Dialógy o matematike přehled

Dialógy o matematike
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351465/mid_dialogy-o-matematike-OUv-351465.jpg 4 22 22

Formou fiktivních dialogů a dopisů se vynikající maďarský matematik snaží přiblížit způsob matematického myšlení a objasnit některé filozofické otázky matematiky. Zabývá se způsoby tvoření matematických pojmů,aplikacemi matematiky, vysvětluje matematické a filozofické problémy teorie pravděpodobnosti apod.

Osobní rozvoj a styl Věda Matematika a logika
Vydáno: , Alfa (SK)
Originální název:

Dialógusok a matematikáról , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dialógy o matematike. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Radeon
02.04.2021 5 z 5

Tohle je super počin, opravdu ponoření do hluboké filosofie matematiky nebo matematické filosofie? Doporučuji všem inteligentním a zvědavým, které zajímá, jak matematika, co jako neviditelná Eminence prostupuje Vesmírem a samotným Bytím a přitom je nehmatatelná a dokonce si dovoluje vynášet "absolutní pravdy" ?

Péťa1950
05.07.2018 5 z 5

nejedná se jen o čtení, ale o přemýšlení. Tisícileté otázky.


alef
29.01.2018 5 z 5

„Velká kniha přírody je psaná jazykem matematiky, proto v ní může číst jen ten, kdo se s tímto jazykem seznámil“
Galileo Galilei

Přesvědčivé tvrzení, ... platí stále ... přesvědčuje nás o tom, že matematika hraje ve světě, v kterém žijeme zcela zásadní roli ... je vetkána do spletité sítě našich životů ... provází nás odjakživa ... a mě mrzí že v současném vzdělávacím systému se na něj poněkud rezignuje ... z matematiky se ve školách poněkud vytrácí motivace ... a možná by jen stačilo vrátit do matematiky hru ... možná by jen stačil ten pocit radosti, když je hra zakončená úspěchem ... prostě podpořit kreativitu :-).

Máte před sebou rozhodně zajímavé čtení ... pardon ... dialog ... Sokratovský, který Vás zavede zpátky ... k podstatě matematiky ... a taky Archimédovský, který Vám připomene, k čemu všemu je matematika pro nás dobrá, můžete diskutovat o aplikacích matematiky, ... a pak samozřejmě Galileovský, který Vám připomene pravidla, jazyka té veliké knihy přírody, ... a dostanete ještě mnohem víc, taky si popovídáte s panem Pascalem, o pravděpodobnosti ... a to vše pak psané lehkým perem a s autorovým filozofickým nadhledem :-) ... bavilo mě to ... tak moc, že tuhle knihu chci mít doma ... už jen kvůli těm vážně skvělým Renčínovým ilustracím :-).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dialógy o matematike v seznamech

v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x