Hnev, čo si zasial přehled

Hnev, čo si zasial https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378874/bmid_hnev-co-si-zasial-QN6-378874.jpg 4 292 292

Šestnásťročná Starr Carterová žije v dvoch svetoch: býva v chudobnej černošskej štvrti a navštevuje snobskú strednú školu na predmestí. Krehkú rovnováhu medzi nimi naruší večer, keď sa stane svedkyňou streľby, pri ktorej policajný dôstojník pripraví o život jej najlepšieho priateľa z detstva Khalila. Khalil v čase vraždy pri sebe nemal zbraň. Jeho smrť zakrátko upúta pozornosť celoštátnych médií. Niektoré ho opíšu ako grázla, iné ako drogového dílera a gangstra. Starrina najlepšia kamarátka zo školy dokonca naznačí, že si zomrieť zaslúžil. Keď sa ukáže, že polícia nemá záujem prípad vyriešiť, ulice zaplnia demonštranti a černošská štvrť sa zmení na vojnovú zónu. Všetkých zaujíma, čo sa v osudný večer skutočne stalo. Odpoveď pozná iba Starr. No čokoľvek, čo sa rozhodne (alebo nerozhodne) prezradiť, môže zničiť jej rodinu a ohroziť jej život. Strhujúci debutový román Angie Thomasovej o obyčajnom dievčati v neobyčajnej situácii inteligentne, citlivo a s neochvejnou úprimnosťou zobrazuje problém rasizmu a policajnej brutality.... celý text

Literatura světová Thrillery Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Hate U Give , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hnev, čo si zasial. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (72)

Charmedka
18.05.2024 3 z 5

Kniha by mohla být za mě trošku kratší, hodně se zaměřuje na pocity a myšlenky hlaní hrdinky a to je zkrátka na téměř čtyři sta stránkách zdlouhavé. Ovšem má i spoustu napínavých a vypjatých situací, u kterých Vám bude úzko a budete Starr obdivovat. Obzvlášť ke konci je to jedna velká jízda.

Jedná se sice o beletrii, ale příběh se určitě nedá označit jako smyšlený, všechno tohle se ve světě děje a je dobře, že se podobné knihy píšou a ještě lepší je, že se píšou pro mladé čtenáře. Já se teda přiznám, že podobné knihy úplně nevyhledávám, stejně jako LGBTQ, ale jednou za čas mi nevadí, si podobnou YA přečíst

Nikola086
03.04.2024 4 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala, neboť jsem se bála toho vyprávění z pohledu teenagerky. Nakonec mě velmi mile překvapila. Kniha byla opravdu velmi čtivá, ve své podstatě do posledních stran i hodně napínavá.
Občas se projevila naivita mladé dívky, ale jinak byla Starr velmi rozumná a z pohledu čtenáře na mě působila sympaticky.
Téma knihy je poměrně vážné pro danou společnost. Popravdě si nedovedu představit, jak bych se sama zachovala být v jejich společnosti. Já osobně se snažila nepřiklánět ani na jednu stranu, protože těžko tyto situace soudit.
I přestože je kniha pro young adult čtenáře, tak nadchne i dospělé.


_Žanet_
23.01.2024 5 z 5

Zajímavá, čtivá a velmi dobře napsaná knížka, jejímž hlavním tématem je rasismus. Ten je v příběhu hmatatelný z obou stran, ať už ze strany policie vůči ghettu, ve kterém hlavní hrdinka žije nebo i z pohledu Starr, která svými názory dokáže být občas velmi pokrytecká. Chvilkami mi dokonce přišlo, že si myslí, že se rasismus týká jenom její rasy, ale to je asi jediná výtka, kterou bych k ní měla. Až na tenhle detail totiž byla skvělou hlavní hrdinkou, jejíž příběh mě opravdu pohltil a četl se sám. Dokonce i vedlejší postavy pro mě byly sympatické a dobře vykreslené, takže byly příjemným doplněním příběhu Starr a vůbec bych se nezlobila, kdyby někdy vyšla kniha například i o Sevenovi nebo Chrisovi, jehož pohled na věc by jakožto z "druhého" pohledu mohl být podobně čtivý a zajímavý, jako ten Starr.
Na závěr bych chtěla říct, že mi bylo skoro až líto, že už příběh končí a těm, které tahle problematika zajímá, bych knížku určitě doporučila. A vlastně klidně i komukoliv jinému, protože to bylo příjemné počtení a za mě určitě taky dost odlišné od ostatních Young Adult knih.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. - 25.11.)

19.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

2018 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Preis der Jugendjury (Cena poroty))
2018 - Goodreads Choice Awards (Best of the Best)
2017 - Goodreads Choice Awards (Best Debut Author)
2017 - Goodreads Choice Awards (Best Young Adult Fiction)


Kniha Hnev, čo si zasial v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených375x
ve Čtenářské výzvě71x
v Doporučených30x
v Knihotéce260x
v Chystám se číst276x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech10x