Dobrodružstvo troch Rusov a troch Angličanov v Južnej Afrike přehled

Dobrodružstvo troch Rusov a troch Angličanov v Južnej Afrike
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 3 56 56

Matice lidu ; roč. 9., na rok 1875, č. 2, (běžné č. 50).

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Spolek pro vydávání laciných knih českých
Originální název:

Aventures de trois Russes et de trois Anglais dans l'Afrique australe , 1872


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružstvo troch Rusov a troch Angličanov v Južnej Afrike. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Majrek
25.12.2023 4 z 5

Málo známý příběh z jižní Afriky, v němž hrají hlavní roli theodolit a matematické výpočty. Není to ovšem kniha určená výhradně geodetům, na své si přijdou i zoosadisté (loví a konzumuje se tu porůznu snad jakákoli zvířena - tu výbušnými střelami, tu sekerou) a taxonomové (kterým zřejmě vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když autor hrabáče kapského označuje za mravencojeda). Ano, zkušení čtenáři mohou namítnout, že existují i lepší Vernova díla a mají jistě pravdu. Já byl ale spokojený - Verne je skvělým vypravěčem a dokáže vás v mžiku přenést na druhý konec světa. Děj zpočátku pluje poněkud líně, jako
loďka na Nilu, ale ke konci knihy se přece dočkáme jisté gradace a překvapení - i když možná v naší mysli nezaburácí tolik, jako Viktoriiny vodopády na řece Zambezi...

R47
09.08.2023 5 z 5

Pro mě celkem málo známá a přitom jedna z těch nejlepších verneovek. Najdete tu všechno, co má verneovka mít: cestování, exotické prostředí, dobrodružství, zajímavý vědecký motiv (měření poledníku a určování velikosti metru), vtip, roztržité profesory, do svého oboru zažrané vědce a bizarní situace jako chytání mravenců do pytlů nebo pěstní souboj nerda s paviánem. Proč ještě stojí za to si tuhle knihu přečíst? Kvůli větám typu: "Zabitá opice byla odnesena do tábora, společně si pak zloděje připravili k večeři a snědli. Nejen ze msty, ale i proto, že jim chutnal, neboť jeho maso bylo skutečně výtečné." Přečteno doslova jedním dechem. Navíc se děj odehrává v době Krymské války (Rusko proti Spojencům), takže je kniha podivně aktuální. Představoval jsem si při čtení, jak například podobnou situaci asi museli řešit ruští a američtí vědci na ISS.


michalsch
24.03.2023 3 z 5

Kniha je v úvodní třetině trošku méně záživná- příliš podrobné popisování zeměměřičských prací je pro laika hůře pochopitelné. Chyběla mi tam i jednoduchá mapka, kde se cestování odehrávalo. Přece jen - v povodí řeky Oranje člověk trochu tápe. Postupně se však děj zdramatizuje a dá se říci že druhá polovina knihy je nadprůměrná, dramatická, a závěr také nezklamal.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodružstvo troch Rusov a troch Angličanov v Južnej Afrike v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených79x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech3x