Hana Benešová 1885-1974 přehled

Hana Benešová 1885-1974
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334593/mid_hana-benesova-Imr-334593.png 5 4 4

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hana Benešová 1885-1974. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

milamarus
29.07.2020 5 z 5

Z předchozích příspěvků to není patrné, ale Petr Zídek vytvořil dvě verze životopisu Hany Benešové. První vydalo v roce 2013 Husitské muzeum Tábor, druhou jen o rok později nakladatelství Universum. Přijde mi nešťastné a nespravedlivé, ta slova podtrhuji, spojit je zde dohromady, do jednoho profilu, pod jedny komentáře a diskuzi, neboť už z hlediska počtu stran jde (musí jít) o odlišný způsob vyprávění, o dvě různé knihy.

Mám před sebou tu první. Nese název Hana Benešová 1885-1974. Je to drobná knížka o rozměrech 15 x 16 cm mající pouhých jednapadesát stránek, z nichž víc jak polovinu zabírají fotografie. Bez výjimky černobílé. Text je stručný, věcný, do podrobností nezabíhající, ledacos vynechávající. Jsou to spíš fragmenty ze života – i když chronologicky řazené, rozdělené do mnoha odstavců... Prostě medailon, dalo by se napsat. Medailon jedné ženy, který nemá vyššího cíle než čtenáře zaujmout, podnítit ho k dalšímu pátrání. A že to pátrání může vést rovnou k přečtení verze č. 2 – k mladšímu a obsáhlejšímu “Neobyčejnému příběhu manželky druhého československého prezidenta“? Inu, proč ne. Bude jistě zajímavé je obě porovnat a k autorovi se vrátit.

Dávám maximální počet hvězd, děkuji za uvedení pramenů, z nichž bylo čerpáno, a velmi se přimlouvám za vytvoření samostatného profilu této knihy. Zaslouží si srovnání s většími kolegyněmi, nikoli zastínění či záměnu.

-----------------------------------------------------------------
CITÁT:
„(…) Uměla jazyky, byla přirozená a společenská. Svou empatičností, citovostí a ženskou měkkostí vhodně doplňovala racionálního a ve společenském styku většinou chladného manžela.(…)“

hapac
10.07.2019 5 z 5

Nemám co dodat, vše tu bylo napsáno přede mnou. Byla to dáma na svém místě - vzdělaná, společenská, elegantní, skutečná opora svého muže. Kniha plná zajímavých informací z jejího života doplněná o pěkné fotografie. Vše podstatné se také dovíte při návštěvě vily v Sezimově Ústí.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hana Benešová 1885-1974 v seznamech

v Přečtených7x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x