Do tmy přehled

Do tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482889/bmid_do-tmy-Vy1-482889.jpg 4 1495 1495

Do tmy série

1. díl >

Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Do tmy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (440)

eDex
13.04.2024 4 z 5

Prvni prectena kniha od autorky a ...páni, nemam slov. Dechberouci atmosfera. Hluboky pribeh.
Ta kniha je "o nicem" a soucasne "o vsem". Magicka, poeticka, a soucasne silna, syrova.

vklaskova
16.03.2024 3 z 5

Velmi zvláštní kniha. Depresivní. Chvílemi mi bylo až divně z chování i života té bláznivé ženské. Určité velmi dlouhé pasáže jen popisující krajinu a sběr mě chvílemi nudily. Pak se ale děj pohnul a my se dozvěděli více o životě Anny. Kniha, která se nepřečte za chvíli, už se ale těším na něco svižnějšího.


PabloFuentes
14.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Vím, že jsem měl napsat komentář na knihu Do tmy od paní Anny Bolavé. Myslím na to celý den, ale pak si všimnu Hluchavek, které vyrůstají vedle mého domu a tiše na mě volají a lákají mě svými protáhlými lístky a nachovými květy, které jsou v slunci ještě krásnější, než když jsem je sbíral před týdnem naposledy. Už už si to mířím k počítači, když se najednou přistihnu, jak sedím mezi nimi a jejich krásná struktura se mi mne mezi prsty a já opět cítím to neodolatelné opojení. Nasbírám jen jednu brašnu, kterou mám teď přes rameno. Stejně se mi toho víc do bytu nevleze. To bude hned a pak napíšu ten komentář. Na mě je spoleh.

Popravdě na začátku jsem netušil, že budu číst 250 stran o tom, jak někdo posedle sbírá všechny možné druhy květin a prožívá u toho slastné pocity štěstí. Jen o tomhle přece ta kniha nemůže být. A najednou jsem byl úplně na konci, obešli jsme spolu s hlavní hrdinkou všechny louky a meze a někde mezi tím umřela kamenná tvář paní Tomanové, setkali jsme se nešťastně s tchánem a ty muškáty od Marcely, no tak, kdo mohl čekat tak silný déšť. Nechápu, kde se nám vzala ta ošklivá rána na ruce. Je to neuvěřitelné, ale ono to celé opravdu nějak funguje a být tak dlouho v něčí hlavě ve vás něco z něj zanechá. Něco... A co je vlastně opravdové štěstí? Líbí se mi, když stránky knihy šustí. Šustí nahlas. Není to ale kniha pro každého.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Kvůli legendě bude možná muset zabíjet...

11.10.2022


Vítězové Magnesia Litera 2016

07.04.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2016 - Magnesia Litera (Litera za prózu)


Kniha Do tmy v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených2 017x
ve Čtenářské výzvě561x
v Doporučených143x
v Knihotéce397x
v Chystám se číst803x
v Chci si koupit154x
v dalších seznamech14x