Bohové jadeitu a stínu přehled

Bohové jadeitu a stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498896/bmid_bohove-jadeitu-a-stinu-3oI-498896.jpeg 4 75 75

Poloostrov Yucatan, 20. léta minulého století. Velká města na severu Mexika pulzují jazzovými rytmy, ale Kasiopea Tun uklízí a posluhuje v bohaté rezidenci svého děda a na zábavu nemá čas. Ráda by žila jinak a jinde než v ospalém a staromilském zapadákově mezi příbuznými, kteří jí opovrhují. Snění o zajímavém životě a naděje na jakoukoli změnu se zdají neuchopitelné jako hvězdy na obloze – až do chvíle, kdy Kasiopea ze zvědavosti a vzdoru otevře truhlici v dědově pokoji. Neúmyslně tak vypustí na svobodu uvězněného mayského boha smrti a nezbývá jí než souhlasit, že mu pomůže získat zpátky trůn a moc, o něž jej připravil vlastní bratr. Selhání by znamenalo (nejen) Kasiopeinu smrt, úspěch pak splnění dávných snů a přání. Kasiopea se tedy pouští do svého největšího dobrodružství – vyzbrojená jen vlastním úsudkem a ve společnosti toho zvláštně přitažlivého boha se vydává na výpravu z yucatanských pralesů až do epicentra moderního dění, jímž je Mexico City, a dál, do hlubin a temnot mayské říše mrtvých, z níž se obyčejní smrtelníci obvykle nevracejí. Pohádka namíchaná z reklamních plakátů 20. let minulého století, sluncem rozpálených mexických krajin a tajuplných podivností mayských legend.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Gods of Jade and Shadow , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bohové jadeitu a stínu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Sidonie
11.03.2024 4 z 5

Musím říct, že jsem příjemně překvapená. Asi to teda není úplně nejlepší fantasy na světě, jasně, ale bylo to milé a napínavé a hlavně – strašně mě bavil ten svět a ta inspirace mayskou mytologií, na kterou tady u nás nejsme moc zvyklí (a o které jsem třeba já dosud věděla jen z několika hodin dějepisu). Bylo to něco úplně jiného, než nač jsme zvyklí, bylo to neokoukané.

V jediné knize (a navíc záživně a naprosto přirozenou formou) dokázala autorka přiblížit svět, který mi byl cizí, tak dokonale, že mi začal připadat naprosto přirozený a známý.
(Jo a mimochodem, řekněte mi, ve kterém jiném fantasy na vás zaútočí obří kozel chrlící oheň, a to aniž by scéna působila humorně nebo absurdně?)
Od městského romantického fantasy byste to asi nečekali, ale já dostala chuť přečíst si víc o mayské mytologii, a dokonce teď zařazuju cestování po Yucatánu (nebo klidně po celém Mexiku) mezi jeden ze svých snů. Užívala jsem si odkazy na mytologii, kterou příliš neznám, ale které mě o to víc lákaly poznat ji blíž.

Příběh byl fajn, ke konci přišlo i pár silnějších momentů. Hlavní postava je sympatická, ne dokonalá, ale snaží se být nejlepší formou sebe sama – super. Hořkosladký závěr se mi líbil, asi by mi výjimečně nevadilo, kdyby byl temnější, ale chápu autorku. :)

Co se týče negativ, asi bych řekla, že mě tu úplně za srdce nechytla ta romantická linka, což je škoda, jelikož byla docela dost důležitá pro příběh.
Ale nevadila mi, to zas ne (žádné trapné scény, nic laciného, a hlavně tu nebyla nacpaná násilním, hrála podstatnou roli v příběhu, měla smysl). Jen jsem to zkrátka s Kasiopeou vyloženě neprožívala tak, jak bych si představovala.
(No a možná bych ještě třeba ocenila nějakou dodatkovou kapitolu, která by nám řekla, co bylo dál v Uukumilu, ale to už bych asi chtěla moc no. :D)

"Slova jsou jako semena, Kasiopeo. Slovy se vyšívá příběh a příběh rodí mýty, a v mýtech tkví moc. Ano, to, co vyslovíme nahlas, získá moc."

TIP: Na konci je slovníček, který se vám může občas hodit. :)

adela5732
05.03.2024 5 z 5

Já jsem z knihy nadšena! Nikdy jsem nečetla takový to styl. Je to oddechovka s příjemným příběhem. Charakter postav mi velmi sedl a člověk se aspoň něco dozví o historii a pověstech.
Pohádka pro dospělé


Medasek
17.02.2024 3 z 5

Tahle kniha se strašně špatně hodnotí. Příběh má hezký a zajímaví. Člověk se zde dozví i něco nového o Mexiku a mayské mytologii.
Ale když jsem to četla, tak jsem chvílemi měla pocit, že čtu až vyloženě filozofický text. Autorka má velmi specifický styl psaní, který mi připomínal právě takové díla. Ne, že by to bylo špatně, ale pro tento typ žánru se mi to vyloženě nehodilo.
Příběh se kvůli tomu vlekl, a hezké myšlenky se ztráceli v přehršli nepotřebných informací.
Co však na knize musím ocenit, je vcelku originální konec.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. týden)

28.02.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bohové jadeitu a stínu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených8x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst106x
v Chci si koupit21x