Boletus arcanus přehled

Boletus arcanus https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456456/mid_boletus-arcanus-P2H-456456.jpg 4 247 247

Román současného českého autora je příběhem o podivuhodné hřibovité houbě, která vyniká pozoruhodnými účinky. V českých lesích se náhle začne vyskytovat vzácný hřib "Boletus arcanus", který nemohou nalézt obyčejní houbaři, ale pouze lidé k tomuto účelu vyvolení jakousi neznámou vyšší mocí. Mezi ně patří i nakladatelský redaktor Gregor Marty, zároveň i vypravěč příběhu, který v okamžiku nalezení prvního hřibu poznává i svou osudovou ženu Emilii. Gregor po první konzumaci poznává tajemné účinky dosud neznámé a neprozkoumané houby, která se vyznačuje zvláštní schopností omlazovat lidský organismus. I proto o tento produkt začnou mít zájem osoby z nejvyšších společenských kruhů. Právě Emilie se pokouší už řadu let poptávku uspokojit, nepatří však mezi vyvolené hledače stejně tak jako její obchodní partner s tajemným jménem McRoupolos, který chce houbový extrakt využít v kosmetickém průmyslu. Román, který lze považovat za variaci na Čapkovu Věc Makropulos, se dotýká i dění na české politické scéně, drogové závislosti i závažných událostí z nedaleké minulosti (Boletus se u nás začíná objevovat až po výbuchu černobylské jaderné elektrárny).... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boletus arcanus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Pine
08.11.2023 4 z 5

Po jazykové stránce jsem si to užila, pochytila odkazy na Čapka, cítila tajemno a napětí. Kdo při četbě nezažil pocit, že musí okamžitě vyrazit do lesa na houby, pravděpodobně četl jinou knihu :)
Nápad suprový, ale čím víc se blížil konec, tím se z tohohle dílka stávala větší a větší slátanina. To houbaření se nám nějak zvrhlo... ale jo, mně se líbilo, jak to bylo ujetý.

Kopta
03.11.2023 3 z 5

Audio ČRo: Dílo balancující mezi zajímavým příspěvkem a nezáživnou nudou. Přežil jsem to. Ke konci docela fantas magorie. Ale ta tam byla už od půlky.


renefer
01.11.2023 4 z 5

Zajímavé. Dostala jsem hroznou chuť na smaženici :) Jen ten konec jsem úplně nepochopila...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Boletus arcanus v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených338x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených7x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Miloš Urban
česká, 1967
2001  77%Hastrman
1999  73%Sedmikostelí
2008  81%Lord Mord
2005  69%Santiniho jazyk
2003  77%Stín katedrály