Hnev, čo si zasial

Hnev, čo si zasial https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378874/bmid_hnev-co-si-zasial-QN6-378874.jpg 4 292 71

Šestnásťročná Starr Carterová žije v dvoch svetoch: býva v chudobnej černošskej štvrti a navštevuje snobskú strednú školu na predmestí. Krehkú rovnováhu medzi nimi naruší večer, keď sa stane svedkyňou streľby, pri ktorej policajný dôstojník pripraví o život jej najlepšieho priateľa z detstva Khalila. Khalil v čase vraždy pri sebe nemal zbraň. Jeho smrť zakrátko upúta pozornosť celoštátnych médií. Niektoré ho opíšu ako grázla, iné ako drogového dílera a gangstra. Starrina najlepšia kamarátka zo školy dokonca naznačí, že si zomrieť zaslúžil. Keď sa ukáže, že polícia nemá záujem prípad vyriešiť, ulice zaplnia demonštranti a černošská štvrť sa zmení na vojnovú zónu. Všetkých zaujíma, čo sa v osudný večer skutočne stalo. Odpoveď pozná iba Starr. No čokoľvek, čo sa rozhodne (alebo nerozhodne) prezradiť, môže zničiť jej rodinu a ohroziť jej život. Strhujúci debutový román Angie Thomasovej o obyčajnom dievčati v neobyčajnej situácii inteligentne, citlivo a s neochvejnou úprimnosťou zobrazuje problém rasizmu a policajnej brutality.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Hate U Give , 2017


více info...

Přidat komentář

Nikola086
03.04.2024 4 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala, neboť jsem se bála toho vyprávění z pohledu teenagerky. Nakonec mě velmi mile překvapila. Kniha byla opravdu velmi čtivá, ve své podstatě do posledních stran i hodně napínavá.
Občas se projevila naivita mladé dívky, ale jinak byla Starr velmi rozumná a z pohledu čtenáře na mě působila sympaticky.
Téma knihy je poměrně vážné pro danou společnost. Popravdě si nedovedu představit, jak bych se sama zachovala být v jejich společnosti. Já osobně se snažila nepřiklánět ani na jednu stranu, protože těžko tyto situace soudit.
I přestože je kniha pro young adult čtenáře, tak nadchne i dospělé.

_Žanet_
23.01.2024 5 z 5

Zajímavá, čtivá a velmi dobře napsaná knížka, jejímž hlavním tématem je rasismus. Ten je v příběhu hmatatelný z obou stran, ať už ze strany policie vůči ghettu, ve kterém hlavní hrdinka žije nebo i z pohledu Starr, která svými názory dokáže být občas velmi pokrytecká. Chvilkami mi dokonce přišlo, že si myslí, že se rasismus týká jenom její rasy, ale to je asi jediná výtka, kterou bych k ní měla. Až na tenhle detail totiž byla skvělou hlavní hrdinkou, jejíž příběh mě opravdu pohltil a četl se sám. Dokonce i vedlejší postavy pro mě byly sympatické a dobře vykreslené, takže byly příjemným doplněním příběhu Starr a vůbec bych se nezlobila, kdyby někdy vyšla kniha například i o Sevenovi nebo Chrisovi, jehož pohled na věc by jakožto z "druhého" pohledu mohl být podobně čtivý a zajímavý, jako ten Starr.
Na závěr bych chtěla říct, že mi bylo skoro až líto, že už příběh končí a těm, které tahle problematika zajímá, bych knížku určitě doporučila. A vlastně klidně i komukoliv jinému, protože to bylo příjemné počtení a za mě určitě taky dost odlišné od ostatních Young Adult knih.


kata3529
02.01.2024 5 z 5

Tahle YA je dle mého názoru naprosto fantastickým dílem; jedná se o příběh vyprávějící o životech Američanů, a to v souvislosti s mnoha společenskými problémy, jako jsou například drogy, rasismus, policejní a státní nespravedlnost. Musím říct, že to mělo snad úplně všechno, od knížky se nešlo odtrhnout, kapitoly byly psány krátce a výstižně, a řekla bych že i lehce, což je v souvislosti s těžkými tématy téměř paradoxní.

