Filuta přehled

Filuta https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320716/bmid_filuta-GRv-320716.jpg 4 324 324

Filuta - dítě ulice a stok a odchovanec nalezince - je oblíbeným příslušníkem komunity chudých obyvatel středu Londýna. Většina z nich se živí činností, která se pohybuje na hranicích zákona. Podobně jako Oliver Twist má ale dar potkávat spíše lidi, kteří jej táhnou nahoru ke slunci než dolů do stoky, i když pravda je, že právě stoky mu dávají živobytí. V divoké bouři zachrání Filuta zraněnou mladou ženu, která vyskočila z jedoucího kočáru. Její strážci ji převáželi neznámo kam. Filuta, vyzbrojený vztekem a párem mosazných boxerů, jim rychle dokáže, že dva muži možná stačí na jednu dívku, ale rozhodně ne na rychlého, mladého a rozzuřeného Filutu. A od okamžiku, kdy Filuta spatří tvář té ubohé zlatovlasé dívky, se jeho život zásadně mění.... celý text

Literatura světová Humor Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Dodger , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filuta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

saman001
10.04.2024 4 z 5

Tak jo, takhle by to napsal Dickens, kdyby byl Pratchettem:-)

Smrť
04.11.2023 1 z 5

(SPOILER) Miluju Zeměplochu. Mám doma všechny knížky a momentálně ji celou čtu už potřetí (některé díly (hlavně ty, v nichž hraje hlavní roli Smrť) dokonce počtvrté). Přesto nejsem nekritickým fanouškem a zastávám názor, že Nevídaní akademikové, Šňupec a hlavně Pod parou vůbec neměli vzniknout, protože už byl pan Pratchett asi silně ovlivněn chorobou a ty knihy jsou prostě příšerné.

Ve stejné době, jako výše zmíněné knihy, byl napsán i Filuta a bohužel i on si drží stejnou úroveň. To, co mi na celé knize vadilo nejvíce, byl bezesporu hlavní hrdina. Spousta autorů se snaží udělat z hlavního hrdiny takového toho sympatického darebáka, který sice sem tam překročí zákon, ale srdce má na správném místě. Já osobně už mám všech těchhle vychcánků plné zuby. Trestný čin je zkrátka trestný čin.

Rovněž mi nesedlo, že do čisté fikce byly přimíchány skutečné historické postavy. Ale s tím bych se ještě nějak smířil. Horší je, že děj je natolik přepálený, že by mu mělo problém uvěřit i malé dítě. Celé to bylo naivní a přeplácané. Filuta je zkrátka největší borec, který každého přepere, kamkoliv se dostane a kdokoliv uvěří jeho stupidnímu přestrojení. Ale i tak mě to celkem bavilo a říkal jsem si, že hodně slabé tři hvězdičky bych tomu přeci jen mohl udělit. Jenže pak přišla poslední kapitola. Ve chvíli, kdy si Filutu pozvala královna Viktorie, kleslo moje hodnocení na dvě hvězdičky a poté, co jej pasovala na rytíře jsem koketoval s hodnocením odpad. Nakonec jsem tam tu jednu hvězdičku za snahu dal, ale tuhle knížku už rozhodně nikdy znovu číst nebudu.


Ctirada
11.08.2023 3 z 5

Mám ráda osobitý styl Terryho Pratchetta a jeho slovní obraty a přirovnání mě vždy pobaví, ale ve Filutovi to nějak nefungovalo. Na tak jednoduchý příběh toho bylo moc. Často se mi stávalo, že jsem v tom mluvení a mluvení ztratila niť. Ne že by kniha byla špatná, ale asi se mi netrefila do současného rozpoložení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Jsi chytrý, to ano, ale znáš toho tak málo, že skoro nemáš z čeho být chytrý!


Kniha Filuta v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených450x
ve Čtenářské výzvě103x
v Doporučených16x
v Knihotéce230x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech8x

Štítky knihy

Londýn humor

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!