Dokonalý duchovní život přehled

Dokonalý duchovní život https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371697/bmid_dokonaly-duchovni-zivot-Z11-371697.png 5 1 1

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dokonalý duchovní život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

zuvacka
28.02.2021 5 z 5

Sv. Tomáš v tomto dielku obhajuje, to čo je mu najdrahšie - jeho vlastný rehoľný stav. A je vidieť, že v tom má srdce. Polemika je to zdrvujúca - nie použitými slovami, ale nepriestreľnosťou argumentov. Niežeby to bolo jednoduché čítanie, ale pri troche trpezlivosti je to proste čistá radosť. Priezračné. Kryštáľové. Žiadna hmla, žiadna snaha ohúriť, ani unikanie pred ťažkým do filozofického ospravedlňovania (sa). Iba poctivosť, priamosť. Akoby sľúbil, že bude hovoriť pravdu a len pravdu a nič iné ako pravdu. Dokonalé. (a to nielen tým, že dokonalosť je téma.)
--------------------
Ukážka:
"Proti těm, co.. namítají.., že skutek vykonaný ze slibu jest méně dobrovolný..
Za druhé připusťme, že skutek, který někdo koná ze slibu nebo poslušnosti, jednoduše vzatý jest nedobrovolný; přece ježto jej koná z nezbytnosti slibu nebo poslušnosti, které nechce porušiti, také chvalněji jedná, když tak činí, a s větší zásluhou, než kdyby to konal z ochotné vůle bez slibu. Byť totiž neměl ochotnou vůli vykonati to, třebas postiti se, přece má ochotnou vůli splniti slib nebo poslechnouti, což je mnohem chvalnější a záslužnější než postiti se, pročež více zasluhuje, než ten, který se postí ze své vůle."


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dokonalý duchovní život v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chci si koupit1x