Hlavní hrdinkou je zde 16-letá Starr, dcera bývalého člena gangu a zdravotní sestry, která žije v chudinské čtvrti a chodí na luxusní střední školu v jiné čtvrti, neboť alespoň to se snaží udělat rodiče pro její ochranu. Život její celé rodiny je komplikovaný tím, že má bratry a sestry, kteří vždy nemají zcela stejné rodiče, přičemž otcem některých z nich je současný král drogového podsvětí. Už jen tím je její život složitý, neboť rodinné vztahy nejsou tak jednoduché, jak bychom Starr přáli, což možná může být způsobeno i tím, že její strýc působí jako policajt. Život této rodině je tedy už jen za těchto podmínek velmi komplikovaný, a namísto toho, aby přišla nějaká úleva, přijde nečekaná tragická událost, která vše bohužel ještě zhorší, kdy vše určitým způsobem eskaluje. Pokud se do této chvíle pokládaly určité věci za problematické, tak teď se stávají důvodem toho proč mnoho občanů nechce už dál mlčet a chce udělat něco pro to, aby se jim všem žilo lépe. Mohla Starr nastalé situaci zabránit nebo už se prostě nedalo nic dělat? Byla obět opravdu dealerem drog, a tak není jeho života škoda, nebo k tomu byl téměř donucen s ohledem na okolnosti? Jak konkrétně se Starr změnil život? A hlavně, jak to celé bude po nečekané události pokračovat a jak to ovlivní rodinné vztahy?

Jak už jsem psala výše, knížka se četla velmi dobře, děj krásně ubíhal, a i přesto, že zde byla rozebírána těžká témata, jsem si knihu užila. Všem ji vřele doporučuji, a dle mého názoru by přesně takové knihy měly patřit do povinné literatury na školách.

mijel
17.07.2023 1 z 5

Přečetla jsem půlku knížky a dál už to nezvládnu, hlavní postava mě neskutečně vytáčí. Bojuje za práva černochů, ale v chová se rasisticky vůči bělochům. A pořád se v knížce řeší boty

Awča
11.06.2023 5 z 5

Výborná kniha.
Příběh mladé holky, která žije mezi černým a bílým světem a je svědkem smrti kamaráda z dětství. Bohužel svědkem doslova klíčovým. Kniha vykresluje rasismus obou stran, ale zároveň i milé chvilky při prolnutí těchto světů.
Těžké téma, které je zpracováno pro YA velmi dobře, čtivě.
Děkuji čtenářské výzvě 2023 a komunitě čtenářů zde, na Databázi knih, že mě k této knize přivedli.

klarinet02
06.02.2023 4 z 5

Takhle těžkou knížku jsem dlouho nečetla. Smékám autorce, jak dobře toto téma podala. Určitě od ní ještě něco přečtu.

Toledo
13.01.2023 4 z 5

Opravdu zajímavá kniha z prostředí, které bylo/je pro mě neznámé.
Ze začátku jsem se knihou prokousávala pomalu, ale pak jsem přečetla asi 250 stran na jeden zátah a pořád mě to bavilo.
Jsem ráda, že i takové knihy se k nám dostávají a že se najdou autoři, kteří nám situace v ghettech přiblíží. Určitě stojí za přečtení !

Allla9
02.10.2022 5 z 5

Seznámila jsem se s prostředím, které je mi naprosto cizí. Život ve čtvrti, kde žijí černí, jejich komunita a vnitřní boje, to je tedy síla.

Linda007
13.09.2022 5 z 5

Určitě by si ji měl přečíst každý.

Arkagas
31.07.2022 4 z 5

YA kniha, kterou by si měl ale přečíst každý, koho zajímá téma rasismu v té nejsyrovější formě, jaká je v Americe běžná. Příběh Starr, která ve svých 16 letech byla svědkem už 2.vraždy z nenávisti. Příběh, ve kterém se rozhodla svědčit i přes výhružky drogových gangů, protože chtěla pro kamaráda spravedlnost. Příběh o lásce, odhodlání, ale také o totální beznaději, kdy nevidíte šťastný konec a vše je tak propletené, že se to snad ani rozmotat nedá. Příběh lidí, kteří jsou na okraji společnosti jen proto, jakou mají barvu kůže. Pohled na Ameriku, její chudinské čtvrti, obchod s drogami a nenávist v trošku jiné podobě, než si všichni myslíme.
Je to kniha, která otevírá oči a nutí k zamyšlení. Na její motivy byl natočen film - Nenávist, kterou jsi probudil (2018) a já můžu před autorkou jen smeknout. Kniha je svižná, nutí číst dál, neobsahuje žádné pomalé pasáže a Starr rozhodně není vždy jen milá. Protože je to prostě obyčejná holka s traumatem.
Doporučuju všema deseti.

