Deus ex machina přehled

Deus ex machina
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535506/bmid_deus-ex-machina-660c389d38efb.png 5 34 34

Na ostrově Sicílie, uprostřed peloponéské války, Syrakusané přišli na to, jak naložit s přeživšími Athéňany, kteří měli tu drzost napadnout jejich město: nahnali ubohé válečné zajatce do kamenolomu a nechali je tam hnít. Lampón a Gelón, dva nezaměstnaní hrnčíři se slabostí pro poezii a pití, hledají způsob, jak zabít čas, a tak se vydají do lomu, aby Athéňany nakrmili. Ale jen pokud se jim podaří zarecitovat pár vybraných veršů jejich oblíbeného dramatika Eurípida. Netrvá dlouho a oba kamarádi spřádají plán na režii plnohodnotné inscenace Médeii. Koneckonců, můžete lidi nenávidět, ale milovat jejich umění. Ale jak se blíží premiéra, to, co začalo jako legrace, rychle spustí sérii mimořádných událostí a naši svérázní hrdinové si začnou uvědomovat, že inscenování hry může být stejně nebezpečné jako boj ve válce, s nejrůznějšími riziky pro život, zdraví i přátelství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Glorious Exploits, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deus ex machina. Přihlašte se a napište ho.

HH77
21.04.2025 4 z 5

Zajímavá kniha, ke které bych se asi nikdy nedostala, nebýt výzvy knihkupectví. Kosmas. Rozhodně ji nelze upřít ctivost, a konec byl opravdu povedený. Ale do plného počtu v hodnocení ji něco chybí, v průběhu čtení jsem si dost často říkala, o co v té knize vlastně jde. Ale vyplatilo se vydržet, na konci do sebe vše krásné zapadlo.

mnohoknih
05.02.2025 4 z 5

Tohle je příběh, u kterého opravdu nelze dopředu vytušit, co dostaneme. Zrak přitahující obálka, nevšední, ale pravdivý název. Začínáme přízemně, tím, že jdeme nakrmit Athéňany a končíme velmi filozoficky a smutně. Lampón je velmi osobitý vypravěč a nebojí se ukazovat své pocity a nepřikrášlenou skutečnost. I když se dělá hloupějším než je. Jeho melancholický kamarád Gelón se pod vlivem okolností rozhodne secvičit s vězni z lomu divadelní hru. A to, co nejprve vypadá jako bláznivý nápad, nabírá rychle pevné obrysy. Na pozadí lásky k Eurípidovi se vykreslují charaktery jednotlivých postav a o to tu jde především. O pevnost charakteru, o vizi budoucnosti ve světě, kde lidský život nemá žádnou cenu. Možná. Není to příběh, u kterého bych dělala wau překvapením, ale nápad je to hodně, hodně originální. Pokud se rádi zamýšlíte nad nesmrtelností brouka, je to příběh pro vás.

Knižní střípky
07.09.2024 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem netušila, jak moc se mi ten příběh dostane pod kůži. Kniha je sice nenápadná svou obálkou, ale uvnitř se skrývá něco tak originálního, co vás chytne za srdce a zároveň pobaví, nechtělo se mi z příběhu odcházet.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)

02.06.2024

Nemůžeš člověka okrást o utrpení. To patří jen jemu.

Říká se, že v nejlepším divadle nejde o to něco ukázat, ale najít.

Dneska nepijeme, abychom zapomněli, ale abychom si vybavili sen. Naděje v nás budí strach a já si připomínám, že člověk by za strach měl být vděčný, protože to znamená, že má sice co ztratit, ale taky co získat.

Kniha Deus ex machina v seznamech

v Mé knihovně42x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Autorovy knížky

2024  90%Deus ex machina