Gentleman v Moskvě přehled

Gentleman v Moskvě https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538142/bmid_gentleman-v-moskve-663d16294669b.jpg 4 671 671

Gentleman v Moskvě Listování Gentleman v Moskvě Amor Towles On svůj hotel opustit nemůže, vy nebudete chtít „Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci. „Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s filozofií svého kmotra velkovévody – pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život v luxusním hotelu, ležícím nedaleko Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele. Výsledkem je úžasné dobrodružství dalece přesahující zdi Metropolu. Postava hraběte Rostova, který s moudrostí, humorem a elegancí vzdoruje každodenní absurditě, uchvátila čtenáře po celém světě. Román byl přeložen do více než dvaceti jazyků a jeho prodeje již překročily milion výtisků.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

A Gentleman in Moscow , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gentleman v Moskvě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (208)

tereza1198
20.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha výborná a velmi dobře napsaná. Děj má i přes četné filozofické odbočky spád. Přesto je to pohádka. Byla jsem zvědavá, jak hrabě přežil válku a proč ho nepovolali do zbraně, ale tohle období v knize není. Také mi přišel nepravděpodobný soubor všech těch skvělých a oddaných přátel. Určitě by na něj někdo donášel nebo ho udal. Ale je i to fuk. Příběh který se nemohl stát, ale bylo by hezké, kdyby se stal. Je totiž o tom, že svobodný duch nemůže být nikdy uvězněn. A když se nevypořádáte s okolnosti, tak se ony vypořádají s vámi.

Kackac77
09.05.2024 5 z 5

Moc krásné čtení. Někdy dost zdlouhavé, ale přes ty dlouhé popisy to vůbec nebylo nudné. Naopak. Hrabě je úžasně napsaná postava.
Děj se začíná odehrávat po revoluci v Rusku, po pádu cara. Šlechtici, kteří neutekli, jsou souzeni. Hrabě Roskov se naopak vrací do Ruska z Paříže, aby pomohl odejít rodině, je souzen a odsouzen k domácímu vězení v hotelu Metropol, kde stráví 30 let. Do života mu přichází různé věci, ale on se dokáže přizpůsobit každé situaci a najít v ní to dobré s elegancí a vznešeností šlechtice. Jeho myšlenky, životní postoje, úvahy, tolik věcí mě zaujalo, že si knížku urcitě ještě někdy přečtu.


lexikon_tf
07.05.2024 5 z 5

Skvělá kniha a krásně napsaný příběh, byla jsem nadšená! Umíte si představit doživotní domácí vězení v luxusním moskevském hotelu 20. let minulého století? Já teď už ano!

Hrabě Alexandr Iljič Rostov je odsouzen strávit zbytek života v moskevském hotelu Metropol, jelikož se údajně dopustil autorství provokativní básně.

Nic však nemůže tohoto aristokrata, který ve všem hledá to dobré, rozházet, a tedy se s novou skutečností vypořádá s náležitou grácií. Jak totiž říkával jeho kmotr - “… pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním.

Hraběti však není dovoleno setrvat ve svém apartmá, které v hotelu již nějakou dobu obýval, ale jako další trest od bolševických mocnářů je hrabě přestěhován do podkrovního pokojíku pro služebnictvo. Opět nic, co by hraběte rozhodilo a učinilo tak nepřátelům potěšení.

V hotelu Metropol to však žije a hrabě zde zažívá rozličná dobrodružství, navazuje nová a nečekaná přátelství a čtenář tak jeho prostřednictvím prožívá všechny tyto báječné i dojemné chvíle, zatímco mimo zdi hotelu běží dějiny.

Moc pěkně napsáno, neskutečně mě čtení bavilo a hlavního hrdinu jsem si hned oblíbila. Velice doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (12.3. - 25.3.)

07.03.2018


Jakých 15 novinek nabídne první letošní Velký knižní čtvrtek?

01.02.2018


Citáty z knihy (1)

Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů


Kniha Gentleman v Moskvě v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených873x
ve Čtenářské výzvě185x
v Doporučených96x
v Knihotéce276x
v Chystám se číst580x
v Chci si koupit113x
v dalších seznamech9x