Moje hodnocení: 9/10 - jednu hvězdu ubírám jen za to, že je to opravdu YA.

lenka0383
03.05.2022 5 z 5

Další kniha s potenciálem rozšiřovat obzory a přispět k porozumění mezi lidmi různých kultur a sociálních skupin. Šestnáctiletá černoška Starr bydlí v chudinské čtvrti, ale chodí na prestižní bělošskou školu. Vezme nás do světa soupeřících drogových gangů, vzájemných předsudků mezi rasami a neoprávněné policejní brutality vůči černochům. Autorka knihy byla sama svědkem

"Už jsem to zažila mockrát - zabijí černocha protože jen proto, že je černý, a strhne se hotové peklo. Kolikrát jsem tweetovala s hashtagem RIP, sdílela fotky na Tumblru, podepisovala kde jakou petici a pokaždé si říkala, že kdybych byla něčeho takového sama svědkem, z plných plic bych to křičela do světa, aby všichni věděli, co se stalo. Teď je to tady a já se bojím promluvit."

Starr rozhodně není dokonalá hrdinka. Občas mi přišla dost protivná, ale ono to vlastně jen dokresluje celý příběh. Nedůvěra a předsudky mezi bělochy a černochy jsou vzájemné a celou knihu provází Stařin pocit, že ji nikdo nemůže pochopit a že nikam nezapadá. Hlavním motem knihy je "Nenávist, ve které vychováváte své děti, nakonec vyjebe s náma se všema".

Takže, nevychovávejme své děti v nenávisti a čtěme víc takových knih, které mohou přispět k lepšímu vzájemnému porozumění a k hledání problémů tam, kde skutečně jsou, nikoli tam, kde je jednodušší je hledat.

voody99
07.04.2022 5 z 5

Wau .... Za mě prostě wau.
Autorka skvělé a čtivě podala těžké téma. I přesto že už nejsem cílová skupina jsem ráda že jsem knihu četla. Starr jsem si velmi oblíbila a příběh mě pohltit, slang v knize je příjemný a povedený.
Autorku přidávám do kolonky
" Oblíbené" a těším se na další knihy.

Annkag
04.04.2022 5 z 5

Tuhle knihu dám určitě přečíst svým dětem až budou mít na to věk.
Je to kniha nejen o nenávisti ale i o tom,že nemůžeme být ke křivdě němý a hluchý.
Náš hlas je potřeba slyšet a aby byl slyšet musíme říct pravdu a bojovat za bezpráví a proti předsudkům.

lištička123
07.08.2021 5 z 5

Skvělá, silná kniha. Doporučuji.

Sixtinka144
13.07.2021 4 z 5

Tahle kniha pojednává o opravdu silném tématu, a to rasismu. Autorka nás zavede do chudé, gangsterké čtvrti, kde se i hlavní hrdinka Starr bojí sama vycházet z domu. Na knize se mi líbilo, že to bylo úplně něco jiného, než na co jsem normálně zvyklá, jak jazyk, kterým je kniha napsaná, tak prostředí a řešené téma. Příběh je napsaný opravdu dobře, i když jsem měla na začátku trochu problém se začist. Kniha je rozdělená do pěti částí a všechny se čtou rychle. Jediné co mi na celé knize vadilo, byl pohled hlavní hrdinky na její kamarády a přítele ze školy. Celkově mi vadilo, že s nimi nechtěla nic řešit, protože si automaticky myslela, že by to nemohli pochopit. Jinak jsem ale celou knihu byla za Starr a přála jsem jí dobrý konec. I přes vážné téma jsem si knihu užila a určitě ji mohu doporučit.

amaenium
15.06.2021 5 z 5

Člověk by mohl napsat, že se jedná o neuvěřitelný smyšlený příběh, ale opak je pravdou. Je naprosto uvěřitelný, protože to není jen smyšlené vyprávění, ale naopak něco, co se bohužel i v dnešní době stále děje.
Hlavní hrdinka Starr se vypořádává se smrtí kamaráda Khalila, kterého zabil policista při zastavení vozidla, aniž by byl Khalil vinen.
V knize se dočítám o následcích, jež zanechají na Starr, jakožto svědka, o nespravedlnosti, které čelí, o frustraci ze systému a o problémech, s kterými se tyto čtvrti potýkají. Na druhou stranu se ale také dočtu o velmi silné podpoře komunity, sounáležitosti a odhodlání.
Tato kniha nám přiblíží detaily, dá nahlédnout do života rodin, kteří o někoho tímto způsobem přišli a ukáže své úhly pohledu. Samozřejmě nemůžeme nikdy úplně pochopit, čím si rodiny procházejí, ale určitě kniha donutí čtenáře se zamyslet. Minimálně nad tím, kde je chyba. a kde začíná a končí (ne)spravedlnost.
Viděla jsem posléze i film (nesoucí název Nenávist, kterou jsi probudil) a na to, že se jedná o young adult, tak je to velmi silné dílo (i kniha i film) s velkým přesahem a nemálo dospělých by si ji měli také přečíst (nebo aspoň vidět).

