Dialógy o matematike

Dialógy o matematike https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351465/mid_dialogy-o-matematike-OUv-351465.jpg 4 22 8

Formou fiktivních dialogů a dopisů se vynikající maďarský matematik snaží přiblížit způsob matematického myšlení a objasnit některé filozofické otázky matematiky. Zabývá se způsoby tvoření matematických pojmů,aplikacemi matematiky, vysvětluje matematické a filozofické problémy teorie pravděpodobnosti apod.

Žánr:
Osobní rozvoj a styl , Věda , Matematika a logika

Vydáno: , Alfa (SK)
Originální název:

Dialógusok a matematikáról , 1965


více info...

Radeon
Radeon
02.04.2021 5 z 5

Tohle je super počin, opravdu ponoření do hluboké filosofie matematiky nebo matematické filosofie? Doporučuji všem inteligentním a zvědavým, které zajímá, jak matematika, co jako neviditelná Eminence prostupuje Vesmírem a samotným Bytím a přitom je nehmatatelná a dokonce si dovoluje vynášet "absolutní pravdy" ?

Péťa1950
Péťa1950
05.07.2018 5 z 5

nejedná se jen o čtení, ale o přemýšlení. Tisícileté otázky.


alef
alef
29.01.2018 5 z 5

„Velká kniha přírody je psaná jazykem matematiky, proto v ní může číst jen ten, kdo se s tímto jazykem seznámil“
Galileo Galilei

Přesvědčivé tvrzení, ... platí stále ... přesvědčuje nás o tom, že matematika hraje ve světě, v kterém žijeme zcela zásadní roli ... je vetkána do spletité sítě našich životů ... provází nás odjakživa ... a mě mrzí že v současném vzdělávacím systému se na něj poněkud rezignuje ... z matematiky se ve školách poněkud vytrácí motivace ... a možná by jen stačilo vrátit do matematiky hru ... možná by jen stačil ten pocit radosti, když je hra zakončená úspěchem ... prostě podpořit kreativitu :-).

Máte před sebou rozhodně zajímavé čtení ... pardon ... dialog ... Sokratovský, který Vás zavede zpátky ... k podstatě matematiky ... a taky Archimédovský, který Vám připomene, k čemu všemu je matematika pro nás dobrá, můžete diskutovat o aplikacích matematiky, ... a pak samozřejmě Galileovský, který Vám připomene pravidla, jazyka té veliké knihy přírody, ... a dostanete ještě mnohem víc, taky si popovídáte s panem Pascalem, o pravděpodobnosti ... a to vše pak psané lehkým perem a s autorovým filozofickým nadhledem :-) ... bavilo mě to ... tak moc, že tuhle knihu chci mít doma ... už jen kvůli těm vážně skvělým Renčínovým ilustracím :-).

dedliipf
dedliipf
30.11.2017 5 z 5

Roztomilá popularizační kniha o matematice, která by měla přistát na lavici každého, kdo zrovna ve třídě zahlásí "A k čemu mi to bude?" ... zde je totiž vysvětleno, co to matematika je, k čemu je, vlastně i kde naráží s politikou a 'realitou' a jaké vznešené ideje hájí.

Dialogy jsou v souladu se svojí tradicí, ostatně tento styl měl i ve vědě kdysi své čestné místo a Rényi má silnou úctu k osobnostem, které v jeho díle promlouvají, takže nakonec není knížečka není jen o matematice, ale také historii a filosofii.

V ruce jsem měla vydání Mladé Fronty z roku 1980 s ilustracemi Vladimíra Renčína - složitější části byly srozumitelně rozkresleny jeho klasickým stylem, takže hodnocení ani nelze snížit.

peří
peří
30.12.2016 3 z 5

Jádrem knihy je první dialog, o podstatě matematiky. Na 40ti stranách, formou dialogu mezi Sokratem a Hippokratem, se ukazuje jedinečnost, zvláštnosti a podstatné rysy matematiky jako oboru vědy a poznání. Dialog začíná pohledem laika (Hippokratés), který hledá "pevné, jisté a nezvratné poznání" a neví, jestli mu jej může dát studium matematiky. Sókrates jej pomocí příkladů a srovnání vede od jednodušších odpovědí ke stále složitějším, aniž by se zapletl do podrobností nebo se omezil na jediný obor matematiky.
Konec dialogu však Rényi buď nepromyslel, anebo si neuvědomil odlišnost filosofického způsobu uvažování. Věřím, že Sókratés by na otázku proč není matematikem odpověděl jinak.

teltri
teltri
19.11.2016 5 z 5

Geniálna kniha. Jedna z najlepších kníh o matematike.

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
14.11.2014 5 z 5

Geniální kniha nejen svým námětem, ale i hloubkou myšlenek, když dialog o matematice prozrazuje něco i charakteru postav.

PMR
PMR
15.11.2011 5 z 5

I když se na první pohled kniha netváří jako příliš závažná, některé postřehy jsou pozoruhodné a svědčí o ujasněné praktické zkušenosti s aplikací matematiky - což není v řadě publikací, které se dotýkají filosofie matematiky, bohužel, standard.