Dobro a zlo 21. století přehled

Dobro a zlo 21. století
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503054/bmid_dobro-a-zlo-21-stoleti-KtJ-503054.jpg 4 43 43

Milníky současnosti v rozhovoru se známým knězem a přírodovědcem. Pandemie, válka na Ukrajině a další události přinesly do našich životů dosud neznámou dávku obav a nejistoty. Jak zvládat mezní situace a co za ponaučení si z nich odnést? Proč je v dnešním světě důležitá víra a jak může pomáhat jednotlivci i společnosti? Jak člověka formuje násilí, strach, nemoc a vyhrocené situace? Nejen na tyto otázky hledá Marek Orko Vácha odpovědi v rozhovoru, který vnáší světlo do temných zákoutí nelehké doby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobro a zlo 21. století. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

f.enjoy69
27.06.2024 3 z 5

Mezi všemi současnými českými osobnostmi je jen pár lidí, které by pro mě osobně byly morální autoritou. Jednou z nich je ale i pan Vácha, jehož názory mi jsou blízké a jeho znalosti a sečtělost obdivuhodné. V této knize se dotýká mnohých témat, ale forma rozhovoru mi vzhledem k omezeným možnostem jít do hloubky úplně neseděla, protože pan Vácha je zrovna ten typ člověka, který vám dokáže se svým rozhledem dát odpovědi naprosto jiných rozměrů. Úplně mi neseděla ani role novinářky, její otázky a komentáře... Přesto ale knihu doporučuji k přečtení, za to určitě stojí!

"Přesto není jiné cesty, jak se stát dospělým odpovědným člověkem než cesta Hamletova, cesta, na které vezmu život do svých rukou. Dospělým se člověk stane teprve ve chvíli, kdy umí přijmout odpovědnost za vlastní rozhodnutí. Ano, i s tím rizikem, že se občas rozhodne špatně."

"Svého bližního mohu milovat jen do té míry, do jaké mám úctu sám k sobě, vážit druhého si mohu jen pokud si vážím sebe samého! Je to provokativní říct, že pravá láska začíná sebeláskou. Ale tak nějak to je. A ještě horší to je s odpouštěním. Odpouštíme kdekomu a cokoli, nebo se o to aspoň snažíme. Ale jak opět a hezky říká Jung, hladové sytit, navštěvovat nemocnice a oblékat nahé, to by nám šlo. Co ale jestli ten nejhladovější žebrák a nejodpornější ze zločinců, se skrývá v mé vlastní duši? A co se mnou bude, když mu nepodám ani tu číši studené vody?

"Srtelníci vědí velmi dobře, že čas života je omezený a že nemůžeme ztrácet čas, hádat se o první místa a další malichernosti. Musíme žít, smrt je to, co dává životu smysl. Život je omezený, od této chvíle do chvíle smrti Marka Váchy je to ohraničená úsečka, kterou musím nějak využít. To dává životu šťávu."

tulipi
01.05.2024

Rozhovor vedený mezi knězem Markem Orko Váchou a spisovatelkou Klárou Mandausovou o různých tématech lidského bytí.
Mnohé myšlenky / odpovědi se mi moc líbily - zajímavým úhlem pohledu, lidským nazíráním, nadhledem...


nula87
15.04.2024 4 z 5

Zajímavý náhled na palčité problémy dneška nejen z pohledu víry, ale taky obyčejné lidské slušnosti a etiky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Dobro a zlo 21. století v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě10x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit7x

Štítky knihy

21. století víra

Autoři knihy

Marek Vácha
česká, 1966
Klára Mandausová
česká, 1968