Habibi přehled

Habibi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489665/bmid_habibi-WBE-489665.jpg 4 187 187

Kniha, na kterou příznivci komiksového románu sedm let netrpělivě čekali. Po fenomenálním úspěchu díla Pod dekou pracoval Craig Thompson dlouho na svém mistrovském díle, téměř sedmisetstránkové alegorii ve stylu arabských pohádek a islámských příběhů. Odehrává se ve fiktivním světě, který je krutější a soudobější verzí Tisíce a jedné noci, a líčí životní osudy Dodoly a Zama, dvou uprchlých dětských otroků. Ti v ní projdou mnoha proměnami a překonávají početné překážky, jež se staví do cesty jejich lásce a shledání. Habíbí je milostný příběh s početnými přesahy, podobenství o roli člověka v přírodě, výpověď o rozdílech mezi vyspělým a rozvojovým světem, líčení společného kulturního dědictví křesťanství a islámu a v neposlední řadě opět neskutečná hostina vyzrálého vypravěčství a košatého, orientálně zdobného výtvarného stylu, který autora prudce odlišuje od minimalismu, jenž v oblasti „komiksů pro dospělé“ jinak drtivě převažuje.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Habíbí , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Habibi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

Jizi
27.09.2023

K hodnocení nesmírně obtížná záležitost. Graficky překrásná věc, obsahově už ne tolik. Základní idea o síle slova a vyprávění je, samozřejmě, jednak stokrát vytěžená a ohraná a druhak stále pravdivá a funkční. Stejně tak jsou notoricky známé příběhy, které vypráví hlavní hrdinka. Environmentální poselství jasně, proč ne. Co vnímám osobně jako velký problém, je stereotypní zobrazení fiktivně absolutně nefiktivní společnosti z pozice člověka, který z dané kultury nevzešel nebo v ní alespoň nežije. Všichni Arabové jsou tu proto prasáci, co rádi spí s malýma holkama, nechybí perverzní sultán a harém a samozřejmě hromada drsného sexu (protože to je pro Thompsona, jak z Pod dekou víme, docela téma). K tomu ještě přihoďme kleštěnce, otroctví, zamíchejme a voila, máme tu opus magnus, který je nahoře huj a dole docela fuj. Taky by se mi nelíbilo, kdyby někdo namalovat komiks o českých Pepících s igelitkama, fuseklema a sandálech a májkou po kapsách, kterak padají v Tatrách z hor a kradou v Chorvatsku a přitom si vyprávějí o praotci Čechovi.

Berg1
19.02.2023 5 z 5

Ve světě, kde stále vládne otrokářství a který je prostoupen násilím a útlakem se náhodně potkají dva sirotci. Jejich situace vypadá většinou naprosto bezvýchodně, přesto najdou jeden v druhém smysl života a ani roky odloučení na tom nic nezmění. Příběh je to ve výsledku citlivý a přes všechno utrpení ve své podstatě pozitivní.

Co bych vyzdvihl nejvíc je grafické zpracování - černobílá barva tentokrát nepůsobí minimalisticky, ale je naopak vidět velká snaha jít všude do velkého detailu. Některé kresby jsou roztaženy i na celé strany a v podstatě každá je svým způsobem umělecké dílo. Hlavní příběh je pak po celou dobu citlivě provázaný s náboženskými/pohádkovými příběhy, které doplňují vyprávění hlavních hrdinů.
Po všech stránkách skvělá kniha, ke které se určitě někdy vrátím.


Ronnie68
31.01.2023 4 z 5

Obsáhlý komiks o životě v islámské zemi... a hlavně život dvou lidí, které od sebe odtrhne čas, ale po čase se shledaji (a každý má své šrámy na duši) ... konec mi připadal takový krásně poetický... jsou zde i některé citace z koránu...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2012 - Cena Muriel (Nejlepší lettering)
2012 - Eisner Award (Best Writer/Artist)


Kniha Habibi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených219x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených20x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech2x