Hlad přehled

Hlad https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533852/bmid_hlad-65e9e11d5df19.jpg 4 166 166

"Dvojitá porcia temnej imaginácie Jozefa Kariku vychádza ako dvoj-audiokniha Hlad/Smäd. Každá z audiokníh ponúka samostatný zážitok, no pri čítaní oboch nadobúda príbeh nové významové vrstvy. Neprirodzene vysoký muž s kufrom, v ktorom sa ukrývajú tie najhoršie nočné mory, brutálny vrah v žltej vetrovke, strašidelná maska zo starej vrecoviny... Mrazivé rozprávanie zachytáva storočie prízračnej histórie vrchu Čebrať a blízkeho Ružomberka. Autor ho podáva cez majstrovsky vyskladanú mozaiku príbehov, ktoré sa preplietajú v priestore aj v čase. „Táto dvoj-audiokniha vznikla inak než moje predchádzajúce romány. Chcel som zostaviť zbierku svojich starších aj nových mysterióznych noviel. Pri práci som si všimol, že vytvárajú súvislé rozprávanie. Podvedomie mi ho dávkovalo dvadsať rokov. Tento objav ma prekvapil, s údivom som odkryl najdesivejší príbeh, s akým som sa doteraz stretol.“ Jozef Karika"... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlad. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

hanzmb
05.02.2024 4 z 5

Jedná se vlastně o povídkovou sbírku. A psát dobré povídky s kvalitní pointou je opravdu velmi náročné. To se ukázalo ostatně i v této knize. Někde ta pointa chybí, někde ji autor tak naředil, že se hledá jen opravdu složitě. Kniha je tak za 3*, tu další dostává popisovaný region. Loni jsem tu byl už po 24. A každé ráno se díval, jak " Choč kúrí " a s jakým počasím mám na túru počítat. A jestli vše dobře dopadne budu letos v červnu už po 10. zase trávit 2 týdny v Lúčkách. A vzpomenu na Edu Millana, kamaráda a místního rodáka, který mě naučil milovat okolní hory.

orinka3
04.11.2023 3 z 5

Za chvilku aby se člověk bál do těch slovenských hor vyrazit! No, ale teď vážně. Pan Karika se s bravurou a velmi fundovaně pustil do další mystifikace, tentokrát si vzal na mušku Čebrať. Když to porovnám s Trhlinou, tak ta se mi líbila víc. Taky tam šlo o mizení lidí, ale důvod byl záhadnější, protože se tam nevyskytla žádná konkrétní bytost, která to způsobuje, a tím to pro mě bylo strašidelnější. Tady je strašidlo klasické, dvoumetrové, šeredné - takové to, kterým se strašívají malé děti a někdy i dospělí. A stejně, jako v Trhlině, se v knížce míchají skutečná místa i dějinné události spolu s fantazií a záhadnou rourou vedoucí snad až do samotného pekla. Nic pro klaustrofobiky. To, že je od polovičky text postavený na hlavu, mě příliš nenadchlo. Docela bych si ráda početla normálně. Ono stačilo už to střídání časů. Takže hodnotím jako zdařilý průměr, poctivě sepsaný a opatřený věrohodnými odkazy.


koubin007
30.09.2023 4 z 5

Za mě určitě pěkná hororová oddechovka. Některé jsou silnější některé méně , ale jako celek to působí dost přívětivě. Nejsem příznivcem těch závěrečných psychadelickych a filosofických vysvětlivek, kterým stejně nerozumím. Mám raději ponechat čtenáře mírně přemýšlet nad otevrenym koncem. Jediná Karikova chyba je zde snad jedině potřeba všechno dotahovat do nějakého logického konce, čímž to ale vždycky totálně zabije. Ale i tak se to dá číst a pěkně se u toho bát. Doporučuji všem co mají rádi horory. Karika umí psát strašidelně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hlad v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených214x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených3x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

smrt útěk brutalita strach hladovění noční můry

Část díla

Autorovy další knížky

Jozef Karika
slovenská, 1978
2016  80%Trhlina
2015  67%Tma
2014  78%Strach
2020  68%Smršť
2010  87%V tieni mafie