Co se děje se světem? přehled

Co se děje se světem? https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314435/mid_co-se-deje-se-svetem-jtx-314435.jpg 4 120 120

Geolog a oceňovaný esejista Václav Cílek je známý tím, že se k aktuálním problémům světa dokáže vyjádřit nadčasově, z rozmanitých úhlů pohledu, s nadhledem, vtipem i s konstruktivní skepsí. Jeho nejnovější kniha Co se děje se světem? je typicky cílkovská: zdánlivě jde o popis velké proměny našeho světa vlivem klimatických změn a migrační vlny, ale ve skutečnosti se autor soustřeďuje především na to, jak si v životě udržet radost a jak (pře)žít šťastně. V první části věnované českým zahrádkám se zabývá tématy, jako jsou útěcha květin, inteligence stromů a malá dobrodiní běžného světa, která vedou ke spokojenosti a štěstí. Odtud přechází do světa řeckých a indiánských mýtů, abychom si uvědomili důležitost vody a času v našem životě. Poslední část textu se dotýká příběhu velkého zrychlení, tedy lidského vlivu na celý zemský systém a na jeho možné důsledky. Navzdory všem možným katastrofickým scénářům je to kniha optimistická a přináší konkrétní návrhy, jak řešit současnou i budoucí krizi. Publikaci doprovázejí surreálné ilustrace Kateřiny Piňosové a fotografie autora.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co se děje se světem?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Sandalkar
14.02.2024 5 z 5

Ja se knihy desne bala. Kdyz ted koukam z okna, kde ani v unoru neni snih a kvetou snezenky, ani to okoli to neulehcuje....Bylo pro me tedy prekvapenim, ze jsem z ni nakonec mela prijemny pocit. Pan Cilek nestrasi (jako media), konstatuje, popisuje, vede nas dozadu i dopredu. Stejne je to nakonec na nas, co bude. A porad mirne optimisticky verim.

"Staci brat pudu mezi prsty, mnout ji, privonet a dotykat se rostlin a semen. Pocit zklidneni je v tomto pripade tak zjevny a bezny, ze neni o cem pochybovat."

heavy66
22.11.2023 4 z 5

Život má barvy duhy
Na konci je každý tuhý
Někdo žije vesele jiný smutně
Být pořád střízlivý není nutné.

Mám dojem, že pan Cílek chce říci, že globální změny vytváří osm miliard lidí, kteří na Zemi žijí, to znamená každý z nás ovlivňuje budoucnost planety v místě, kde žije a způsobem, jakým žije, a každý může se změnami začít u sebe.
Pečovat o půdu a vodu, užívat si prosté radosti, nebrat si víc než potřebuji, vychovat děti, přemýšlet hlavou, na tom není nic nového. Filozofové to posledních dva tisíce let hlásají víceméně podobně.
Problém je, že filozofické ideály obvykle nesouzní s ekonomickou teorií neustálého růstu, zvyšování zisku, ani s mocenskými ambicemi politiků.
V oboru předpovídání budoucnosti mám nejraději opatrný optimismus. Jinak by nemělo smysl pokračovat!


Janadvorackova
23.09.2023 4 z 5

Optimistická deprese.
Sžírající představa budoucího úspěchu...
Rozporuplné představy o budoucnosti v posledních kapitolkách.
Před tím skvělý souhrn toho, co se děje se světem.
Stačilo napsat čtyři slova "Je to v p..."
Kniha je ovšem výborná, jen prostě nejsem spokojena s tím, jak to tu vypadá...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Co se děje se světem? v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených173x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených16x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst83x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech3x