Bouřný úsvit přehled

Bouřný úsvit
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536181/bmid_bourny-usvit-6617c7cc4d605.jpg 4 64 64

Krysy apokalypsy série

< 3. díl

Vyvrcholení postapokalyptické trilogie Krysy apokalypsy Sled chybných rozhodnutí — a jistá dávka šílenství — zapříčinil pád samozvaného spasitele. Jeho moc visí na vlásku a možnosti rychle docházejí. Zatímco Hiramoto přichází vyrovnat účty, ruiny na východě slibují Arumielovým odpůrcům nové začátky a relativní bezpečí. Ovšem magie ještě neřekla poslední slovo. Pokud se podaří stvořit nového boha a díky tomu přivést zpět Vulpeho, mohli by obyvatelé Leru získat aspoň trochu času navíc. Jenže snahy o návrat prapůvodní hlavy lerského panteonu mohou mít vyšší cenu, než jsou démoni ochotni zaplatit. Nezbývá než sesbírat střepy rozbitého světa i vlastních životů a doufat v to nejlepší. ––– Krysy apokalypsy se mohou směle měřit s kteroukoli fantasy ságou od mezinárodně uznávaných autorů. — Pevnost Místy mi magično spojené s technologiemi, které mají chránit lidstvo a jejichž selhání může mít fatální důsledky, trochu připomínalo Naslouchače Petry Stehlíkové. Což ale nevadí, protože ve výsledku se v obou případech jedná o důkaz toho, že česká fantastika má čtenářům co nabídnout. Román Před bouří se vedle děl světové fantastiky s podobnou tematikou rozhodně nemusí stydět.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouřný úsvit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

cestina_s_linus
04.05.2024 3 z 5

Je rozdíl Bouřný úsvit poslouchat a číst. Během poslechu toho člověku uteče opravdu moc a o to větší sprcha na mě čekala, když jsem se pustila do fyzické knihy.

Abych nebyla úplně kritická, tak vše, co se točilo kolem Garifa a Sionary jsem žrala - ostatní linky byly buď “hm... okay“ nebo “meh. Což mě popravdě zaskočilo, protože během poslechu jsem byla zvědavá na Corva, Vesper, (kupodivu i na) Arumiela.

Na druhou stranu mi přišlo, že oproti předchozím dílům je tady zvláštní vyprávěcí tempo. Místy jsem měla tendence usínat, abych záhy dostala pořádnou nálož akce a potom zase ulehla k zimnímu spánku. Zejména ten konec (cca 100-150 stran) jsem nezvládala a připadala jsem si o něco ochuzena.

Stále moc nevím, jak zpracovat konec Arumiela, Serpina, Vulpeho... přijde mi, že zakončení jejich příběhu buď postrádá logiku, anebo to prostě vyšumělo. Škoda.

knihu hodnotím 3,5/5

Vlasta71
26.04.2024 5 z 5

Třetí díl fantasy příběhu. Krásně se nám vše završilo a vysvětlilo. Znamená to nový začátek pro Ler a Accadii? Každá z dvojic se chovala jinak a to mně moc bavilo. Každý dostal co si zasloužil.


Richie1
06.02.2024 4 z 5

Na třetí díl jsem se velmi těšil, očekával jsem propojení všech dějových linek a velkolepé finále. Nu, očekávání jsem měl velké, ale bohužel asi příliš. :-) Tak trochu mi přišlo, jakoby autorka už byla tímto příběhem unavena a chtěla to rychle dokončit, aby mohla začít nějaký jiný příběh, jinou fantasy. Pár postřehů: Arumiel - na to, že tak dlouho řídil život celého Leru, je jeho konec poněkud nedůstojný, navíc neuzavřený (bude ještě nějaké pokračování?). Vztah Sionary a Serpina - jak tuhle věky překlenující lásku chápat? To se musí Serpin, bůh války, možná nejmocnější bůh vůbec, stát poslušným psíkem své ženy, aby si její lásku udržel? Tohle mi přišlo trochu mimo. Garif, tak sympatická postava z předchozích dílů, v tomto díle byl hodně upozaděn. Příchod Vulpeho - v podstatě vše je příliš zahaleno do dohadů a nejasností - vůbec není jasné, co se bude dít dál (možná příležitost pro další pokračování?).
Těch nejasností a nedokončených částí příběhu je víc - tím spíše je trochu rozporuplný pocit z třetí a údajně závěrečné části trilogie. Přes tyto výhrady je ovšem i tato třetí kniha příběhu výborným čtením, byť za skvělým pocitem z prvním dvou dílů trochu zaostává.
Autorka má úžasnou fantazii, velký potenciál - moc se těším, jaký další příběh z jejího pera vzejde. Krysy apokalypsy byly velmi příjemným překvapením pro vysokou kvalitu - velmi pravděpodobně se k tomuto příběhu ještě někdy vrátím. 80%

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bouřný úsvit v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě7x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit16x

Autorovy další knížky

Zuzana Hartmanová
česká, 1990
2020  87%Před bouří
2017  84%Noční labuť
2021  90%Oko bouře
2019  76%Perutě noci
2022  85%Bouřný úsvit