Homo sapienne přehled

Homo sapienne
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413318/bmid_homo-sapienne-25I-413318.jpg 4 58 58

Román Homo sapienne zahýbal v roce 2014 nejen grónskou kulturní scénou, ale vzbudil zájem i v mezinárodních literárních kruzích. Netradiční ženská koncovka v názvu a zdůrazněné slovo „homo“ odkazující na homosexualitu naznačují, že od grónské autorky rozhodně nelze čekat popis úchvatných přírodních scenérií. Fia, Sára, Inuk, Arnaq a Ivik, hlavní postavy s různou sexuální orientací, vstupují do vzájemných vztahů, které se postupně komplikují, vyostřují a mění. Stejně jako většina vrstevníků po něčem touží, milují se a podvádějí, pochybují a doufají, ovšem v prostředí konzervativního sedmnáctitisícového grónského maloměsta. Současný grónský román o lásce, sexu, alkoholu a hledání identity.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Homo sapienne , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Homo sapienne. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

sBety
12.06.2023 5 z 5

První tři kapitoly mě hodně bavily a okamžitě ně kniha vtáhla. Škoda, že pak trochu ztratila dech..

AlčaH
24.04.2022 5 z 5

Patřím do skupiny čtenářů, která se do knihy zamilovala. :) Zkusím stručně shrnout důvody, proč se tak stalo.

1) Grónsko a queer. Ono totiž... kolik jste viděli nebo dokonce četli knih z grónského prostředí? Já tedy moc ne, před nějakou dobou jsem si pořídila knihu grónských mýtů - ale to je asi tak všechno... Obecně v poslední době severskou literaturu vyhledávám a mám ji ráda, takže přečíst si něco z pro mě ne tak dobře známého koutu světa, nahlédnout do grónské společnosti, trochu se s ní seznámit - to je samo o sobě dost vzrušující. A obzvlášť když se jedná o nahlédnutí do života queer lidí žijících na tomto největším ostrově světa. Z náznaků jsem pochopila, že vydat podobnou knihu právě v Grónsku je něco naprosto jedinečného a dokonce i značně odvážného.

2) Jazyk a styl psaní. Musím říct, že ten moderní styl, kdy se v knize prolínají klasické části s sms konverzacemi, mě bavil. Stejně tak práce s jazykem a vnoření anglických pasáží. Myslím, že to odpovídá stylu komunikace dnešní generace. Bylo to osvěžující a hravé. I to, jak autorka pracovala s odkazy na hudbu (objevily se v názvech kapitol i v příběhu), na mě působilo velmi dobře.

3) Uspořádání knihy. Hodně se mi líbila práce s postavami a že každou kapitolu nám vyprávěl jiný vypravěč. Příběhy jednotlivých protagonistů se přitom neustále prolínaly, navazovaly na sebe a byly pospojovány drobnými nitkami tak, jako tomu je ve skutečném životě. Díky tomu jsem byla do příběhu zcela vtažená a čekala, jak se nastíněná "kudrlinka" rozplete. :)

Za mě tedy panovala velká spokojenost a knihu bych doporučila. :)


Sorrow
14.05.2021 3 z 5

Homo sapienne je zvláštní kniha, důležitá svým obsahem a pro publikum, kterému je primárně určena (autorka je Gróňanka a své dílo dále přeložila i do dánštiny, díky čemuž se mohlo distribuovat na světový trh). Co šokuje v padesátitisícovém Grónsku, bude asi méně šokující pro Středoevropana neb už jsme se (doufám) posunuli a tématika sexuální orientace a transgenderu nám už (snad) není tak vzdálená. Korneliussen vystavěla svůj román do pěti kapitol, v nichž nechá promlouvat vždy jednoho z protagonistů – příběhy přitom elegantně proplétá a vrství vztahové peripetie. Bohužel podle mého názoru působí postavy poměrně ploše a rozsáhlé a komplikované téma je jakoby odbyté a klouže po povrchu. Více ve mně zůstala akorát transgenderová kapitolka. Zajímavé a dynamiku podporující jsou vložené chaty aktualizující obsah a ukazující, jak vlastně něco, co se odehrává mezi řádky konverzace, velmi silně ovlivňuje dnešní vztahy. Pro někoho angličtiny neznalého budou naopak rušivě působit ponechané celkem rozsáhlé a časté anglické pasáže (překlad najdete na konci knihy). Sama si jejich zařazením nejsem moc jistá a dovedu se představit, že kdybych si je neuměla přeložit přímo v textu, bude mě obtěžovat neustálé listování a snaha pochopit jejich význam. Celkově pro mě Homo sapienne zůstává ve škatulce průměr, téma je důležité a bylo fajn nahlédnout, jak k němu přistupují na dalekém severu (ačkoliv celkem nepřekvapivě dost podobně jako u nás), literárně si ale nemyslím, že se jedná o něco jedinečného.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (32. týden)

04.08.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Homo sapienne v seznamech

v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

homosexualita Grónsko erotika grónská literatura LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Niviaq Korneliussen
grónská, 1990
2019  72%Homo sapienne