Zavíráme! přehled

Zavíráme! https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36035/bmid_zavirame-qwr-36035.jpg 3 112 112

Hlava XXII série

< 2. díl >

Třiatřicet let po explozivním vstupu románu Hlava XXII do světového kulturního povědomí vyhověl Heller prosbám čtenářů a napsal obsáhlé volné pokračování své nejslavnější první práce, kterou nazval Zavíráme!. Yossarian, kterému se sice nepodařilo naplnit sebezáchovný sen o švédských blondýnách, ale jinak válku šťastně přežil, se tu po desetiletích dosti pestrého života znovu vyrovnává se strachem ze smrti, tentokrát už ovšem neodvratnou, protože se blíží konec jeho života; spolu s ním ovšem končí i celý jeho svět, svět generace hluboce poznamenané druhou světovou válkou, a s ním se v této někdy velmi smutné, jindy hellerovsky rozverné knize hroutí i doposud všeobecně platný hodnotový systém, který vymezoval Yossarianovu existenci, a přichází apokalyptický Konec absolutní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Closing Time , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zavíráme!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

kreyson
25.02.2024 1 z 5

Objevil jsem v knihovně tuhle knížku a asi po dvaceti letech si jí znovu přečetl a vím, že určitě naposledy. Hlava XXII je úplně jiná, svižná, vtipná, sice plná absurdity a kritiky války, ale nesmírně čtivá. Odcházíme je zmatená a absurdní knížka od začátku až do konce. A ty pasáže z podzemí jsem nepochopil už vůbec. Musel jsem se doslova nutit prokousat se tím propletencem až do konce. Je vidět, že už to psal úplně jinej Heller, než starou dobrou Hlavu.

freejazz
29.12.2023 5 z 5

hodně hořké pokračování, ale takový je život.


zedir
14.08.2023 1 z 5

Z úcty k autorovi, od nějž zbožňuji Hlavu XXII a Golda za všechny peníze, nedávám odpad, ale za mě se tato kniha vůbec ani trochu nepovedla. Většinu času jsem jen nechápal, co vlastně čtu a ptal jsem se sám sebe, kam se poděl ten Heller z Hlavy XXII. Za sebe jsem se rozhodl předstírat, že tato kniha neexistuje a Hlava XXII žádné "pokračování" nemá.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zavíráme! v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených172x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce152x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit1x