Bloudění: větší valdštejnská trilogie. Část 1. přehled

Bloudění: větší valdštejnská trilogie. Část 1. https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458620/bmid_bloudeni-cast-1-1S9-458620.jpg 5 5 5

Bloudění je vrcholné románové dílo Jaroslava Durycha (1886–1962), oslavované i kontroverzní osobnosti české literatury. Jako nesmiřitelně konzervativní katolík byl Durych oponentem liberální demokracie a ve svém díle se často vracel k baroku. Kniha s podtitulem „větší valdštejnská trilogie“, poprvé vydaná v roce 1929, se přes svou proslulost dosud nedočkala spolehlivého kritického vydání. Obě posmrtná vydání (1969 a 1993) jsou totiž textově nespolehlivá.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bloudění: větší valdštejnská trilogie. Část 1.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

tonysojka
26.01.2021 5 z 5

Některé části se mi četly skvěle, v jiných jsem se ztrácel, v množství postav, intrik a humoru, který jsem nechápal.
Myslím si ale, že na vině je mé rychlé čtení, zkažené moderní povrchní klipovitou kulturou, za což si můžu sám, protože jsem s prázdnými díly této kultury ztrácel čas.
Určitá má lenost při čtení vyhledávat na internetu doplňující informace je v tom taky.
Beze sporu je Bloudění monumentální historické a jazykově dokonalé dílo.

Chesterton
22.01.2021 4 z 5

Je to utrpení, míjení se, bloudění a zároveň fascinující nádhera, přitažlivý jazyk i výstižná atmosféra doby. Za trochu úsilí určitě stojí.
Na první dobrou uznávám porážku, přesto se hluboce skláním před mistrovstvím autora.
Durych jako lékař a voják byl zapálený katolík, který se svou církví a jejím blouděním nejen třicetiletou válkou soucítil a myslel to s ní dobře i přes veškeré její nedostatky, které rozhodně nezastírá.

Přesto po celý prvý díl nedělám nic jiného než vyhledávám Wiki hesla a doplňuji si vzdělání . . . naposledy přenesení ostatků svatého Norberta z Magdeburgu do Prahy . . . a ani tak mi to do sebe zatím příliš nezapadá v dnešní extrémně rozptýlené a hmotné době, což je moje chyba, uznávám . . .

Ano. Je to opus magnum, je to masterpiece, obrazy jsou plastické, nezapomenuté, zvuky, pachy, hrátky s kompozicí, jazyk, dokonalost sama. Snad až příliš dokonalé a monumentální . . .

P.S. Ani audiokniha mi příliš nepomohla :o)
4/5


Jaruš7
09.12.2019 5 z 5

Historie mimořádným stylem nám sdělená o skutcích válečných o trýzni mnoha let protrpěné, o popravách, i Českých pánů, o duchovních bitvách, o válečnickém umění, a vším nás provází lehké doteky lásky něžného vztahu duše čisté španělské dívky a duše váhající, českého exulanta - symbolů tragického vztahu protestantismu a protireformace.
Třicetiletá válka a její oběti v kruté době, nástup moci, zrada a vražda generalisima Albrechta z Valdštejna, jsou živé s pocity a detaily jako žádné dílo předtím.
Audioverze se zážitkem z třicetileté války.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1930 - Státní cena za literaturu (Próza)


Kniha Bloudění: větší valdštejnská trilogie. Část 1. v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst1x
v dalších seznamech2x