Deus ex machina přehled

Deus ex machina
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535506/bmid_deus-ex-machina-660c389d38efb.png 4 4 4

Na ostrově Sicílie, uprostřed peloponéské války, Syrakusané přišli na to, jak naložit s přeživšími Athéňany, kteří měli tu drzost napadnout jejich město: nahnali ubohé válečné zajatce do kamenolomu a nechali je tam hnít. Lampón a Gelón, dva nezaměstnaní hrnčíři se slabostí pro poezii a pití, hledají způsob, jak zabít čas, a tak se vydají do lomu, aby Athéňany nakrmili. Ale jen pokud se jim podaří zarecitovat pár vybraných veršů jejich oblíbeného dramatika Eurípida. Netrvá dlouho a oba kamarádi spřádají plán na režii plnohodnotné inscenace Médeii. Koneckonců, můžete lidi nenávidět, ale milovat jejich umění. Ale jak se blíží premiéra, to, co začalo jako legrace, rychle spustí sérii mimořádných událostí a naši svérázní hrdinové si začnou uvědomovat, že inscenování hry může být stejně nebezpečné jako boj ve válce, s nejrůznějšími riziky pro život, zdraví i přátelství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Glorious Exploits


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deus ex machina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Megynka
21.07.2024 4 z 5

Zvláštní kniha, která klame svou obálkou. Působí vtipně a sleduje vás, kamkoli se hnete. Možná si myslíte, že taková bude i uvnitř, ale ona ... není. Je smutná a svým způsobem velice tragická. Je božská a zároveň na pokraji života, který v té době měl jen pramalou cenu.
.
Athéňané nepochodili a Syrakusané je nahnali do kamenolomu, kde prostě... existují. Den za dnem tam čekají, až je vysvobodí smrt, která je občas přeci jen milosrdná. Jenže pak se objeví Lampón a Gelón - dva hrnčíři s láskou k pití a poezii, kteří se nudí. Rozhodnou se tedy za kus poezie dát kus jídla. Ale nemůže to být jakákoli poezie, ale pouze Eurípidus.
.
Nakonec se rozhodnou, že tomu dají styl. Že tomu dají život a zinscenují Médeu. Mají herce, kteří v sobě ještě našli sílu bojovat, mají jídlo, hudbu, lásku v srdcích. A nakonec mají dokonce i publikum ...
.
Prvních pár stran opravdu působilo trošku komediálně, ale to se hodně rychle změnilo a konec to jen potvrdil. Četlo se dobře, možná víc než to. Podobnou knihu neznám a jelikož mám sama toto období ráda, bavilo mě to, až na ten delší začátek, kdy si musíte najít cestu k hlavním "hrdinům". Tu cestu si ale najdete a pak ... no, pak vás to možná bude mrzet.

domiii97
19.07.2024 4 z 5

U této knihy 100% platí rčení: ,,Nesuď knihu podle obalu." Ona totiž vypadá na bláznivou komedii, anotace tomu i lehce napovídá, ale příběh má v sobě mnohem víc.

Příběh z doby antiky o touze, síle přátelství, neutuchajícímu humoru, chuti do života a o lásce.

Ještě se mi nestalo, aby se mi v průběhu čtení tak měnily emoce. Ze začátku byl příběh komický, skoro až tragikomedie. Po půlce to začalo být vážnější a konec?! Tam už byly potoky slz.

Příběh je psaný naší mluvou, takže očekávejte občas peprnější výrazy typu vole. Můžete oponovat, že tohle tam prostě nepatří. Sama bych s vámi souhlasila, ale uvidíte, že patří. Autor to pojal moderněji, s čímž se, v tomto případě, dokážu smířit.

Máme tu dva hlavní hrdiny, režiséry, milovníky Eurípida, dlouholeté přátele. Každý je jiný. K Lampónovi jsem si našla cestu až po 200 stránce. Neseděl mi svou povahou, rozhodnutími, jež vykonal. Typický Pat a Mat. Ale v průběhu příběhu se nám Lampón otevírá, zjišťujeme, že vůbec není takový trouba. Gelón byl od začátku kápo. Jeho sebejistota, láska k poezii, nebojácnost. Gelóna jsem si zamilovala hned. Důležité je ale uvědomění, že bez jednoho či druhého by to nebylo ono.

Pokud jste nevěděli, o čem Médea a Trójanky jsou, tak v Deus se to dozvíte. Nečekejte nic podrobného, ale povědomost o těchto hrách dostanete.

Za mě vřele doporučuji k přečtení. Je to jedna z nejzajímavějších knih a zároveň nejpřekvapivějších. Nečekala jsem tak duševně silný příběh, který nenechá vydechnout, dokud jej nepřečtete celý. I když vás nemusí lákat vypouklé oči na obálce, tak vězte, že budete mile překvapeni. Po nějaké době si knihu znovu přečtu, protože tohle stálo za to.

Děkuji Nakladatelství Beta za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.


Arkagas
18.07.2024 4 z 5

Deus ex machina je kniha, po které bych normálně asi nesáhla, kdyby mi nebyla nabídnuta v rámci spoluprácea kdyby mi Jirka Ondera z Bety sám nenapsal, že se jedná o zajímavou knihu a číst ji rozhodně bude. Řecko a Řím jsou období, která mě nikdy za srdce nechytla. Tím nepopírám jejich význam, ale už na škole jsem data a jména z téhle doby nesnášela. "Machina" je ale přesto kniha, která mě zasáhla a která přináší příběh Gelóna a Lampóna v takové podobě, že Vám přirostou k srdci. Jedná se o příběh plný přátelství, laskavosti, překážek a jejich řešení. A jsem jsem strašně ráda, že se mi tahle kniha dostala do rukou. Tohle období a primárně syrakúsy mám teď o něco radši. 
Moje hodnocení: 9/10

všechny komentáře

Související novinky (1)

Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)

02.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Deus ex machina v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených3x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit9x

Štítky knihy

antika Sicílie

Autorovy knížky

2024  85%Deus ex machina