Elév přehled

Elév https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204106/bmid_elev-LXp-204106.jpg 4 73 73

Nathan Zuckerman série

1. díl >

Vztah života a literatury, vztah reality a fikce, odpovědnost spisovatele k sobě samému, k vlastní tvorbě, ke společnosti – to jsou klíčová témata příběhu „umělce jako mladého muže“ Nathana Zuckermana, jeho duchovního otce – věhlasného židovského spisovatele E. I. Lonoffa, Lonoffovy manželky Hope a jeho bývalé žačky a intimní přítelkyně Amy Bellettové, kterou Nathan (jako by tím dokresloval, že hranice mezi skutečností či dějinnou pravdou a autorskou invencí je velice vágní) ztotožňuje ve své fantazii s historickou Anne Frankovou, zavražděnou nacisty. Philip Roth nepíše svou silně autobiografickou prózu „o smyslu literatury“ se smrtelnou vážností, ale pohlíží na spisovatelství s nemalou dávkou komiky a groteskní nadsázky, čímž dodává portrétům učedníka Zuckermana a jeho mistra Lonoffa ironické zabarvení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Ghost Writer , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elév. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

novecento
03.10.2020 4 z 5

Elév. Mládí je cesta hledání nepoznaného, zejména však osobní identity. Italové říkají: fare esperienza - la possibilita (mít zkušenosti-ale také možnosti). Rothuv mladý spisovatelský elév Nathan Zukerman hledá svůj literární idol-svého duchovního otce. Proslavený autor Felix Abravanel ho zklamal, ale překvapivě samotářský Lonoff ho pozval k návštěvě na svoji farmu. Roth na pozadí zdánlivě jednoduchého přátelského rozhovoru-zpovědi, rozehrává partii lidských příběhů, které život spojil, ale nedokázal plně uspokojit. Tato útlá kniha se zdá při rychlém čtení nic moc příběh, ale je zde v úvahách ukotveno mnoho z lidské povahy a složitosti lidského údělu židů, ale nejen jich. Na str. 43 Roth píše: Když obdivujete nějakého spisovatele, začnete být zvědavý. Hledáte jeho tajemství. Pátráte po klíčích k jeho hádance, kterou představuje. Tak nějak to bude i s Philipem Rothem. Vydal 27 románů a 3 knihy literárních faktu. Kolik z vás to přečetlo? Já mám přečteny čtyři a těším se na další. Doporučuji.
P.S. na otázku Jizi, jak je možné se dostat z původního názvu knihy Ghost Writer k českému Elév? Podle mne je to volný překlad Olgy Špilarové, vytvořený pod dojmem jí přeložené knihy, neboť Nathan Zuckerman je opravdovým spisovatelským elévem. V podstatě je Ghost Writer-Duch spisovatel sám Lonoff. Na str. 11. Roth píše: Já totiž přišel, abych se ucházel o nic menšího než o místo E.I Lonoffova duchovního syna, abych získal jeho mravní podporu. Zajímavé je i porovnání významu duchovno a duševno viz. odkaz https://stratil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=535425

Palivo
20.04.2019 3 z 5

Bom žorno, zde je Vaše sobotní literární apetito.

V dnešním díle si uvaříme Sobotní Rothštěnou. K tomu budeme potřebovat

1x Elév za 9 kč v levnejch knihách
1x instantní polévka Kuřecí za 6kč
1x litrová petka vína ze Žabky za 49kč
1x záchod, ne dál než dva metry
2x kadit

Postup: koupíme knihu, nalijeme do sebe víno a deme kadit.

Elév je o maníkovi z Newarku, což je takovej americkej Prostějov. Já tam párkrát byl a myslím si, že bych příště raději zaparkoval v tlustý ženě, než v Newarku. Hlavní hrdina je podobného cítění a tak sedne na vlak a odjede pryč za známým spisovatelem, aby na něj udělal dojem u večeře a tím pádem měl pečený kuře a rady do života zadarmo. Můj člověk.

Místo klidné večeře se ovšem přichomejtne k manželské erupci, kde se řeší tzv. švédská trojčlenka. Pro mladší ročníky: to je když si omylem koupíte v obchodě dva nanuky místo jednoho a nevíte, kterej lízat dřív. A aby bylo drámo dokonáno, vedlejší nanuk je toho přesvědčení, že je Anna Franková, která přežila Druhý světový turnaj ve vybíjené a utekla do Ameriky. Ano, přesně ta stejná Anna Franková, podle které se dnes označuje po několik let ve sklepě skladované víno - Frankovka.

Elév je příjemná jednohubka, takže pokud máte jednu hubu, je to pro Vás. Já se docela pobavil, uteklo to rychle, ale mnoho mi to nedalo. Snad se prokadím k dalším dílům, což se podle mě jistojistě stane. Protože co by byl člověk bez kadění? Jaký by měl život smysl? Inu to je otázka, na kterou si zatím neumíme odpovědět.

A vy lidičky hlavně nezapomeňte do komentářu lajk, subskrajp a Cher, jestli se Vám recenzička líbila. Muck xoxoxo

7/10


Jizi
05.10.2018 4 z 5

S Philipem Rothem máme takový ambivalentní vztah. Jeho knihy mě nebaví a baví, nudí mě a poutají zároveň, mívám pocit, že je nikdy nemůžu dočíst a nedokážu je odložit. Elév (někdo by mi mohl vysvětlit, jak se od "The Ghost Writer" dostanete k "Elévovi", protože to jsou tak odlišné věci, že to klidně mohli nazvat ""Zelený kůň" nebo "Modré záchodové prkénko" a vyšlo by to zhruba nastejno - jen by to bylo méně zavádějící) je podstatně tenčí než ostatní Rothovy knihy, s nimiž jsem měla možnost zatím přijít do bližšího než jen očního kontaktu a snad proto jsme se tentokrát vyhnuli oné mučivé fázi nenávidím tě/miluji tě/odkládám tě/ještě stránku.
Elév, mladý muž rozervaný mezi vlastním talentem a zodpovědností vůči rodině a komunitě, přijíždí do domu svého spisovatelského idolu. Tam se setkává s jeho mladou chráněnkou a zoufalou, lehce hysterickou manželkou, povečeří s nimi a jednu noc u nich přespí. Toť vše k ději samotnému.
Je to skutečně vše? Ani náhodou.
Roth na úsporném prostoru prostírá jednu vrstvu otázek na druhé, testuje čtenářovu pozornost - od nejniternějších otázek a sporů na osobní úrovni a na úrovni nejbližší rodiny se dostává k problematice komunit, náboženských skupin, společností, historické odpovědnosti až k fabulacím, co by kdyby, k hodnotám symbolů a končí až tím, že sovy možná nejsou tím, čím se zdají být.
V textu toho můžete najít opravdu velikou, velikou spoustu (ale hanění A.F.? To jako vážně? A to jsem si až doteď myslela, že JÁ mám bujnou fantazii.)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Elév v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x