Hanýžka a Martínek přehled

Hanýžka a Martínek https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206837/bmid_hanyzka-a-martinek-206837.jpg 4 188 188

Příhody dvou vesnických dětí z autorova rodného Klenčí v pol. 19. stol. vznikly původně jako součást jeho Chodské trilogie. Příběhy Hanýžky a Martínka autor vybral a shrnul do samostatného svazku určeného dětem, který poprvé vyšel v r. 1927. Kromě citového života dětí a přirozených lidských vztahů, upřímných a bezprostředních, zachytil J. Š. Baar i lidové prostředí a způsob života svého milovaného kraje, včetně starých zvyků a obyčejů. Knížka je určena dětem do 10 let, ale může potěšit i čtenáře z řad starší generace, kteří mají rádi poklidnou klasickou četbu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hanýžka a Martínek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

Maki229
21.03.2024 5 z 5

Milé povídání o životě a lidových tradicích v šumavské vesničce Klenčí na začátku 19.století. Jsou to především příběhy očima dětí Hanýžky, Martínka a dalších. I zde jsem si našla poutavé osudy dospělých, a proto si myslím, že je to vhodná četba i pro ně. Naopak možná ne všechny děti osloví, ale můžou k ní později dospět.
Chci se také pouštět do našich klasiků, určitě si přečtu další knihy J.Š. Baara, ale usoudila jsem, že na to půjdu zvolna, tak proto jako první Hanýžka a Martínek.

Janizoun
03.10.2023 5 z 5

Krásná knížka, má oblíbená. Začala jsem jí dětem číst až teď, když jsou už školáci. Docela jsem měla obavy, jestli je tato knížka osloví a jestli se těm mým malým školákům bude líbit a jsem ráda, že příběhy se líbily a dětem nevadil ani starší styl psaní jakým je kniha napsaná. Jsou už asi zvyklé, čteme knihy i hodně staré, starší i nové. Líbí se jim většinou všechny i ty starší knihy a to mě moc těší, protože je pak třeba rádi budou číst i svým dětem, tak jako jim je čtu já, aspoň v to doufám :-)


alca-212
29.12.2022 5 z 5

Poslední kniha, která mi chyběla do Čtenářské výzvy. Stále jsem čtení odkládala, ani nevím, proč. V dětství jsem Hanýžku a Martínka četla několikrát a když čtu dnes, je to jako pohlazení po duši. Vůbec bych neřekla, že se mi úryvky z knihy budou tolik vybavovat, že se mi věty budou v hlavě samy doplňovat. Dnešní děti nejspíš kniha moc neupoutá, ale pro mě je to srdcovka.
A tak si říkám, že to vůbec není špatné se takto po letech ke knize vrátit...
Příští rok dám nejspíš ještě i Mikeše :-).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hanýžka a Martínek v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených323x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených13x
v Knihotéce191x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech6x