Gen - O dědičnosti v našich osudech přehled

Gen - O dědičnosti v našich osudech https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408256/bmid_gen-o-dedicnosti-v-nasich-osudech-NKU-408256.jpg 5 23 23

Nakladatelství Munipress věnuje oslavám 100. výročí založení Masarykovy univerzity české vydání mimořádné a oceňované knihy o historii genu – jednotce dědičnosti a biologické informace. Kniha poprvé v úplnosti popisuje zrození a rozvoj vědní disciplíny vzniklé na základě objevů Gregora Mendela a významně se dotýká „živé“ současnosti. Poskytne čtenářům informace o fenoménech souvisejících s genetikou a medicínou, které se objevily v průběhu 19., 20. a 21. století, a také o etických i filozofických aspektech. Díky jedinečnému stylu autora, který je pro něj typický a který uplatnil např. v knize Vládkyně všech nemocí, oceněné Pulitzerovou cenou, je dílo velmi čtivé a přístupné.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Masarykova univerzita
Originální název:

The Gene - An Intimate History


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gen - O dědičnosti v našich osudech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

AnykaLovesBooks
29.08.2023 5 z 5

Rozsáhlá, informacemi nabitá a poutavě napsaná kniha. Trvalo mi se jí prokousat relativně dlouho, protože je to ten druh knihy, co člověk musí zpracovávat po kouscích. Hlavně když přijde na úseky týkající se nacismu a znásilnění genetiky a eugeniky, které přinesl.
Některé části byly pro mě zajímavější, jiné méně, každopádně jsem se u knihy nikdy nenudila a nikdy jsem se necítila, že bych něco měla problém pochopit. Vše je naprosto srozumitelné i se znalostmi genetiky na středoškolské úrovni, možná ani to není nutné. Vše je nádherně a pozorně vysvětleno (mnohdy lépe, než v běžné výuce - kontext dělá hodně). Je až neuvěřitelné, jak dlouhou historii tato kniha popisuje. Stíhá se zabývat genetikou jako takovou, její etikou, historií, osobními příběhy autora a životy jak vědců, tak pacientů a lékařů. Všechno to je dohromady propleteno v neobyčejně obohacující čtenářský zážitek.
Snad bych jen preferovala, kdyby v knize měl více prostoru příběh Rosalind Franklin, která je zde klasicky spíše ve stínu Watsona a Cricka, což je škoda. Píše se zde o ní taky, ale tak nějak z pohledu dvou zmíněných, tvoří jakousi "vedlejší dějovou linii" - což si nezaslouží.

tynkaiscrazy
24.07.2022 5 z 5

naprosto strhující. ten muž má dar.


bulat
11.04.2021 5 z 5

Strhujúca jazda od Darwina a Mendela cez súčasnú génovú terapiu až po transgénové a genómové úpravy človeka, ktoré už klopú na dvere. Kniha je mimoriadne pútavá a čtivá, pričom jej odborná stránka je taktiež na vysokej úrovni. Autor sa nevyhýba ani morálnym otázkam s genetikou vždy úzko spätými. Radosť čítať túto knihu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gen - O dědičnosti v našich osudech v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech4x