Claudius Bombarnac přehled

Claudius Bombarnac
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183292/claudius-bombarnac-183292.jpg 4 33 33

Reportér časopisu XX. STOLETÍ Claudius Bombarnac dostává nenadálý příkaz od své redakce, aby nastoupil cestu vlakem velkou transasijskou železnicí, během níž má popsat její průběh a své zážitky. Vydá se z Tbilisi do Baku a pak lodí na protější stranu Kaspického moře. Ve vlaku velké transasijské železnice se seznámí s celou řadou zajímavých osob, jako je ruský major, arogantní anglický sir a také německý baron Weißschnitzerdörfer, který chce uskutečnit cestu kolem světa za 39 dnů, a proto stále pospíchá… Reportér dokonce objeví v bedně schovaného černého pasažéra… V Ašchabadu je k vlaku připojen další vagón, ve kterém má být rakev s ostatky významného mandarína… V novém vagónu však není žádná mrtvola, ale císařský poklad, který se vrací z Persie do Číny… Protože vlak na své cestě touto zemí divů projíždí mnoha zajímavými městy (jako je např. Buchara, Samarkand, Taškent nebo Kašgar), využívá toho slavný romanopisec k výkladu o historii těchto měst, o pozoruhodných stavbách a zvycích obyvatelstva apod. V závěru se příběh dramatizuje. Vlak totiž musí v Číně překonat území, které je ovládáno lupiči vedenými neblaze proslulým Ki Tsangem. Když je vlak přepaden, cestující se postaví lupičům na odpor…... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Claudius Bombarnak , 1892


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Claudius Bombarnac. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

jan7113
15.05.2023 4 z 5

V první půlce docela nudný cestopis, který se nakonec rozvine v dobrodružný příběh. Nechybí zloduši ani opravdoví přátelé, nechybí láska ani zrada, nechybí happyend. Ve své době to mohla být bomba, dnes už je to poněkud slabší, ale pořád dobré. Jen si pan Verne mohl odpustit zesměšňování příslušníků jiných národů (ale chápu, byl to Francouz).

Luigi1
14.06.2022 4 z 5

Po zajímavé cestě do Pekingu se náš reportér setkává s bandou zločinců co přepadnou vlak jiní pošlou vlak na rodělanou kolej-viadukt udolí,kde se měl vlak rozbít a zabít všichni cestující(vezl poklad)a setkává se s černým pasažérem který cestuje do Pekingu za svoji nevěstou.


PPardinio
26.10.2021 3 z 5

Jako milovník cestování dávám 3*, ale jinak jde o trochu slabší příběh z pera J.Vernea. Uznávám, že čtenáři, které nebaví příliš cestopisy, se zde budou asi po většinu času celkem nudit. Hlavní dějové zápletky a zvraty jsou totiž očekávané, málo časté a bohužel vždy velmi rychle odvyprávěné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Claudius Bombarnac v seznamech

v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x