Cestování – nejlepší životní investice přehled

Cestování – nejlepší životní investice https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416931/bmid_cestovani-nejlepsi-zivotni-investic-rCJ-416931.jpg 4 100 100

Pokud chceš dobře nastartovat svoji kariéru, ujasnit si, co chceš v životě dělat, a splnit si své sny, pak tuto knihu držíš v rukou správně. Řada z nás se na konci střední a v období vysoké školy trápí, protože neví, kterým směrem se v životě vydat. Sám jsem se dlouhou dobu hledal a až cestování mi ukázalo životní cestu. Dal jsem si neskromný cíl napsat knihu, kterou bych si přál držet ve svých rukou, když mi bylo mezi 18 a 25 lety, začínal jsem přemýšlet nad svou budoucností a napadala mě spousta otázek. Díky svým cestám po celém světě jsem nashromáždil řadu inspirativních příběhů mladých lidí, kteří hned od začátku věděli, co chtějí v životě dělat, a dnes jsou úspěšní. Potkal jsem ale i řadu těch, kteří stejně jako já nevěděli, co se sebou, a dnes jsou skvělou inspirací pro ostatní. Jak je to možné? Co tito lidé udělali jinak? Odpovědi najdeš uvnitř této knihy. Věřím, že tě historky ze světa pobaví a pomůžou ti správně nakopnout tvou kariéru.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestování – nejlepší životní investice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

JulianaH.
07.05.2024 3 z 5

Už v názvu se mluví o cestování v ekonomických pojmech, což mě sice mírně varovalo, ale očividně ne dost na to, abych knížku nepřihodila k antikvariátnímu nákupu. Autorovo podnikatelské hledisko tvaruje celý jeho způsob myšlení a vyprávění: navazování zahraničních přátelství je v podstatě „networking“, další cizí jazyk k angličtině zase „zvyšuje naši konkurenceschopnost na trhu“. Přitom knížka nemá být jen zhodnocením cestování z hospodářského úhlu, ale rádcem pro mladé lidi, jak vyřešit svoje kariérní nejistoty (tedy cestováním).

Osobně jsem ji četla proto, že publikací o cestování obecně (čili ne cestopisů z konkrétních destinací) se vyskytuje nemnoho a protože slibovala pár cestovatelských historek. A uznávám, že autorovy vzpomínky, jak si 18letý musel v Anglii najít práci a spal při tom na lavičce v parku, jsou inspirativní (jelikož to nakonec samozřejmě zvládl). Zbylé příběhy však podává jen v hrubých rysech a hodně se vzájemně podobají. O 24leté Holanďance Milou van Bruggen, pracující jako dobrovolnice v afrických národních parcích, bych si ráda přečetla celou knihu, autor jí však věnuje jen dvě věty a medailonek v závěru.

Na rozdíl od ostatních komentářů bych publikaci neoznačila za vysloveně naivní; Lukáš Kerhart otevřeně mluví o těžkostech, které mohou nastat, zvlášť při hlední práce v cizině. Na druhou stranu říká, že vycestovat byl měl povinně „každý mladý Čech“: „Háček určitě nikde není, ať přemýšlím, jak přemýšlím, žádné negativum na cestě do zahraničí nevidím.“ Tohle povinné (roční) vycestování mládeže do zahraničí praktikují v Izraeli, možná by stálo zato konzultovat s Izraelci, jestli nějaká negativa vidí oni. Já spatřuji přinejmenším jedno, které autor pomíjí, a sice že masové přesuny lidí nezůstávají bez vlivu na přírodní ani kulturní prostředí. Ano, souhlasím s Lukášem (a s Montaignem), že cestování tvoří integrální součást vzdělání a vytváření charakteru. Ale nepřemlouvala bych k němu nerozhodné a nenařizovala je povinně, když vidím, jaké škody už napáchal masový turismus.

A vlastně mám ještě jednu výhradu: způsob, jakým autor referuje o českém vysokém školství. Pominu, že zaměňuje pojmy univerzity státní a veřejné (státní univerzity jsou třeba ty vojenské, nikoli UK a MU). Ale musím se ohradit proti tomu, že Lukáš odsuzuje česká vysoká učení na základě 1. umístění v mezinárodním žebříčku, který ve skutečnosti vychází spíš z počtu publikací v angličtině vydaných danou institucí než z kvality výuky jako takové, 2. z vlastní statisticky neprůkazné rešerše sestávající z toho, že se Lukáš vyptával na Skypu svých kamarádů studujících (pouze) na severských a západních evropských univerzitách. Jasně, studijní zkušenost ze zahraničí je super a doporučuji ji, ale málokterá univerzita snese srovnání s UK. Lukáše navíc zajímaly především soukromé vysoké školy podnikatelského zaměření.

Nicméně knížka má skvělou korekturu a je napsaná velmi čtivě. Původně jsem ji plánovala přibalit na zahraniční výpravu, ale přečetla jsem ji skoro celou večer před odjezdem. :) Možná jsem na ni měla narazit už na střední škole, abych našla odvahu cestovat poněkud dřív a zkusila třeba gap year (i když na ten nikdy není pozdě! :D). Váhající studenti asi nemohou nic ztratit, když si ji přečtou.

suzanne1997
01.02.2020 5 z 5

Obvykle knihy podobného stylu nevyhledávám. Avšak tato mě z nějakého pro mě neznámého důvodu upoutala už na první stránce. Tahle kniha není jen dalším bezduchým blábolem, kterých se, bohužel, objevuje v knihkupectvích celá řada. Autor zde velmi poutavě popisuje životní cesty mnoha lidí. Příběhy, které vzbuzují energii, inspirují a podněcují fantazii. Tahle publikace není o tom, že by autor uměl nebo neuměl psát, spíš jde o to, ukázat, že stačí odvaha a tvrdá práce a úspěch se dostaví. A právě tohle se mu, přinejmenším u mě, podařilo na celé čáře.
Čtení mě bavilo, motivovalo. Takových knih, které člověka nenechají tápat v bludném kruhu a nabídnou mu návod, jak z něj vyplout ven, by mělo být mnohem více. Knihu určitě doporučuji, není tak dlouhá, abyste ji při pohledu na počet stran předem odložili.


lukas9608
17.02.2019 3 z 5

Téma výborné, ale rozvláčně podané. Celá kniha jde shrnout v jedné větě: "Cestujte, neexistuje lepší cesta jak se posunout dále a rozšířit si obzory". Pokud se do toho ale nemůžete dokopat a potřebujete nějakou motivaci, tak je to kniha pro vás ;)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cestování – nejlepší životní investice v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených19x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x