znovu se k nim vracet určitě nebudu.

MíšaS.
09.12.2020 2 z 5

Tahle kniha se mi moc nelíbila. Pořád jsem si říkala, že by to chtělo upravit, tuhle odebrat, tuhle přidat, a když jsem si pak přečetla doslov, tak jsem pochopila, že ani Havlíček nebyl s knihou spokojen a kdyby nezemřel, ještě by jí určitě přepracoval, možná rozšířil...


Hanka_Bohmova
30.06.2019 3 z 5

"I lidé byli vyprahlí a podobní poušti. Jen večer, když panoráma tisíců světel zazářila z údolí, a měsíc visel v blouznivém oparu, podoben lampiónu, lidé oživovali a užívali svého procitnutí k úštěpkům, klepům a zlomyslnostem. Řeči, které se tady vedly, byly tak bezvýznamné, úvahy tak sprosté, zájmy, jež zde se rýsovaly, byly tak ubohé, že ten, kdo ještě v tomto století věří v lidskou duši, byl by ztratil veškerou iluzi, kdyby přišel mezi tyto lidi a nahlédl do jejich pustého života."

Kdybych byla školáče, napsala bych do komentáře: Kniha se mi nelíbila.
Nelíbila se mi, protože z ní prosakoval pocit téměř zadostiučinění, že věci jdou špatně, nic dobrého se nikdy nepovede a všechno cenné se stejně utopí v banalitě. Ošklivit si zlo považuji za normální, odhalovat zlo považuji za rozumné, ale "radovat" se z něj (je to skutečně radost v uvozovkách, cynická imitace radosti zrozená z únavy, hněvu, bolesti či kdovíčeho...) mi nepřipadá zdravé. Většina lidí z toho naštěstí vyroste.
Ale možná je to přecitlivělost, možná to jiný čtenář bude vnímat odlišně.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Jaro v knihách

22.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jaro v domě v seznamech

v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených1x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit3x

Autorovy další knížky

Jaroslav Havlíček
česká, 1896 - 1943
1963  93%Neviditelný
1957  85%Petrolejové lampy
1940  83%Helimadoe
1939  83%Ta třetí
1999  77%Muž sedmi sester