NoctisSol
13.06.2021 5 z 5

Tahle kniha je silná a je to něco, co teď potřebujeme. Je až šílené, jak moc realisticky jsou vykreslené postavy. Tuhle knihu mohu jen doporučit.

Tereza457
12.06.2021 5 z 5

Kniha mě bavila od začátku do konce. Starr je odvážná holka,která má skvělou rodinu. Poznáte i trochu jiné žití, není to žádný med. Příběh se pěkně četl, všem doporučuji. Vážně to stojí za to!

kvetinkovedny
27.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha pojednává o rasismu. Ale asi ne tak, jak byste čekali.

V příběhu sledujeme hlavní hrdinku Starr žijící v chudinské gangsterské čtvrti. Jednoho dne veze Starr domů její kamarád Khalil. Po cestě je zastaví policejní hlídka a Khalil je zastřelen. Na knize se mi moc líbilo, že nás zavedla do života obyvatel chudinské čtvrti, což je prostředí, které jinak čtenář nemá moc šanci poznat. Otevřela mi oči v tom smyslu, že někdy nelze člověka plně vinit za jisté druhy kriminální činnosti, protože prostě nemá na výběr. Příběh byl čtivý a motivuje lidi k použití svého hlasu. Tím ale klady končí. Příběh je totiž neskutečně jednostranný a dovoluji si říct, že až rasistický vůči bělochům. Ano, čtete správně. Taky jsem tomu nemohla uvěřit. Hlavní hrdinka Starr je neskutečný pokrytec - ačkoliv jí vadí, když ji někdo soudí podle barvy její kůže, sama dělá to samé úplně u všech bílých kamarádů. Nejvíce je to vidět u jejího přítele Chrise, ke kterému se chová jako ke kusu hadru, ačkoliv je to prostě zlatíčko. A proč? Protože je bílej. Lže mu a nic mu nevysvětluje, protože by to jako běloch nikdy nepochopil. Celé se to táhne až do absurdna, když jediná správná reakce na "jsi bílej" je očividně "to mě mrzí". Jo a nakonec hrdinka konstatuje, že Chris je ve skutečnosti vybledlej černoch, protože je skvělej. Excuse me wtf??? Stejně plochá a účelová postava jako Chris byla Hailey, bílá kamarádka. Řekla jednu údajně rasistickou poznámku, ale místo toho, aby si o tom s ní Starr promluvila, ji odsoudila jako krávu do konce života. Ehm. Když Starr nedokáže mít upřímnou debatu se svojí kamarádkou a přítelem, jak chce být mluvčí za černošská práva? Tato kniha je označována za edukativní, což platí, ale pouze z jedné strany. Pohled z druhé strany je naprosto nezvládnutý, chybí zde vypořádání se s jakýmikoliv argumenty ve prospěch policajta. Chvílemi má člověk až pocit, že kniha je rasistická vůči bělochům. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, něco mi dala, ale obecně jako vzdělávací ji doporučit nemohu. 3⭐/5⭐

Pro vysvětlení a ukázky koukněte na plný text recenze na blogu. Tady jsem to hodně zkrátila.

fromywindows
10.04.2021 5 z 5

To teda bylo něco ! Myslím že tenhle příběh je vážně důležitý, tuhle knihu by si měl přečíst každý.
Starr a její rodinu si určitě zamilujete, stejně jako já !
Styl psaní hned sedl a do knihy jsem se poměrně rychle zorientovala, už od první stránky jsem věděla že to bude stát za to. Přečetla jsem to za krátkou dobu, stránky mi utíkaly pod rukama. Kniha byla také plná zajímavých myšlenek :)
S hlavní hrdinkou Starr jsem se dokázala ztotožnit.
Tuto knihu klidně vidím jako povinnou četbu ve škole.
Takže dávám 5 hvězdiček a určitě doporučuji, stojí za přečtení !! :)
Už se těším až mrknu na film ;)